Retrasa abia de cateva luni din functia de procuror general al Tribunalului Penal International de la Haga, Carla del Ponte risca sa starneasca un scandal international prin publicarea unei carti care se anunta, inca de pe acum, la fel de controversata ca romanul "Codul lui Da Vinci", informeaza postul sarbesc B92, preluat de "Courrier des Balkans". Cartea lui del Ponte cuprinde numeroase dezvaluiri privind cautarea criminalilor de razboi si produce indignare in randul autoritatilor Serbiei. Guvernul sarb apreciaza ca lucrarea "Vanarea. Eu si criminalii de razboi" ar putea compromite operatiuni aflate inca in derulare si a adresat deja ONU si Tribunalului Penal International de la Haga o scrisoare de protest.
Potrivit unor informatii neoficiale, cartea "Vanarea. Eu si criminalii de razboi" care va aparea in Italia in jurul datei de 20 martie prezinta toate detaliile privind cautarea fugarilor, indeosebi informatii inedite care descriu intalnirile oficiale sau secrete cu lideri si sefi ai serviciilor sarbe. Se pot afla astfel multe lucruri despre modul in care acestia au angajat actiuni vizand arestarea lui Ratko Mladiae si Radovan Karadziae. Cotidianul "Blic" a dezvaluit de pilda ca in cartea lui Del Ponte se prezinta deplasarile celor doi si ajutoarele de care beneficiaza acestia si se ofera detalii privind arestarea generalului sarb Zdravko Tolimir, la 31 mai 2007, confirmand ca a fost intr-adevar arestat la Belgrad, si transferat ulterior in Republica Srpsk.
Autoritatile sarbe au cerut in zadar amanarea publicarii cartii
Membrii Consiliului national pentru colaborarea cu Tribunalul de la Haga se tem ca publicarea cartii lui Del Ponte va pune in pericol munca echipei care are aceasta sarcina precum si serviciile secrete sarbe. ''Activitatile operationale nu s-au finalizat inca. Echipa Planului de actiune se afla inca in plina activitate si ceea ce am putut vedea din continutul manuscrisului dezvaluie detalii legate de functionarea acestei echipe si de maniera ei de a munci. Nu numai ca este vorba de ceva care se indeparteaza de toate regulile diplomatice si politice, dar este fara indoiala un gest foarte contraproductiv din punct de vedere al obiectivului ce trebuie atins, si anume predarea tuturor inculpatilor la Haga. Acest lucru nu este o justificare si nici cautarea unui alibi'', a declarat Rasim Ljajiae, care raspunde de Consiliul national pentru colaborarea cu TPI. Apreciind ca publicarea cartii in acest moment ar putea ameninta viitoarea colaborare a Serbiei cu TPI, Ljajiae a declarat ca ''nu am facut decat sa cerem amanarea publicarii cartii". "Stiam ca aceasta carte va fi publicata intr-o zi si am mentionat acest aspect in repetate randuri Carlei Del Ponte, dar nu ne-am asteptat ca ea sa fie publicata la numai doua luni de la incheierea mandatului ei, in conditiile in care munca nu s-a incheiat. In acest moment, UE exercita inca presiuni asupra noastra si toate eforturile noastre de a semna Acordul de Stabilizare si Asociere au fost blocate de o singura tara din cauza presupusei noastre lipse de colaborare cu TPI. Este scandalos si toata lumea este de acord asupra acestui punct, chiar la TPI'', a mai precizat Rasim Ljajae.
Cartea Carlei Del Ponte a intrat deja in tipografie si este a doua consacrata cautarii unor criminali de razboi, publicata de un fost oficial al Tribunalului de la Haga. Recent, Florence Hartmann, purtatoarea de cuvant a Carlei Del Ponte timp de multi ani, a publicat si ea o carte despre esecurile acumulate in vanarea fugarilor Karadziae si Mladae.