Opozitia din Armenia a pus capat confruntarilor cu politia, duminica, la Erevan, dupa ce guvernul a declarat starea de urgenta si a mobilizat armata, ca raspuns la cele mai grave tulburari din aceasta tara din ultimii zece ani, relateaza Reuters, citata de Newsin.
Cel putin opt persoane au fost ucise in urma ciocnirilor dintre politie si sustinatorii opozitiei, care au manifestat zilnic, incepand din 20 februarie, pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor prezidentiale care, afirma opozitia, au fost fraudate astfel incat candidatul puterii, premierul Serj Sarkisian, sa devina presedinte.
Aproximativ 2.000 de protestatari ramasesera, sambata seara, intr-o piata din centrul Erevanului, inarmati cu bare de metal si cocteiluri Molotov, in timp ce camioanele armatei de indreptau catre capitala fostei republici sovietice. Insa multimea s-a dispersat dupa ce a fost citit un mesaj din partea lui Levon Ter-Petrosian - liderul protestatarilor si candidatul infrant in alegeri, care a fost plasat sambata in arest la domiciliu - in care acesta le cerea sustinatorilor sa mearga acasa. "Nu vreau sa existe nici o victima si confruntari intre politie si oameni nevinovati", a declarat Ter-Petrosian, fost presedinte al tarii. El a afirmat ca va incepe negocieri cu guvernul, revenind asupra pozitiei adoptate anterior cand spunea ca nu se pune problema unor discutii daca rezultatul alegerilor nu se schimba.
Un grup de circa 60 de protestatari au refuzat initial sa mearga acasa si au dat foc masinilor politiei abandonate de fortele de ordine, dupa primele ciocniri cu demonstrantii, insa dupa cateva minute toti manifestantii au plecat acasa, lasand piata plina de cioburi.
Armenia, tara cu 3,2 milioane de locuitori, se afla in regiunea Muntilor Caucaz, care se contureaza ca o ruta importanta de tranzit pentru petrolul si gazul din Marea Caspica. Violentele inregistrate sambata au fost cele mai grave din 1998, cand o revolta populara l-a obligat pe actualul lider al opozitiei, Levon Ter-Petrosian, sa demisioneze.
Oponentii lui Sarkisian il acuza ca a castigat alegerile prin fraude si intimidare. Actualul premier neaga aceste acuzatii, iar observatorii occidentali au spus ca scrutinul a fost in general corect. Principalul repros pe care protestatarii il au la adresa presedintelui in exercitiu, Robert Kocearian, este ca a construit un stat ce are la baza nepotismul, unde numai cei care intretin legaturi cu elita conducatoare pot avea slujbe decente si acces la oportunitatile de afaceri.
La Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a spus ca Statele Unite au contactat ambele parti aflate in conflict si le-au cerut sa "evite alte violente, sa actioneze in deplina respectare a legii, sa dea dovada de maxima retinere si sa reia dialogul politic".
Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a condamnat "folosirea fortei impotriva unor demonstranti pasnici".
Sambata seara, cand au izbucnit violentele, protestatari inarmati cu bare de metal si bate au aruncat in politie cu cocteiluri Molotov, incendiind mai multe masini. La un moment dat, politia a tras focuri de avertisment in aer cu gloante trasor. Imaginile prezentate la televiziune au infatisat un corp care era purtat pe plafonul unei masini, in timp ce protestatarii il tineau stand agatati de marginile vehiculului. Magazinele din centrul orasului au fost devastate.
Presedintele Kocearian a afirmat ca unii demonstranti au arme si grenade si planuiesc o lovitura de stat. Opozitia a respins aceste acuzatii, spunand ca politia a atacat un protest pasnic. "Daca participantii la aceasta dezordine trag in politie, nu am de ales decat sa cer ajutorul armatei", a declarat Kocearian intr-un mesaj transmis la televiziune. "si sunt obligat sa am grija de siguranta cetatenilor nostri", a adaugat el. Presedintele a decretat starea de urgenta in capitala, care ramane in vigoare pana la 20 martie, ceea ce inseamna ca vor fi interzise organizarea oricaror proteste si va fi impusa cenzura in mass-media. Kocearian a spus ca introduce aceste restrictii ca sa "previna o amenintare la adresa ordinii constitutionale".