Dupa ce Ministerul roman al Educatiei a decis ca religia sa se predea in continuare in scoli si licee, iar principalul argument pentru mentinerea ca obiect de studiu a fost acela ca disciplina este prezenta in programele scolare in foarte multe tari, un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) iese la iveala pentru a confirma, intr-o oarecare masura, acest lucru. Potrivit Rador, in 46 de tari din cele 70 care au raspuns chestionarului ONU, dreptul la educatia religioasa este garantat de constitutie sau prin lege. Doar o tara din cinci interzice predarea religiei in scoli. In 35 de state, educatia religioasa se face si in scoala primara, si in gimnaziu. In doar noua tari aceasta este obligatorie. In alte 30, educatia religioasa este optionala.
Un alt aspect punctat de studiul ONU se refera la numarul de ore alocate religiei in programele scolare. Astfel, dintre cele 70 de tari care au raspuns sondajului, cinci aloca intre cinci si zece ore pe saptamana predarii religiei. In majoritatea tarilor insa, timpul se reduce la una sau doua ore de studiu religios. Totodata, in 29 de tari, se preda religia tuturor cultelor existente, dar exista si tari in care se preda doar religia majoritara, iar celelalte confesiuni sunt ignorate. Studiul ONU mai releva ca in 30 de tari notele la religie nu se iau in calcul in media generala. In unele tari de traditie islamica insa, notele la religie sunt extrem de importante si reprezinta intre 7% si 15% din mediile de absolvire. De asemenea, notele sunt esentiale pentru trecerea in invatamantul gimnazial.
In ceea ce priveste manualele de religie, studiul arata ca in 19 tari, materialele didactice sunt realizate doar de catre ministerele educatiei; in 24 de tari, la fel, dar numai dupa consultarea cultelor religioase, si in cateva, doar de catre cultele religioase dominante, autoritatile locale sau toate confesiunile existente.
In concluzie, din 57 de tari, 30 sustin ca ar avea legi care sa previna transformarea orelor de religie in ore de indoctrinare religioasa. In rest, opinia generala este ca ar fi suficient ca religia sa fie optionala pentru a preveni cazurile in care, fara voia lor, elevii s-ar putea trezi indoctrinati de catre cadrele didactice. Doar o singura tara are sanctiuni financiare impotriva indoctrinarii religioase sau a prozelitismului.