Dupa sapte ani in care s-a ocupat de promovarea imaginii Romaniei in strainatate, Alteta Sa Regala, Principele Radu, a anuntat ca acesta este ultimul an cand va mai fi reprezentant al Guvernului Romaniei. "A fost prea mult. Sunt deja sapte ani. Prefer sa continui aceste lucruri de pe un alt temei. Anumite deziderate ale mele s-au implinit. Romania a intrat in NATO, in UE, acum insitutiile trebuie sa-si faca treaba lor. Acum noi trebuie sa facem altceva. Este timpul sa pun punct", a declarat, joi, la Targu-Mures, Principele Radu. Totodata, Alteta sa a precizat ca in ultimii sapte ani fiecare membru al familiei regale a avut intre 500 si 700 de angajamente publice anuale. "E mult, in conditiile in care doi din cei patru sunt octogenari. Mai mult decat sa dai puterea exemplului personal nu ai ce face. Lumea incepe din ce in ce mai mult sa inteleaga importanta regalitatii in Romania", a explicat Alteta Sa. Principele s-a declarat multumit ca Romania este singura tara care se conduce dupa o Constitutie republicana, dar in care familia regala ocupa o pozitie institutionalizata atat de puternica. Alteta Sa a mai precizat, citat de NewsIn, ca familia regala din Romania nu ocupa o pozitie doar de protocol. "Mai de protocol este ce se intampla in Occident, unde familiile regale au un rol pur simbolic, care nu atinge niciodata elementul administratiei sau politicii", a afirmat el. Principele a mai spus ca Principesa Margareta va face greu fata imaginii Regelui Mihai atunci cand va deveni regina. "O sa vedem peste vreo 30 de ani. Principesa Margareta este un om pregatit pentru acest lucru de multi ani. Spuneti-mi cinci oameni politici din Romania care au absolvit Universitatea din Edinburgh, Stiinte Politice, Relatii Internationale si Sociologie. Spuneti-mi cinci oameni politici de varf din Romania care au lucrat la ONU zece ani. Asta inseamna competenta. In plus, a fost colega de generatie cu oameni care conduc lumea in acest moment, deci este si garantia ca o conduc bine. Nu chiar din anul ei, dar din generatia ei", a spus el.
Pe de alta parte, Principele a declarat ca, numai daca populatia va avea nevoie de monarhie, Romania ar putea avea aceasta organizare de stat. "Raspunsul daca monarhia ar fi cea mai buna solutie pentru Romania la ora actuala nu poate sa vina de la noi, ci doar de la societate, pentru ca tot ce ar putea sa faca familia regala acum, in Europa, este sa duca aceasta schimbare in directia tarii ca monarhie. Daca e nevoie, va fi. Daca nu e nevoie, nu va fi", a spus Alteta Sa. El a sustinut, de asemenea, ca pentru membrii Casei Regale este extraordinar sa dovedeasca valoarea acestei institutii facand ceva, nu spunand ceva. "Intentia noastra, a principesei si a mea, este sa servim, in aceasta generatie a familiei, in cel mai bun mod cu putinta, idealul nostru. Este o reluare a conceptului lui Carol I despre ce inseamna sa fii lider. Daca o sa ajungem sa-l indeplinim, vom fi fericiti. Pe ce cale, o sa decideti dumneavoastra", a subliniat principele. Alteta Sa a precizat ca monarhia ar garanta o stabilitate economica si politica a Romaniei si ca la romani coroana propriu-zisa are valoarea regalitatii pentru ca ea tine sub cupola ei un numar de valori ce lipsesc. "Intr-o lume a nevoilor identitare, institutia noastra le are. Este mai putin o treaba de forma politica de guvernamant, e mai mult un instrument util. O sa vedem", a conchis Principele Radu.
Vizita Principelui in judetul Mures se inscrie intr-un circuit national. Casa Regala a initiat la Palatul Elisabeta un sir de seri, "Serile Palatului Elisabeta", care au o tenta regionala si in fiecare seara poarta numele unui judet. Cum seara mureseana n-a fost inca organizata, principele s-a gandit ca acest lucru s-ar putea intampla in septembrie.