NATO se afla in dificultate, iar Occidentul s-ar putea confrunta cu o infrangere in Afganistan daca nu-si revizuieste strategia de lupta impotriva rebelilor si cea de reconstructie, a declarat britanicul Paddy Ashdown, a carui candidatura pentru postul de trimis special al ONU in Afganistan a fost respinsa luna trecuta de presedintele afgan Hamid Karzai, informeaza Reuters.
Ashdown, respins luna trecuta de presedintele afgan Hamid Karzai pentru postul de emisar ONU in Afganistan, a facut apel in articolul semnat de el la eforturi reinnoite menite sa ii atraga pe liderii talibani moderati de partea autoritatilor locale.
"Nu am pierdut in Afganistan, insa vom pierde daca nu vom incepe sa facem lucrurile altfel", a avertizat Paddy Ashdown. "Odata ce luptele din Afganistan intra in cel de-al saptele an, alaturi de lipsa unei strategii internationale, de scaderea sprijinului public pe ambele maluri ale Atlanticului, confuzia din cadrul NATO si starea de securitate tot mai precara din Afganistan, infrangerea este acum o posibilitate reala", comenteaza Ashdown.
In opinia sa, consecintele unui esec in Afganistan vor fi ingrozitoare. "Terorismul global si-ar recastiga vechiul rai si s-ar crea unul nou peste granita, intr-un Pakistan slabit", a mai spus britanicul, facand apel la o mai mare cooperare intre eforturile militare si cele civile si o mai mare atentie pentru domnia legii intr-o tara in care coruptia si incalcarea legii sunt raspandite.
Dezbinarea talibanilor prin castigarea sprijinului moderatilor este de departe ce mai buna cale catre succes, a estimat Paddy Ashdown.
Strategia pentru Afganistan trebuie imbunatatita
Secretarul american al apararii, Robert Gates, a invitat duminica tarile NATO sa isi uniformizeze antrenamentul in lupta antiinsurectionala pentru a avea o eficienta mai buna in fata talibanilor din Afganistan, transmitea AFP. "Este clar ca avem nevoie de norme comune in ceea ce priveste antrenamentul pentru toti cei care merg in Afganistan", a declarat Gates intr-un discurs sustinut cu ocazia celei de a 44-a conferinte pentru securitate de la Munchen, in sudul Germaniei, unde a sublinat ca NATO nu isi poate permite un esec in Afganistan. Aceste norme trebuie sa se aplice atat in cazul "trupelor de lupta care desfasoara operatiuni antiinsurectionale", cat si al "civililor care lucreaza in echipe de reconstructie provinciala" in cadrul fortei internationale ISAF sau al instructorilor militari care antreneaza armata afgana si "echipelor de legatura si de formare operationala" in jargonul NATO. "Pentru ca efortul nostru global sa nu fie inferior sumei partilor, este indispensabil ca actiunea noastra sa fie unificata prin tactica, antrenament si obiective similare", a afirmat secretarul american al apararii.
Germania nu isi va spori numarul soldatilor
Cancelarul german Angela Merkel nu ia in considerare sporirea efectivelor militare ale acestei tari in Afganistan si nici relocarea trupelor in alte parti ale teritoriului afgan, informeaza sambata AP, citand un purtator de cuvant al guvernului de la Berlin.
"Un asemenea subiect nu a fost luat in considerare in cadrul guvernului", a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Ulrich Wilhelm.
Anterior, saptamanalul Der Spiegel scria ca guvernul german planuieste suplimentarea contingentului din Afganistan cu 1000 de soldati, adica de la 3.500 la 4.500, precum si extinderea teritoriului acoperit de acestia din nordul pana spre vestul tarii.
De altfel, opt germani din zece se opun desfasurarii Bundeswehrului (armata germana) in sudul Afganistanului, releva un sondaj ce va aparea luni in revista Focus, potrivit caruia 84% din persoanele intervievate se opun unei astfel de perspective.
Polonia isi mareste contingentul militar dn Afganistan
Fortele contingentului militar polonez din Afganistan, majorate la aproximativ 1600 de soldati, vor fi concentrate intr-o provincie din estul tarii, a declarat seful MApN polonez, Bogdan Klich. In opinia sefului MApN, concentrarea fortelor poloneze va permite utilizarea mai buna din punct de vedere politic a "efortului" din Afganistan si va spori securitatea soldatilor polonezi.
Potrivit Rzeczpospolita, "din considerente operative", ministrul nu a dorit sa precizeze unde se vor gasi militarii polonezi. Anterior se spunea ca polonezii ar putea prelua responsabilitatea pentru o parte a provinciei Paktika si acolo sa grupeze toate fortele.
In prezent, soldatii polonezi stationeaza in baze din mai multe provincii (printre care Ghazni, Gardez, Sharan, Wazi-Khwa, Bagram si Kandahar). Misiunea lor principala este asigurarea securitatii in regiunile respective si instruirea soldatilor si politistilor afgani.
�eful MApN a subliniat ca militarii polonezi din Afganistan trebuie sa fie "mai bine dotati, mai vizibili si sa aiba o autonomie mai mare".
"Soldatii polonezi vor constitui o brigada de lupta si vor fi responsabili de securitatea provinciei. Nu vom imparti responsabilitatea cu nici un alt contingent national. Efectul va fi gradul mai ridicat de reprezentativitate a ofiterilor nostri in statul major al intregii operatiuni ISAF", a mentionat ministrul.
In Afganistan sunt prezenti aproximativ 1200 de militari polonezi. Numarul lor va creste la aproape 1600. Militarii suplimentari se vor ocupa, printre altele, de deservirea elicopterelor (patru de transport Mi-17 si patru de lupta Mi-24) si de actiuni in echipele regionale de reconstructie (PRT-Provintional Reconstruction Team).
Summit-ul NATO de la Bucuresti, prilej de presiuni suplimentare
Ambasadorul SUA la NATO, dna Victoria Nuland, a cerut sambata, intr-un articol publicat de presa germana, celorlati membri ai Organizatiei atlantice sa faca eforturi similare cu ale Washingtonului pentru a asigura stabilitatea in Afganistan, informeaza AFP.
"Cu ocazia summitului de la Bucuresti (2-4 aprilie) vom cere din nou, intr-o maniera presanta, tuturor aliatilor nostri, inclusiv Germaniei, sa contribuie in mod echivalent, soldat pentru soldat, euro pentru dolar", a afirmat dna Nuland in articolul publicat de Berliner Zeitung.
"NATO se confrunta cu cea mai mare provocare din istoria sa de 59 de ani", a continuat diplomatul, adaugand ca "angajamentul in Afganistan este o investitie in securitatea noastra comuna si un catalizator pentru adaptarea aliantei noastre democratice la provocarile secolului al 21-lea". "Asa cum razboiul din Irak a necesitat o adaptare a tacticii si strategiei SUA, in termeni militari si ai politicii de dezvoltare, angajamentul in Afganistan ne obliga in prezent la shimbari in cadrul NATO", mai afirma dna Nuland.
SUA, care au 160.000 de militari desfasurati in Irak si 28.000 in Afganistan, incearca de mai multe luni sa convinga statele europene membre ale NATO sa "imparta povara "razboiului in Afganistan trimitand intariri in sudul tarii, unde se deruleaza confruntarile cele mai dure cu talibanii, rasturnati de la putere in 2001.