Palatul Parlamentului se va aproviziona cu energie regenerabila, dupa ce conducerea Camerei Deputatilor a aprobat amplasarea unor panouri solare pe cladirea Casei Poporului. In plus, toate echipamentele electronice vor fi monitorizate si controlate de un sistem de management inteligent al cladirii, astfel incat odata incheiata activitatea, ele sa fie trecute in stand-by sau inchise. Parlamentarii estimeaza o reducere cu 60% a consumului de energie numai prin schimbarea becurilor clasice cu cele economice.
Pe cladirea Parlamentului vor fi amplasate mai multe panouri solare, termice, o instalatie de aer conditionat, apa calda si energie termica. ''Statele membre UE si-au propus ca, pana in anul 2020, sa se asigure un consum de 20% din energie din surse regenerabile, iar Romania s-a angajat pentru aceeasi perioada cu un procent 24%", a explicat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu.
"Ideea cheie este ca o data implementat la nivelul Parlamentului, practic printr-un proiect de lege sa fie obligate toate institutiile de stat sa foloseasca in cladiri astfel de tehnologii si echipamente", a spus initiatorul proiectului, presedintele Comisiei de industrii si servicii, Iulian Iancu. El a adaugat ca valoarea exacta a proiectului va fi stiuta abia dupa realizarea studiului de prefezabilitate. "Noi suntem in faza ideii si ne-am grabit sa o promovam pentru ca orice intarziere inseamna in continuare o risipa", a incheiat Iancu.
Parlamentarii spera sa finanteze proiectul cu bani de la Uniunea Europeana.