Senatul a adoptat Legea privind privatizarea Automobile Craiova, aproband astfel preluarea societatii de catre compania Ford. In urma privatizarii, la Craiova vor fi construite 300.000 de masini pe an iar numarul angajatilor se va dubla. In plus, vor fi create 30.000 de noi locuri de munca in industriile conexe si vor fi cheltuiti anual in economia romaneasca aproximativ un miliard de euro. Cu toate acestea, Comisia Europeana (CE), care investigheaza posibilele ajutoare ilegale oferite de oficialii romani celor de la Ford, nu a aprobat inca tranzactia. Presedintele Comisiei de privatizare a Automobile Craiova, Sebastian Vladescu, se declara insa optimist cu privire la raspunsul CE, care va veni pana pe 28 februarie.
''Comisia Europeana a continuat investigatia, iar noi, conform intelegerii cu CE, am stopat procedurile de intrare in vigoare a contractului, ce includeau si procedura de aprobare a legii. In acest moment, discutiile dintre Romania si CE sunt incheiate. Comisia Europeana ne-a comunicat ca, pana la data de 28 februarie, vom afla o decizie finala legata de acest contract. Suntem optimisti fata de decizia CE privind privatizarea Automobile Craiova si, in aceste conditii, pentru a da posibilitatea companiei Ford de a incepe actiunile la Craiova in luna martie, am considerat ca putem sa continuam procedurile parlamentare, votul final urmand sa fie dat dupa ce primim documentul final al Comisiei Europene'', a explicat Vladescu.
Guvernul a decis, saptamana trecuta, sa ceara Senatului reluarea dezbaterilor la proiectul de lege privind privatizarea Automobile Craiova, discutii suspendate din luna octombrie, dupa ce Comisia Europeana a lansat o investigatie privind posibile ajutoare de stat ilegale acordate grupului american Ford.
Legea urmeaza sa fie trimisa Camerei Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz.
Potrivit contractului de privatizare, americanii vor investi 675 de milioane de euro in patru ani, pentru realizarea unei capacitati de productie pentru 300.000 de autovehicule/an. In plus, 60 la suta din componentele vehiculelor vor fi obtinute de pe plan local, iar numarul angajatilor va ajunge la 7.000, in 2011. Pretul oferit de Ford pe intregul pachet de actiuni scos la vanzare este de 57 de milioane de euro. Contractul de vanzare - cumparare va intra in vigoare dupa indeplinirea unor conditii precedente, incluzand aprobarea de catre Parlament a legii si autorizarea tranzactiei de catre Comisia Europeana privind politica concurentiala.