Lumea spionajului si a asasinatelor politice a mai facut o noua victima. Londra se pare ca este locatia in care asasinii platiti isi fac treba cu mare sarguinta. Daca in 2007 fostul spion rus Alexander Litvinenko a cazut victima otravirii cu Poloniu-210, marti, un alt opozant al regimului politic al lui Vladimir Putin, Badri (Arkadi) Patarkatisvili, a fost gasit mort in conditii misterioase in casa sa din Londra. Acesta il acuzase pe presedintele rus de coruptie si, curios, era si un opozant puternic si al regimului din Georgia, unde a candidat impotriva lui Mihail Saakashvili.
Cunoscutul om de afaceri georgian Badri (Arkadi) Patarkatisvili, fost candidat la recentele alegeri prezidentiale din Georgia, s-a stins din viata miercuri, la resedinta sa din Londra, potrivit primelor informatii in urma unui stop cardiac, la numai 53 de ani, transmit agentiile internationale de presa, citate de Rompres.
Camarazii de la Tbilisi ai acestuia au confirmat informatia, dar au fost surprinsi de veste, intrucat - afirma ei - "Badri nu s-a plans niciodata de vreo boala de inima", relateaza agentia Novosti-Gruzii. Patarkatisviliera prieten apropiat cu alt oligarh aflat in exil, Boris Berezovsky, dar si cu fostul spion Alexander Litvinenko care a fost ucis tot in conditii suspecte. Berezovsky a declarat ca Patarkatisviliparea sanatos in cursul zilei de marti, cand a avut o intalnire de 4 ore cu acesta si cu alti 2 oameni de afaceri rusi de asemenea cautati in Rusia. Este vorba despre Nikolay Glushkov si Yuli Dubov. Tot acesta a mai adaugat ca omul de afaceri avea o echipa de 120 de bodyguarzi care erau insarcinati cu protectia sa, dar, in ciuda acestei mase impresionate de oameni, tot nu se simtea in siguranta.
Opozantii politici din Georgia il doreau mort
Amenintarile la adresa sa au devenit mult mai serioase pentru Patarkatsishvili din momentul in care a declarat ca este in posesia unor casete in care un oficial din tara sa natala apare alaturi de un lider cecen si in care se cere uciderea lui la Londra. Metodele discutate in caseta audio de 45 de minute includ un scenarii de asasinare in Israel sau in Anglia, dar si in cursul unui zbor de la Tbilisi la Batumi. Se presupune ca discutia de pe caseta are loc intre Uvais Akhmadov, lider terorist cecen, si un oficial din guvernul georgian. Potrivit transcrierilor acelei casete, publicate de Sunday Times, oficialul georgian il descrie pe Patarkatisvili ca "o problema politica" si sutine ca nu vrea ca numele Georgiei sa fie implicat intr-un asasinat peste hotare. "De aceea, te-am chemat pe tine. Aceasta persoana este frecvent in Londra, constant. Intr-o luna, el petrece 2 saptamani acolo, 2 saptamani in Israel. Vrem ca aceasta persoana sa dispara complet, cu escorta sa, cu tot", declara oficialul georgian pe caseta.
Un purtator de cuvant al ambasadei Georgiei a declarat despre asa zisul complot " suna ca o teorie a conspiratiei, creata sa ridice profilul unui candidat la presidentie".
Lordul Bell, purtatorul de cuvant al defunctului om de afaceri, a declarat ca acesta a avertizat in nenumarate randuri politia cu privire la o posibila tentativa de asasinare indreptata impotriva sa si i-a sfatuit pe acestia ca in cazul in care aceasta va fi dusa la capat sa investigheze totul cu foarte mare seriozitate, informeaza Daily Mail in editia online.
La mijlocul lunii ianuarie, un tribunal din capitala georgiana l-a condamnat pe Patarkatisvili, in contumacie, pentru complot in scopul inlaturarii puterii legitime din Georgia, la doua luni de arest preventiv. Procuratura Georgiei il daduse pe omul de afaceri in urmarire internationala. Lui Patarkatisvili i s-a imputat, intre altele, ca ar fi incercat sa-l mituiasca pe directorul Departamentului operativ al Ministerului de Interne Irakli Kodua, pentru a sprijini lovitura de stat. Omul de afaceri i-ar fi oferit responsabilului de la interne circa 100 milioane de dolari.
Avocatii sai au contestat aceasta decizie. Potrivit unuia dintre ei, Patarkatisvili a fost "victima unei provocari", din cauza activitatii sale politice. Oligarhul se clasase pe locul al treilea la alegerile prezidentiale anticipate din 5 ianuarie. Acesta a respins acuzatiile dar a recunoscut ca a platit mari sume de bani politistilor pentru ca acestia sa permita manifestantilor sa isi duca la capat protestul.
La sfarsitul lunii ianuarie, acelasi tribunal de la Tbilisi a pus sechestru pe averea lui Patarkatisvili din Georgia, constituita in cea mai mare parte din compania de televiziune "Imedi", trustul media "I-media" , compania GM Consulting group, compania "Maudi" si grupul "Universal".
Patarkatisvili il acuza de coruptie pe Putin
Saptamana trecuta, Patarkatisvili a fost din nou in centrul unui scandal. Ziarul "Alia" de la Tbilisi a publicat stenograma unei presupuse convorbiri dintre Patarkatisvili si seful Departamentului operativ Irakli Kodua. Cea mai mare parte a discutiei se refera la chestiuni interne din Georgia. Trezeste interes insa "fragmentul de discutie legat de Rusia". Conform presei ruse, Patarkatisvili il critica in cateva randuri pe actualul presedinte Vladimir Putin, indicand ca ar fi apropiat de acesta.
Analizand aceasta stenograma, publicatia moscovita Kommersant-Vlasti presupune ca presedintele Putin "nu va ierta autoritatile de la Tbilisi pentru publicarea presupusei stenograme, mai ales inaintea alegerilor prezidentiale din Rusia", care ar fi fost "imbunatatita" de serviciile speciale georgiene, pentru a-l certa pe Patarkatisvili cu Kremlinul.
Din stenograma reiese ca Patarkatisvili il acuza de coruptie pe Putin, pe vremea cand acesta era viceprimar al Sankt-Petersburgului. Berezovski, un critic vehement al Kremlinului si al lui Putin personal, sustine insa ca Patarkatisvili nu putea sa afirme asa ceva, intrucat se stie bine ca la vremea respectiva Putin avea reputatia unei persoane care nu putea fi mituita. Patarkatisvili nu a infirmat si nici nu a confirmat vreodata autenticitatea stenogramei.