Cresterea temperaturilor, ca urmare a schimbarilor climatice, va duce la raspandirea in Europa a unor boli tropicale extrem de periculoase, se arata intr-un articol publicat de revista de specialitate The Lancet, preluat de ziarul El Mundo.
"Prin cresterea temperaturilor in intreaga lume, o mai mare deplasare a persoanelor dintr-un loc intr-altul si o intensificare a transportului bunurilor, animalelor si produselor agricole, aparitia virusilor care provoaca aceste maladii in noi regiuni pare tot mai probabila", noteaza in aceasta publicatie medicala, doctorii Ernest Gould, de la Centrul de Ecologie si Hidrologie din Oxford si Tom Solomon, de la Universitatea din Liverpool. Ambii experti arata ca schimbarile meteorologice care afecteaza planeta determina insectele - tantarii si capusele - care transmit acesti virusi sa se climatizeze in regiuni pana acum ostile lor. Astfel, va fi posibil ca virusul de pe malul de vest al Nilului sa apara in sudul Europei si chiar in nordul continentului, sau ca encefalita japoneza sa se raspandeasca dincolo de frontierele care i-au dat numele.
Articolul, citat de Rompres, arata ca riscul de a suferi aceste epidemii ar putea fi diminuat daca s-ar dispune de mai multe vaccinuri pe care le-ar putea plati mai ales tarile in curs de dezvoltare.
Amenintarea flavivirusilor
Intre virusii cei mai favorizati de schimbarea climatica se remarca cei din familia "flavivirus", care ii afecteaza atat pe oameni cat si animalele si care pot fi transmisi de tantari si capuse. Bolile asociate acestor virusi, care isi pot extinde teritoriul lor de actiune, sunt urmatoarele.
Febra galbena
Afecteaza anual 200.000 de persoane si provoaca 30.000 de morti. Focarele cele mai grave sunt in Africa subsahariana. Acest virus, transmis de tantari, este originar din Africa, dar s-a extins mai intai in America de Sud, cu barcile care ii transportau pe sclavi iar apoi in America de Nord si Europa. Dupa o perioada de incubatie care merge de la 3 la 6 zile persoana afectata are urmatoarele simptome: febra mare, dureri de cap si musculare, ameteli, greturi si varsaturi. In cazurile cele mai grave poate provoca icter.
Denga
Virusul denga provoaca peste 50 de milioane de infectii anuale. Desi febra dengai este cunoscuta de peste 200 de ani, cazurile cele grave s-au inregistrat in 1950. La copii, denga provoaca temperaturi inalte mai mult sau mai putin specifice, in timp ce adultii prezinta un sindrom febril asociat cu fotofobie si eruptii cutanate in 50% dintre cazuri. O alta varietate a dengai, mai grava, este febra hemoragica, care afecteaza sistemul vascular. Ambele infectii sunt transmise de tantarul Aedes aegypti.
Encefalita japoneza
Virusul se formeaza in tantarii care ataca pasarile, porcii, caii, reptilele si amfibienii si, desigur, oamenii. In fiecare an se inregistreaza 50.000 de cazuri de encefalita, iar rata mortalitatii este in jur de 25%. Pacientii prezinta febra, tuse, diaree, dureri de cap si varsaturi, insotite de un sindrom similar maladiei Parkinson. Boala poate lasa sechele.
Virusul West Nile
A aparut in Africa dar s-a raspandit ca urmare a migratiei pasarilor. Asa a ajuns in Europa, Rusia, India si Oceania si s-au inregistrat unele cazuri chiar si la New York. Verile umede si calduroase constituie un mediu prielnic pentru tantarul responsabil de infectie. Simptomele sunt similare gripei, dar mai accentuate.
Encefalita lui Saint Louis - Mai putin cunoscuta decat bolile de mai sus, afecteaza anual 50 de oameni in America de Nord, iar rata de mortalitate este de 7% la suta. Este insotita de probleme neurologice si afectiuni ale tractului urinar.
Encefalita transmitsa de capuse
Cunoscuta si sub numele de encefalita rusa a primaverii si a verii si poate afecta mai ales cetatenii acestei tari. Simptomele debuteaza ca o gripa, iar 30% din cazuri evolueaza spre o faza neurologica.
Virusul Powassan
Este singurul flavivirus transmis de capuse detectat in America, desi este originar din estul Rusiei. Este o alta forma de encefalita.
Boala lui Louping
Este vorba de un descendent britanic al encefalitei capusei. Este intalnit in Irlanda, Scotia, Tara Galilor si Marea Britanie unde pasc oile. Desi provoaca encefalita, nu s-a inregistrat decat un singur caz mortal la oameni. Oile si cocosii de munte sunt victimele preferate de capusele care transmit aceasta boala. Virusi similari, desi genetic diferiti, au fost de asemenea izolati in Spania, Norvegia, Turcia si Grecia.
Febra hemoragica a lui Omsk
Virusul care provoaca aceasta febra a fost izolat, in 1947, de Omsk in Siberia, si este legat de alte encefalite transmise de capuse, desi caracteristicile sale epidemiologice sunt diferite.
Virusul Kyanasur
Provoaca boala cu acelasi nume, caracterizat prin febra hemoragica. Virusul a fost izolat pentru prima data, in 1957, la o maimuta din India, dar se crede ca era transmis de capuse cu multi ani inainte. Intre 100 si 500 de persoane sufera in fiecare an de aceasta boala.