Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ULTIMA ORA: Raportul CE pe tema Justitiei a fost adoptat
Comisia Europeana cere Romaniei sa accelereze lupta anticoruptie
 4 februarie, 13:52 
Raportul interimar al Comisiei Europene privind reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania constata intarzieri la toate cele patru obiective specifice, cerand mai ales accelerarea eforturilor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, potrivit documentului, dat publicitatii luni.
"In primul an in calitate de stat membru UE, Romania a continuat sa faca eforturi in vederea remedierii deficientelor care, altfel, ar impiedica aplicarea eficace a legislatiei, politicilor si programelor europene. Cu toate acestea, in domenii cheie cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare", se arata in concluziile raportului CE.
Raportul interimar constata intarzieri la toate obiectivele specifice asumate de Romania, in special in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si cere "stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie", facand referire la intentiile de a restructura DNA prin comasare cu DIICOT.
"Actualizarea de natura tehnica din prezentul raport nu reprezinta o evaluare aprofundata a progreselor realizate in privinta obiectivelor de referinta. Situatia din teren da insa nastere la preocupari, a caror abordare este necesara inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete, in luna iunie. Exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar (obiectivul de referinta nr. 1), infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (obiectivul de referinta nr. 2) si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local (obiectivul de referinta nr. 4).", se arata in raport.
"In special, Romania ar trebui sa sporeasca eforturile de combatere a coruptiei la nivel inalt (obiectivul de referinta nr. 3) si ar trebui sa-si intareasca eforturile pentru a mentine stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului de lupta anticoruptie din Romania", recomanda Executivul european.
"Comisia recunoaste eforturile importante realizate pentru elaborarea unui Plan de actiune credibil care descrie masurile, termenele-limita si institutiile responsabile de indeplinirea obiectivelor. Cu toate acestea, Planul de actiune necesita mai multa consecventa pe alocuri, iar unele lacune trebuie remediate. Comisia propune Romaniei remedierea acestor aspecte din Planului de actiune", conchide raportul.
CE critica recrutarile ad hoc in sistemul judiciar
Raportul interimar arata ca in cadrul parchetelor exista un deficit de 500 de procurori, ca posturile au fost ocupate prin proceduri prin care nu s-au putut controla calificarile si pregatirea magistratilor si ca CSM nu a fost consultat in privinta unor legi importante pentru sistemul judiciar.
Raportul arata ca in cadrul parchetelor 572 de posturi sunt in contiunare vacante si metioneaza ca aproximativ jumatate din recrutarile in sistemul judiciar au urmat o procedura ad hoc, pentru a asigura ocuparea rapida a posturilor vacante existente. "in aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe baza de interviuri si de experienta de munca, fara a controla calificarile sau pregatirea noului magistrat. Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este asteptata pentru luna ianuarie 2009", se mentioneaza in raport care adauga faptul ca, in noiembrie 2007, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a lansat anchete privind cativa procurori pentru fraudarea concursurilor pentru pozitii de conducere in cadrul parchetelor.
De asemenea, raportul arata ca a fost elaborata partea generala a noului Cod de procedura penala si, dupa o dezbatere publica, a fost transmisa comisiilor competente ale Parlamentului si CSM in decembrie 2007 insa constata ca "nu exista o practica a consultarii prealabile sistematice a CSM de catre ministrul justitiei, asupra unor legi importante pentru sistemul judiciar". "O astfel de consultare sistematica ar permite CSM sa-si exercite mai bine rolul de protector si garant al sistemului judiciar din Romania.Legea este inca in curs de adoptare", mentioneaza raportul dat luni publicitatii.
Raportul remarca faptul ca au avut loc o serie de sesiuni de pregatire si reuniuni periodice cu judecatori si procurori de la Curtile de apel si de la inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si cu magistrati de la nivel regional si local, in vederea promovarii unificarii jurisprudentei.
"Pana in luna ianuarie 2008 a fost aleasa o noua structura de conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, bugetul CSM a fost consolidat si noi planuri de management au fost publicate. In decembrie 2007 a fost adoptata o Strategie de comunicare a CSM si a justitiei romane, cu scopul intaririi transparentei sistemului judiciar. A fost consolidata organizarea CSM prin ocuparea a 240 din cele 275 de posturi", se mai arata in raportul interimar.
Primul obiectiv de referinta din raport (benchmark 1) se refera la asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii si la raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala.
T.B.  
Alte articole
  Atarna greu de gatul tarii    (Eveniment, 2009-02-13)
  Romania, criticata la conferinta pentru clima de la Copenhaga ca nu se ocupa de ariile protejate    (2009-12-10 13:12)
  Raport Freedom House: Presa din Romania este partial libera    (2009-04-30 10:30)
  Raport american: Romania este vulnerabilă la infracțiuni financiare și spălarea de bani    (2009-02-28 14:25)
  Comisia Europeană a fost sesizată in problema aței chirurgicale din China    (2008-10-10 11:39)
 Afisari: 299  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-04
 18:03 
Conducerea Senatului a aprobat reluarea anchetei parlamentare in dosarul Hayssam  2008-02-05
 20:41 
Parlamenul a ratificat Tratatul de Reforma
1 comentariu
 19:36 
Consiliul de securitate al ONU discuta situatia din Ciad
1 comentariu
 18:56 
UE trimite 2000 de politisti si juristi in Kosovo
1 comentariu
 18:39 
Doi oameni, blocati intr-o mina
 18:31 
Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj
2 comentarii
 18:29 
Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei
10 comentarii
 18:14 
Tradati de limbajul trupului
 17:34 
CCR sustine ca deciziile sale pot depasi limitele stricte ale unei sesizari
1 comentariu
 16:57 
Sarkozy: Nu Romania are nevoie de Europa, ci Europa are nevoie de Romania
4 comentarii
 16:49 
Sarkozy si Basescu au pozitii divergente pe tema Kosovo
1 comentariu
 16:42 
Motiune PD-L: "Anulati taxa de prima inmatriculare"
 16:42 
Un avion Tarom a aterizat fortat la Roma
1 comentariu
 16:33 
Pe tocuri inalte, pana si viata sexuala e la inaltime
 16:14 
Bursa incepe saptamana in crestere, dar pe cea mai redusa lichiditate din ultimele 21 de luni
 16:09 
Basescu: "Am convenit ca Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco si Romania va sustine acest lucru"
2 comentarii
 15:57 
E sigur: Raliul Dakar, in Romania si Ungaria
 15:54 
Ambasadorul Taubman promoveaza Romania in SUA
 15:45 
ULTIMA ORA: Ministrul Orban a fost gasit nevinovat in cazul accidentului din decembrie
3 comentarii
 15:16 
Cristi Chivu i-a dat Adelinei Elisei un ceas identic cu cel daruit fostei sale iubite, Maria Marinescu
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13085 sec.