Raportul preliminar pe Justitie al Comisiei Europene va fi prezentat luni, 4 februarie, la briefingul de la amiaza al CE, a anuntat astazi purtatorul de cuvant al executivului european, Mark Gray.
"Intentionam sa publicam raportul interimar atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania luni la amiaza. Am avut o buna cooperare cu ambele guverne si ceea ce veti vedea in raport este o evaluare a progreseler din ultimele�sase luni si de asemenea a ceea ce trebuie facut pana la urmatorul raport care va fi programat pentru luna iulie", a spus Mark Gray, citat de NewsIn.
"Intentia noastra este de a publica un raport care este corect, factual si ferm in ceea ce priveste situatia din cele doua tari", a adaugat el.
Mesajul raportului pe justitie al CE transmite ce mai trebuie facut pana la raportul final care va fi prezentat in iulie a.c., dupa cum precizase anterior Gray.
Raportul urma sa fie publicat vineri, dupa ce ar fi ajuns la cabinetele comisarilor si daca s-ar fi ajuns la un acord asupra sa, dar exista posibilitatea ca procedura sa se prelungeasca.
Procedura scrisa de adoptare prevede ca textul raportului sa fie trimis tuturor comisarilor, care pot face comentarii intr-un termen destul de scurt, altminteri considerandu-se ca sunt de acord ca aceasta varianta sa devina textul final prezentat de Comisia Europeana. Prin aceasta procedura, nu se ajunge sa se mai discute in Colegiu, la reuniunea comisarilor, a explicat saptamana trecuta, intr-un interviu pentru NewsIn, comisarul Leonard Orban.
Teodor Melescanu a trimis corecturi la Raport
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a trimis deja corecturi la Raport, arata Hotnews: "Am trimis corecturi la Bruxelles si am vorbit aseara cu Franco Frattini, care este constient de situatia politica din tara si ca, in pofida hirjonelilor, reforma justitiei reprezinta o prioritate pentru Guvern"
In opinia sa, nu va fi "un raport bun sau rau, pozitiv sau negativ. Raportul prezinta factual ce s-a facut si ce nu s-a facut".
El crede ca nu se va pune problema activarii clauzei de salvgardare daca Guvernul isi indeplineste angajamentele, adica "daca vom reusi adoptarea noilor coduri care sa fie intradevar unele europene si daca se vor inregistra progrese in ceea ce priveste ANI".
"Uitandu-ma la raport si incercand sa fac o evaluare, as spune ca, problema importanta ramane lupta impotriva coruptiei si mai ales a marii coruptii. Aceasta reprezinta in contiunare o prioritate, asa cum reiese atat din raport cat si mai ales din evaluarile facute de noi la minister", a declarat ministrul interimar, potrivit NewsIn.
In opinia sa, punctul slab al Romaniei este ca trebuie sa ajunga foarte rapid la o justitie de timp european: "Romania a pornit de foarte departe, de la o justitie de tip sovietic, stalinist si trebuie sa ajunga rapid la una europeana"
Melescanu s-a mai referit si la returnarile de dosare catre procurori, care ar putea figura in Raportul pe justitie, dupa cum sustin surse de la Comisie, citate de� NewsIn. "Trebuie reglementata situatia dosarelor care se intorc la procurori si pentru a preveni aceasta situatie ar trebui stabilit in Codul de Procedura Penala o faza premergatoare. Avem in vedere aceste modificari in noile coduri", a precizat ministrul interimar.