Din motive politice, Romania a pierdut sansa de a deveni un adevarat robinet al sistemului de aprovizionare cu gaze in Europa, a declarat, miercuri seara, Dinu Patriciu, la emisiunea lui Robert Turcescu de la Realitatea Tv. Omul de afaceri considera ca proiectul Nabucco nu mai poate fi luat in serios, ca urmare a faptului ca a aparut o alternativa a acestei conducte, prin Bulgaria. ''Piata nu este nelimitata si, in momentul in care apare o alternativa, este greu de presupus ca cineva isi va ma petrece urmatorii patru - cinci ani pentru a construi o alta conducta'', a explicat Patriciu. Totusi, el este de parere ca Romania are puterea de a rezolva problema securitatii energetice a Europei prin construirea de terminale de gaz natural lichefiat. Referindu-se la deprecierea puternica a leului din ultima perioada, Patriciu a apreciat ca situatia economica poate deveni foarte grava daca euro depaseste pragul psihologic de 4 lei si recomanda Guvernului sa faciliteze fluidizarea capitalului si impozitarea activitatilor din exterior ale companiilor romanesti.
"Din pacate, noi nu am stiut sa contracaram acest proiect rusesc care se face in sudul Dunarii, din motive politice evident, pentru ca nu am stiut sa ne folosim atuul care consta in posibilitatea de a depozita gaze in depozite subterane", a spus Patriciu, la Realitatea TV. "Nu bat in nimeni, bat intr-o decizie politica neluata la timp, si care ar fi putut sa ne reintroduca pe harta ca un adevarat robinet al sistemului de aprovizionare cu gaze. Acum e aproape prea tarziu", a subliniat omul de afaceri.
Dinu Patriciu crede ca Nabucco este un proiect cu sanse din ce in ce mai mici de realizare: "Probabil ca, daca acum doi ani am fi folosit fereastra de oportunitate pe care am avut-o, astazi am fi vorbit de proiectul Nabucco ca despre o realitate. Din pacate, nu mai poate fi luat prea in serios, pentru ca piata nu este nelimitata si, cand apare o alternativa, e greu de presupus ca cineva isi va pierde urmatorii patru-cinci ani construind o alta conducta, cu atat mai mult cu cat securitatea energetica a Europei din punct de vedere al gazelor, sta in alta parte, si anume prin construirea de terminale de gaz natural lichefiat".
Marea sansa a Romaniei consta in posibilitatea de a depozita gaze naturale in zacaminte, care, daca ar fi scoase la licitatie, ar genera venituri de 2-3 miliarde de euro, considera omul de afaceri. ''Acesta este destinul Europei, de a se desprinde de sistemul de conducte care vine din Rusia", a conchis Patriciu.