Bursele internationale se prabusesc si nu stiti ce sa faceti? Daca sunteti jucator la bursa si nu vreti sa iesiti ''sifonat'' din aceasta perioada grea, specialistii in domeniu va sfatuiesc sa urmati cateva reguli de baza. In primul rand, nu intrati in panica. Pentru bursa este nevoie de nervi de otel. Cel care paseste pe acest taram trebuie sa fie pregatit si pentru mari instabilitati, sa reuseasca sa suporte cu calm pierderile, pentru ca ulterior sa realizeze castiguri.
In al doilea rand, nu puneti la bataie toate economiile dumneavoastra. Incercati sa folositi numai banii de care sunteti sigur ca nu veti avea nevoie in lunile urmatoare, va sfatuiesc cei de la revista ''168 Ora'', preluata de Rompres. Apoi ganditi-va in ce actiuni veti investi pe termen mediu, investitiile pe termen scurt fiind foarte riscante, mai ales in acesti ani zbuciumati.
Orientati-va spre actiunile firmelor mari, care au o influenta determinanta la bursa. In plus, aceste companii sunt in continua dezvoltare. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa va informati despre situatia financiara a firmei vizate. Cateva analize de pe internet privind perspectivele companiilor alese ar trebui sa fie suficient.
Investiti in firme care platesc mereu dividende mari pe actiuni. Aproape toate intreprinderile cu capital puternic fac acest lucru. Dividendul poate compensa macar in parte eventualele pierderi financiare provocate de instabilitatea bursei.
Stabiliti o limita de pierderi acceptabila pentru dumneavoastra, asa numitul ''stop loss'', care intra in actiune in mod automat in cazul in care actiunile dumneavostra se prabusesc. Chiar daca veti pierde o parte din bani, macar nu-i veti pierde pe toti. Cand observati ca actiunile o iau in jos, nu va panicati si nu incercati sa scapati de ele. Vindeti numai o parte si asteptati ca ''furtuna'' sa treaca. Apoi, cu calm, veti putea lua cele mai bune decizii privind viitorul.
In cazul in care investim in obligatiuni de stat mai sigure, e mai bine sa ne gandim la cele cu termen scurt. Acestea de obicei garanteaza o dobanda mai ridicata.