Majorarea, cu 10 procente, a pretului la gaze naturale, va determina scumpirea produselor alimentare cu pana la 30%, in urmatoarele luni. Astfel, potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Agricultura Agrostar, Stefan Niculae, romanii vor da pe o paine cu 40% mai mult, in timp ce fructele se vor scumpi cu 30%. Carnea va costa cu 15 procente mai mult, in conditiile in care leul isi continua trendul descendent iar 80% din carnea de porc provine din import.
Conform liderului sindical, in urma unor studii realizate impreuna cu patronatele, in primul semestru pretul la paine poate sa creasca cu procente cuprinse intre 30 si 40 la suta, in timp ce, la legume si fructe, majoritatea fiind din import, pretul este legat de fluctuatia leu/euro si se va inregistra o crestere de 25-35 la suta pe kilogram. Carnea de porc, care se aduce tot din import, majorarile vor fi intre 10-15 la suta, iar la lapte si produse din lapte preturile vor creste cu 15-20 la suta.
''In timp ce preturile la producatori cresc cu 2-5 la suta procesatorii si vanzatorii adauga 20-35 la suta la preturile din galantar. Toate acestea din cauza lipsei unei politici agrare coerente, a alocarii unor subventii directe producatorilor si a facilitarii desfacerii produselor din productia autohtona pe pietele romanesti, permitand invadarea acestora de produsele din import'', sustine Stefan Niculae.
Nemultumiti de politicile derulate de Ministerul Agriculturii, sindicalistii au anuntat demararea unui program de actiuni in luna martie sub denumirea ''Salvati agricultura Romaniei''. Vor avea loc concomitent pichetari ale sediilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Comisiei Europene la Bucuresti, un miting si un mars de protest in Bucuresti la care vor participa peste 30.000 de tarani fermieri si producatori.
Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, preturile la gaze naturale vor creste cu pana la 10%, de la 1 februarie.