Comisia Europeana nu confirma ca ar fi de acord cu modificarile la taxa auto, desi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, i-a informat, miercuri, pe membrii Guvernului ca modificarile privind "taxa de poluare auto" vor fi promovate in urmatoarea sedinta de Guvern, iar procedura de infringement va fi suspendata total atunci cand acestea vor fi aprobate de Parlament. Vosganian a afirmat, de asemenea, ca Laszlo Kovacs, comisar european pentru taxe si impozite, "a transmis felicitari" Guvernului pentru proiectul de ordonanta de urgenta propus Comisiei Europene privind modificarea taxei de prima inmatriculare. Potrivit ministrului roman, in ce priveste modificarile facute taxei, acestea cuprind o seama de proceduri, precum si modalitatea de calcul a taxei in functie de starea masinii sau de capacitatile sale tehnice.
Comisia Europeana nu confirma, insa, ca ar fi de acord cu modificarile la taxa auto. Purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, a declarat, citata de NewsIn, ca nu poate confirma ca Executivul european ar fi ajuns la un acord cu oficialii romani in privinta taxei auto. "Ca discutiile pot duce la un acord este un lucru diferit fata de a avea deja un acord cu Comisia. Noi nu putem face nici un comentariu in astfel de cazuri in care sunt demarate proceduri de infringement (n.r. - incalcare a tratatului) impotriva unui stat membru", a spus Assimakopoulou.
In cadrul sedintei de miercuri a Executivului, ministrul ministrul Economiei si Finantelor a prezentat principiile dupa care se calculeaza noile valori ale taxei auto, asa cum au fost ele agreate de Comisia Europeana. Astfel, noile valori ale taxei auto se calculeaza in functie de valoarea cilindrica si nivelul de poluare, conform grilei Euro, a masinii si in functie de valoarea reziduala a automobilului. "Este vorba, asadar, in primul rand de o noua scala de depreciere ce ia in calcul uzura masinii, varsta masinii si capacitatea cilindrica, este vorba de proceduri prin care o persoana poate contesta nivelul taxei, este vorba de dreptul persoanelor de a primi o parte din suma inapoi in situatia in care instraineaza, dupa o anumita perioada, autovehiculul in afara granitelor tarii si, fireste, este vorba in acelasi timp de o mai buna precizare in ce priveste destinatia acestei taxe, care este o taxa ecologica, iar sumele colectate vor fi administrate de Ministerul Mediului", a explicat Varujan Vosganian, citat de Rompres. Guvernul Romaniei va adopta, pana la sfarsitul acestei luni, un act normativ cu putere de lege privind noua forma a taxei de poluare auto, in care sunt incluse toate observatiile Comisiei Europene pe aceasta tema.