Ziua Logo
  Nr. 4139 de miercuri, 23 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
"Imperiul Tarist" subjuga energetic Europa
 23 ianuarie, 13:04 
Rusia incepe sa isi vada planul implinit si anume de a subjuga energetic Europa in drumul sau spre a deveni unica superputere mondiala. Pe parcursul a unei singure saptamani, presedintele Putin a reusit printr-un plan bine gandit si organizat sa puna bazele unei colaborari in domeniul energetic cu doua tari importante din punct de vedere geostrategic in Balcani, Serbia si Bulgaria. Au fost voci care au declarat ca acest sistem de inchiere al acordurilor ar semana cu un veritabil "blitzkrieg energetic" si e foarte probabil sa nu se incheie aici. Interesanta de urmarit este evolutia situatiei si urmatoare mutare a Moscovei. Care este urmatoare tara care va intra in sfera de influenta energetica?. Tinand cont de recentele descoperiri facute in urma prospectiunilor se pare ca in Europa, o noua "oaza" de resurse energetice se intrevede si anume Muntenegru. Incepand cu Balcanii, sunt semne evidente ca "poarta Europei" este deschisa acum pentru ca Rusia sa ii implineasca visul "tarului" Putin.
Pro si contra
Adrian Severin
Daca acordul semnat la Sofia a fost salutat de cei care l-au semnat drept unul de importanta istorica si fundamental pentru securitatea energetica, atat regionala cat si europeana, nu au lipsit nici comentariile negative.
La nivel european se recunoaste in mod pragmatic importanta absoluta a aprovizionarilor cu hidrocarburi din Rusia. In fata acestui fenomen de dependenta tot mai accentuata a Europei de Moscova pe plan energetic se ridica insa glasuri tot mai ingrijorate. Ferran Tarradellas, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, nu a exprimat, la nivel oficial, din partea Comisiei Europene, rezerve deosebite fata de acest acord. Totusi, el a amintit faptul ca Bruxelles-ul acorda prioritate unui proiect aflat in concurenta cu South Stream, si anume Nabucco, al carui scop este acela de a diversifica lista furnizorilor, legand Europa de diferiti producatori de gaz, mai cu seama de tarile din Asia centrala, Siria si Egipt.
Alte glasuri s-au opus net acordului. De pilda, europarlamentarul Adrian Severin, care reprezinta o tara interesata in realizarea proiectului Nabucco, a definit acordul atins cu privire la South Stream "o initiativa impotriva oricarei logici europene, sprijinit de egoismul national al unor tari precum Bulgaria si Italia si utilizat de tari care nu fac parte din Uniunea European, cum este Rusia".
In intreaga regiune, politica si energie merg brat la brat. In Balcani, insa, puntea energetica astazi aflata in proiectare nu pare neaparat in masura sa-i apropie pe cei aflati la capetele sale.
Puntea Balcanilor
Balcanii, o punte: o metafora des folosita, poate chiar prea des. Dupa vizita oficiala a presedintelui Putin in Bulgaria, saptamana trecuta, imaginea recapata un sens si concretete intr-unul din sectoarele cruciale ale epocii moderne, acela al energiei. O punte care leaga doi parteneri, Rusia si Uniunea Europeana, legate mai mult de necesitati de ordin practic, dar care nu inceteaza sa se priveasca unul pe celalalt cu o buna doza de suspiciune si cu multe puncte de frictiune nerezolvate, noteaza Osservatorio sui Balcani.
Putin, in ceea ce probabil va fi ultima sa vizita in strainatate in calitate de presedinte al Federatiei Ruse, inainte de alegerile prezidentiale din martie, a sosit in Bulgaria cu un dosar voluminos de acorduri de semnat, proiecte ce modifica esential "raportul energetic" dintre Moscova si Sofia, dar care privesc foarte indeaproape si Uniunea Europeana, si in special Italia, un spectator foarte interesat.
Printre acorduri, unul se refera la constituirea proiectatei conducte de petrol care va lega portul bulgar Burgas de cel grec Alexandroupolis, infrastructura gandita pentru a lega, via terra, Marea Neagra de Marea Egee, si care sa poata transporta 20 de milioane de tone de petrol rusesc pe an catre Mediterana, ocolind stramtoarea Dardanele. Celalalt mare acord se refera la construirea noii centrale atomice bulgare de la Belen, pe
tarmurile Dunarii, nu departe de cea de la Kozlodui, unde cele doua reactoare mai vechi au fost inchise din oficiu de catre Bruxelles, in momentul aderarii tarii la UE, fiindca erau considerate periculoase: o renuntare pe care multi, la Sofia, o traiesc inca ca pe o rana deschisa pentru sistemul economic si orgoliul national.
Proiectul, in valoare de aproape 4 miliarde de euro, a fost incredintat "Atomoexportstroy", companie controlata de gigantul rus al energiei Gazprom si, potrivit planurilor, ar urma sa-i permita Bulgariei sa-si asigure o pozitie centrala in regiune ca pol de productie si export de energie. Putin a asigurat ca Moscova este dispusa sa finanteze lucrarea. In schimb, acordul privind conducta de gaz "South Stream" a aparut numai decat mult mai surprinzator. Este vorba de afacerea cea mai consistenta, si, cu siguranta, este proiectul cu cele mai mari consecinte pe plan european. El isi propune sa transporte anual 30 de miliarde de metri cubi de gaz rus in principal spre Italia, dar si spre Austria si Ungaria, prin Marea Neagra si Peninsula balcanica.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Rusia pune NATO in garda    (Externe, 2008-03-26)
  Vladimir Putin si-a subjugat Rusia    (Eveniment, 2007-12-04)
  Legislative contestate in Rusia    (Externe, 2007-12-03)
  Rusia voteaza doua saptamani    (Eveniment, 2007-11-27)
  Putin este dorit pentru URSS    (Externe, 2007-11-02)
  Mihail Gorbaciov: "Partidul Rusia Unita a devenit cea mai rea copie a Partidului Comunist care poate fi imaginata"    (2008-05-06 21:03)
  Putin, pregatit sa devina premier    (2008-02-14 15:02)
  Prim vice-premierul rus Serghei Ivanov: Putin va veni la Bucuresti    (2008-02-11 12:42)
  Putin declara deschisa cursa inarmarilor    (2008-02-08 14:33)
  Troika de la Kremlin    (2008-01-31 15:15)
 Afisari: 1105  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-23
 22:01 
Succes romanesc la expozitia BETT 2008
 19:59 
Ministrii David si Amato au cazut la pace in "cazul Mailat"
1 comentariu
 19:12 
Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa
1 comentariu
 18:46 
Fratele lui Viktor Iuscenko ar putea deveni Patriarh al Ucrainei
3 comentarii
 18:25 
Deprecierea leului si scumpirea gazelor arunca preturile in aer
2 comentarii
 18:23 
Manea la Opera Nationala
3 comentarii
 17:37 
Doi ani de inchisoare pentru doua beri
 17:33 
ULTIMA ORA: Vladimir Putin a fost invitat de oficialii NATO la summitul de la Bucuresti
1 comentariu
 17:22 
Summitul NATO inchide Aeroportul Baneasa
1 comentariu
 17:15 
Nabucco, in moarte clinica
2 comentarii
 17:14 
Psihoza nucleara
 17:11 
Romano Prodi ar putea demisiona in acesta seara
1 comentariu
 17:02 
Barroso: Fiecare european va plati 3 euro pe saptamana pentru combaterea schimbarii climatice
1 comentariu
 16:38 
Tariceanu : criza intretinuta de presedinte are efecte asupra investitiilor straine
2 comentarii
 15:54 
Tariceanu: Alegerile locale nu trebuie sa se suprapuna cu Campionatul European de fotbal
 15:10 
Comisia Europeana nu confirma ca ar fi de acord cu modificarile la taxa auto
1 comentariu
 14:48 
Aparitie misterioasa pe Marte
12 comentarii
 14:47 
Albanezii kosovari il vor presedinte al Serbiei pe Tomislav Nikolic
 14:47 
Arsa de vie de catre iubit
2 comentarii
 14:36 
Maratonist kenyan, ucis de o sageata otravita
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hackerii Armatei (5480 afisari)
 Lumea la un pas de recesiune (2595 afisari)
 "Auschwitz. Albumul fotografic al tragediei" (2268 afisari)
 Voronin a negociat cu Putin federalizarea Moldovei (1808 afisari)
 Merkel l-a sunat pe seful Nokia (1774 afisari)
 Aparitie misterioasa pe Marte (3352 afisari)
 Sinucidere la Spitalul de Urgenta (1503 afisari)
 Nabucco, in moarte clinica (1258 afisari)
 Arsa de vie de catre iubit (1236 afisari)
 Zece reguli de aur in cazul panicii la bursa (1175 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02331 sec.