Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile de selectare a candidatilor pentru Oscaruri. Potrivit cotidianului "Washington Post", presedintele comitetului de selectie a celor noua pelicule straine ramase in cursa, Mark Johnson, a afirmat ca este inacceptabil ca, atat filmul regizorului roman, "4,3,2", cat si productia franceza "Persepolis", sa nu fie pe lista nominalizatilor. Mai mult, acesta a recunoscut ca regulile de selectie a filmelor trebuie schimbate si s-a angajat sa sustina modificarea lor. In aceeasi nota favorabila productiilor cinematografice romanesti, criticul de film al "New York Times" elogiaza, intr-un material amplu publicat o deplasare la Bucuresti, valul tanar de regizori, in care ii include pe Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si pe Cristian Nemescu.
Valul de proteste iscat atat in randul celor mai avizati critici de film din Statele Unite, cat si printre cronicarii marilor publicatii de peste Ocean, de excluderea filmului romanesc "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" din lista peliculelor straine, ramase in cursa pentru Oscar, poate face ca regulile de selectare a candidatilor la cel mai important trofeu din lumea filmului sa se modifice. Prima reactie oficiala in acest sens vine de la insusi presedintele comitetului, Mrak Johnson, care a ales cele noua pelicule straine ramase in cursa pentru Oscar. Intr-un interviu acordat prestigiosului cotidian "Washington Post", acesta afirma ca este de neconceput ca filmul lui Mungiu si productia franceza "Persepolis" sa ramana in afara selectiei. Johnson a declarat ca selectia din acest an la Oscarurile pentru film strain este cu adevarat notabila, nu atat prin filmele ramase in competitie, cat mai ales prin cele excluse din start.
Noul val al cinematografiei romanesti, elogiat in "New York Times Magazine"
Noul val al cinematografiei romanesti si regizorii, care l-au lansat, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu si Cristian Nemescu", constituie subiectul unui amplu material publicat, duminica, in "The New York Times Magazine" de criticul de film A.O. Scott. Criticul porneste de la intrebarea "cate filme romanesti ati vazut?", intens vehiculata, in urma cu doi ani, la festivalul de la Cannes. "Pentru un motiv sau altul, criticii jurnalistii si reprezentantii industriei de film, care se aduna in fiecare mai la Cannes (...), rareori se refera la filmele pe care le vad acolo cu titlurile lor, prefera prescurtarile autorului, genului si tarii de origine", scrie A.O. Scott. "Este un cod pe care se presupune ca il cunosc toti, iar in acest caz nu era prea mult loc de confuzii. Cate filme romanesti pot exista?". Raspunsul a fost surprizator pentru majoritatea, explica Scott, care face o trecere in revista a succeselor cinematografiei romanesti si ii citeaza pe regizorii Cristi Puiu, al carui film "Moartea domnului Lazarescu" a castigat premiul sectiunii "Un Certain Regard" la Cannes in 2005, Cristian Mungiu, castigatorul primului Palme d'Or din istoria cinematografiei romanesti, in 2007, Corneliu Porumboiu, care a castigat premiul pentru debut la Cannes, Camera d'Or, in 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", dar si pe unul dintre cei mai apreciati critici romani de film, Alex. Leo Serban.
Acelasi A.O. Scott scria, la inceputul acestui an, in "New York Times", ca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar trebui nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita in rol principal si Cel mai bun actor in rol secundar.
Pentru realizarea articolului, Scott s-a consultat cu profesorii si studentii de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), dar si cu reprezentanti ai Centrului National al Cinematografiei (CNC). Mai mult, Scott s-a deplasat in Romania, pentru documentare suplimentara.