Ziua Logo
  Nr. 4127 de miercuri, 9 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Tariceanu o sustine in continuare pe Norica Nicolai
-- ULTIMA ORA: Premierul i-a trimis lui Traian Basescu scrisoarea privind nominalizarea Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei, in care arata ca isi mentine propunerea
 9 ianuarie, 16:50 
(Mircea Paun- ZIUA foto)
Premierul Calin Popescu Tariceanu nu va veni cu o alta propunere pentru ocuparea scaunului de ministru al Justitiei, si o va sustine pe Norica Nicolai pentru aceasta functie, a declarat secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, citat de Realitatea TV. Potrivit acestuia, seful Executivului le-a spus ministrilor veniti la sedinta de Guvern, ca motivele invocate de presedintele Basescu privind nominalizarea Noricai Nicolai pentru portofoliul Justitiei nu sunt intemeiate, astfel ca nu va retrage propunerea facuta la finele anului trecut. Premierul i-a trimis in acest sens o scrisoare sefului statului. Reactia sefului Guvernului a fost anticipata ieri de vicepresedintele PNL, Crin Antonescu: "Cred ca Tariceanu isi va mentine opinia. Norica Nicolai nu e un personaj de casa al PNL, nimeni nu s-a mirat de nominalizarea ei, dar Traian Basescu nu poate accepta ca ministru al Justitiei decat un om de casa de-al domniei sale". Conform Deciziei Curtii Constitutionale (356/2007), seful statului nu are drept de veto, dar are dreptul sa verifice daca persoana nominalizata pentru functia de ministru indeplineste "conditiile de corespundere in functie" si poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea formulata si sa faca o noua nominalizare. Curtea Constitutionala subliniaza ca respingerea candidaturii la functia de ministru trebuie sa fie "motivata". Decizia Curtii Constitutionale a fost formulata ca raspuns la sesizarea premierului Tariceanu in legatura cu refuzul presedintelui Basescu din primavara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe. Deputatul conservator Sergiu Andon a declarat, citat de Newsin, ca "daca ambii protagonisti persevereaza in punctul de vedere initial, se va ajunge la contencios constitutional", Guvernul putand sa ceara Curtii Constitutionale sa-l oblige pe Traian Basescu sa o numeasca ministru al Justitiei pe Norica Nicolai.
Pe de alta parte, Tariceanu ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in cazul in care presedintele Traian Basescu insista sa refuze semnarea decretului, dupa cum au declarat pentru Newsin surse liberale.
In acest caz, Tariceanu va aminti de cazul lui Adrian Cioroianu si va arata ca seful statului nu are drept de veto. In plus, presedintele poate cere sefului Executivului o alta nominalizare doar daca constata probleme de incompatibilitate sau de ordin legal. Or, spun liberalii obiectiile presedintelui au fost cele legate de imaginea negatia a senatorului PNL. "Este clar ca presedintele a vrut sa readuca in discutie incidentul nepoatei de la Senat, care fusese dat uitarii. Pe de alta parte, presedintele a dorit ca alegerile de la CSM (ce vor avea loc joi, n.r.) sa nu se desfasoare in prezenta unui ministru liberal al justitiei, a comentat un lider PNL pentru Newsin.
Prezentam continutul integral al scrisorii trimisa de Calin Popescu Tariceanu sefului statului:
" Domnule Presedinte,
Prin prezenta scrisoare ma vad nevoit sa resping solicitarea dumneavoastra de a renunta la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai. De asemenea, va aduc la cunostinta ca, in calitate de Prim-Ministru al Romaniei, potrivit atributiilor conferite de Constitutie, mentin aceasta propunere. Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, indoielnice, despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal. Reactia dumneavoastra, in calitate de Presedinte al Romaniei, este cu atat mai nejustificata cu cat, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale. Va reamintesc ca, in decizia nr.356/2007 a Curtii Constitutionale se precizeaza clar ca "Presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar poate cere Primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului".
Decizia Curtii Constitutionale este cat se poate de clara. Presedintele Romaniei nu poate sa solicite Primului-Ministru al Romaniei sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial. Nici din cauza faptului ca a avut o relatie politica mai tensionata cu respectiva persoana. Nici daca a identificat un alt candidat care, in opinia sa, ar fi mai bun. Presedintele Romaniei are obligatia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a isi sustine solicitarea. In caz contrar, nu ar trebui sa faca o astfel de solicitare. Domnule Presedinte, Am citit cu atentie scrisoarea dumneavoastra si nu invocati nici un argument de natura legala pentru care ar trebui sa renunt la propunerea de numire a doamnei Norica Nicolai la Ministerul Justitiei. Mai mult, in scrisoarea dumneavoastra invocati doar argumente de imagine, perceptii legate de un incident in care a fost implicata doamna Norica Nicolai. Stiti la fel de bine ca mine cat de periculos este sa analizam capacitatea unui demnitar de a exercita o functie publica, daca izolam si scoatem in fata un incident de imagine.
Norica Nicolai este un bun specialist in drept si este unul dintre membrii cu experienta ai Comisiei Juridice din Parlamentul Romaniei. Norica Nicolai cunoaste in detaliu problemele care inca exista in Justitie si are vointa de a continua procesul de reforma. Consider ca Norica Nicolai poate fi un foarte bun ministru al Justitiei. Dumneavoastra ati ales sa ignorati aceste argumente si ati analizat subiectiv, fara a lua in calcul argumentele legale sau argumentele care tin de experienta si competenta. Daca ar fi sa vorbim despre argumente de imagine si despre cazuri controversate, va reamintesc doar doua cazuri in care dumneavoastra ati fost implicat: dosarul Flota si casa achizitionata in strada Mihaileanu, pe vremea cand erati Primar al Capitalei. Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de Primar al Capitalei sau de Presedinte al Romaniei. Am convingerea ca acelasi lucru ar trebui sa il evitati si dumneavoastra acum, in ceea ce o priveste pe doamna Norica Nicolai. Mai mult, va readuc aminte tacerea dumneavoastra in ceea ce o priveste pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Acum un an, doamna Monica Macovei era implicata intr-un scandal public in legatura cu modul in care parintii domniei sale au castigat in Justitie un imobil nationalizat. Atunci, nu ati sustinut ca doamna Monica Macovei ar trebui sa renunte la functia de ministru al Justitiei, nici ca imaginea Justitiei ar avea de suferit sau ca ar scadea increderea in Justitie la nivelul opiniei publice si al partenerilor europeni. Sunt ferm convins ca dezbaterea asupra reformei din Justitie nu ar trebui sa fie purtata cu argumente de imagine. Daca, totusi, ati decis sa invocati doar argumente de imagine, atunci mi s-ar parea corect sa judecati si, mai ales, sa actionati cu aceeasi masura.
Domnule Presedinte,
in scrisoarea dumneavoastra va exprimati convingerea ca vom gasi solutii impreuna, Presedintia si Guvernul, pentru a demonstra partenerilor europeni ca Romania face progrese consistente in domeniul Justitiei.
Va reamintesc ca deja am demonstrat acest lucru partenerilor europeni.
Raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justitiei din Romania, de cand acest domeniu este monitorizat, din 1998. in Raport sunt subliniate in special eforturile pe care Guvernul le-a facut in acest domeniu ("Guvernul roman este angajat in reforma justitiei si in curatarea sistemului de coruptie. in toate domeniile, autoritatile romane demonstreaza bunavointa si determinare..." - p. 5 din Raport). Totodata, principalul progres remarcat de Raport a fost adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, urmare a dialogului pe care ultimul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, l-a avut cu Parlamentul. Dupa cum va aduceti aminte, adoptarea acestei legi a fost multa vreme imposibila din cauza inabilitatii unui ministru al justitiei asa-zis independent. O dovada in plus ca nu o pretinsa independenta a ministrului este solutia la problemele justitiei romanesti. Adoptarea de noi coduri de procedura, simple si usor de aplicat, responsabilizarea magistratilor si inlaturarea perceptiei ca acestia nu raspund pentru greselile lor, asigurarea eficientei si impartialitatii investigatiilor, scoaterea unor institutii judiciare de sub influenta unor oameni politici - acestea sunt urgentele justitiei romanesti si care trebuie puse in practica rapid de un ministru cu sustinere politica. Problema este sa demonstram ca avem vointa sa continuam pe drumul inceput si de aceea nu ne permitem sa intarziem numirea unui nou ministru al Justitiei. Va aduc la cunostinta ca intarzierea acestei numiri poate conduce la perturbarea grava a activitatii institutiilor din sfera judiciara. Astfel, in ultimele zile au inceput actiuni de protest sindical din partea personalului auxiliar din instante, motivat de faptul ca absenta unui ordonator principal de credite face imposibila plata drepturilor salariale restante. Aceste tensiuni nu pot fi aplanate in lipsa unui interlocutor legitim, ministrul Justitiei in functie. De asemenea, nu se poate sa nu cunoasteti ca ministrul Justitiei trebuie sa participe, la intrunirea informala a Consiliului de ministri al Uniunii Europene. Ar fi impotriva intereselor Romaniei ca "partenerii nostri europeni", a caror opinie va preocupa atat de mult, sa fie lipsiti de un interlocutor chiar inainte de raportul intermediar al Comisiei Europene.
Va solicit deci sa o numiti cat mai curand posibil pe doamna Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Consider ca putem impreuna, Guvernul si Presedintia, sa continuam colaborarea in domeniul Justitiei. Sper ca o astfel de colaborare buna poate avea loc intre dumneavoastra si viitorul ministru al Justitiei, Norica Nicolai. Va solicit sa lasati deoparte orice antipatie legata de Norica Nicolai si sa colaborati cu domnia sa pentru a continua reforma in Justitie.
Domnule Presedinte,
in concluzie, nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a doamnei Norica Nicolai.
Mai mult, argumentele legate de competenta si experienta doamnei Norica Nicolai o recomanda pentru aceasta functie. Avand in vedere cele de mai sus, precum si Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2007, care nu confera Presedintelui Romaniei un drept de veto la propunerea de numire a unui membru al Guvernului ci doar sa solicite renuntarea la aceasta "daca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei", va aduc la cunostinta ca nu voi da curs solicitarii dumneavoastra de a renunta la propunerea pentru functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai. Va rog ca, in cel mai scurt timp, sa indepliniti toate formalitatile constitutionale necesare pentru ca doamna Norica Nicolai sa fie investita in functie.
Cu stima, Calin Popescu-Tariceanu- Prim Ministru"
A.V.  
Alte articole
  Probele lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-14)
  A cincea criza    (Eveniment, 2008-01-11)
  Avionul pacii    (Politica, 2007-12-15)
  Tariceanu: Referendumul costa    (Politica, 2007-10-31)
  Agricultura pe contre    (Economic, 2007-10-17)
  Tariceanu: Am intins presedintelui o mana in problema taxei auto si am primit o lovitura sub centura    (2008-03-21 17:13)
  Tariceanu ii raspunde lui Basescu: Firme ''prietene'' presedintelui obtin profit prin licitatii adjudecate la pret dublu    (2008-03-21 15:06)
  Tariceanu: Obiectivul lui Basescu este de a distruge PNL    (2008-03-18 15:28)
  Tariceanu: Atitudinea sefului statului fata de taxa auto va afecta "puternic" negocierile cu CE    (2008-03-12 14:19)
  Premierul doreste sa se intalneasca cu Presedintele    (2008-01-16 14:49)
 Afisari: 598  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
ASA PRIM MINISTRU......ASA SCRISOARE   de texanu
Cioroianu la indigo   de Dacia
Hahaha!   de horiageo
Excelent   de johnson
A r h i v a
Stirile zilei 2008-01-09
 20:23 
Proiect anti-GSM in Romania
 20:14 
Tariceanu, invitat de Basescu pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.
2 comentarii
 19:36 
Hayssam: Mi s-a cerut sa dau informatii despre cateva personalitati din PNL si PSD
7 comentarii
 19:05 
Traian Basescu, cautat de FBI
3 comentarii
 18:46 
ATENTIE! IMAGINI REVOLTATOARE: Orfani bulgari implicati in scene de sex si violenta
1 comentariu
 18:04 
ZIUA intreaba!
 17:46 
Directorul de banca sinucigas are sanse mari de supravietuire
4 comentarii
 17:42 
RAR nu mai inmatriculeaza masini non Euro4
 17:29 
BD in actiune, la Berlin
1 comentariu
 16:14 
Procurorul general-adjunct al Ucrainei, otravit
 15:44 
Basescu acuza Guvernul ca submineaza CSAT-ul
 15:42 
Mutu ar putea ramane lefter!
1 comentariu
 15:40 
Victoria Beckham si Amy Winehouse, in topul celor mai prost imbracate vedete
 15:19 
Trei ani de inchisoare pentru omul de afaceri Adrian Costea
2 comentarii
 14:54 
Leul la cea mai mica valoare in raport cu euro din ultimele 19 luni
1 comentariu
 14:15 
Ministrul Comunicatiilor anunta modificari la 112
 14:10 
Guvernul aproba reducerea taxei auto la masini second-hand
 14:09 
Cecilia Sarkozy se marita cu fostul amant
 13:28 
Hillary Clinton, victorioasa in New Hampshire
 13:25 
Pentagonul aduce dovezi ale amenintarilor iraniene in Golf
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Alcoolul si sportul prelungesc viata (2704 afisari)
 Eleva violata pe terenul de sport (2194 afisari)
 ElBaradei scuza Iranul si acuza Romania (1684 afisari)
 Diversiunea atomica (1678 afisari)
 Sclave in Spania (1408 afisari)
 ATENTIE! IMAGINI REVOLTATOARE: Orfani bulgari implicati in scene de sex si violenta  (4176 afisari)
 Traian Basescu, cautat de FBI (2952 afisari)
 Hayssam: Mi s-a cerut sa dau informatii despre cateva personalitati din PNL si PSD (2675 afisari)
 Cecilia Sarkozy se marita cu fostul amant (2116 afisari)
 Guvernul aproba reducerea taxei auto la masini second-hand (1829 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02345 sec.