Ziua Logo
  Nr. 4121 de vineri, 28 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Presedintele Basescu a promis sindicatelor ca le va sustine cererile pe marginea legii bugetului
Intalnire Guvern - sindicate sub patronajul Presedintiei, pe 7 ianuarie
 28 decembrie, 17:14 
Bogdan Hossu (Mircea Paun- ZIUA foto)
Presedintele Traian Basescu va media intre Guvern si sindicate in cadrul unei intalniri care va avea loc in 7 ianuarie 2008, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.
Un comunicat al Presedintiei precizeaza ca intalnirea a fost convenita si cu primul-ministru. Anuntul privind intalnirea Guvern-sindicate este facut in comunicatul care informeaza ca seful statului a promulgat Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008. Seful statului nu a promulgat, insa si Legea bugetului de stat pe 2008, desi ambele acte normative au fost adoptate de Parlament in aceeasi zi si au fost trimise la Presedintie pentru promulgare in aceeasi zi, respectiv 22 decembrie. "In timpul discutiilor avute astazi (n.r. - vineri), la Palatul Cotroceni, cu liderii centralelor sindicale, acestia au ridicat o serie de obiectii privind politica economica si sociala a guvernului, solicitand interventia presedintelui Romaniei", se arata in comunicat. Liderii celor patru mari confederatii sindicale s-au intalnit, vineri, cu presedintele Traian Basescu pentru a-i cere sa nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008 in forma aprobata de Parlament si sa o retrimita Legislativului pentru a introduce amendamentele sindicatelor. Presa nu a avut acces la discutii.
La iesirea de la discutiile purtate cu seful statului, la Palatul Cotroceni, de catre liderii celor patru mari confederatii sindicale, Hossu a spus ca presedintelui Traian Basescu i-au fost prezentate revendicarile, iar acesta a promis ca vor fi analizate, iar in ianuarie va avea loc o intalnire Guvern - sindicate, sub patronajul Presedintiei, pentru a fi rediscutate amendamentele. sindicalistilor. Potrivit Newsin, presedintele Basescu a promis sindicatelor ca le va sustine cererile pe marginea legii bugetului. "Presedintele a promis ca va semnala problematica aceasta. Nu s-a pronuntat oficial asupra unei decizii in ceea ce priveste legea, pe care a primit-o abia ieri. Conform Constitutiei, presedintele are la dispozitie 20 de zile pentru a o analiza", a adaugat presedintele CNS Cartel Alfa. Liderii sindicali i-au cerut lui Traian Basescu sa nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008, in forma aprobata de Parlament si sa o retrimita Legislativului pentru a introduce amendamentele sindicatelor.
Amendamentele confederatiilor
Cu o saptamana in urma, confederatiile ii trimiteau sefului statului o scrisoare deschisa, cu solicitarea de a retrimite Legea bugetului de stat in Parlament, pentru ca nu s-a tinut cont de amendamentele lor.
Organizatiile semnatare - Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - considera ca proiectul legii bugetului de stat pentru 2008, in forma in care a fost adoptat, va fundamenta o politica "profund antisociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung", motiv pentru care cer presedintelui Basescu sa returneze legea Parlamentului pentru a fi modificata.
"In ciuda faptului ca a fost anuntata o reducere a poverii fiscale suportate de forta de munca din Romania, proiectul de buget va genera o accentuare a fiscalitatii pe veniturile salariale. Orice efect benefic ce ar fi putut avea reducerea infima a contributiilor sociale suportate de angajati, a fost anulat din start de modificarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari sociale si somaj", declara Hossu, in timpul pichetarii sediului Parlamentului de catre sindialisti. Hossu spunea ca, daca nici presedintele Basescu nu va tine cont de solicitarea lor, confederatiile urmeaza sa faca o campanie de sase luni, in care sa convinga populatia sa nu mai voteze formatiunile politice care au initiat si sustinut adoptarea bugetului de stat, "partide interesate doar de afacerile proprii". Sindicatele au avut amendamente referitoare la contributiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente si boli profesionale, care de la 0,4 la suta s-au redus la 0,04 procente, ceea ce face ca sistemul sa nu mai poata functiona, cele referitoare la contributiile pentru sanatate, care s-au redus de la 6,5 la 5,5 la suta. Pana cand se vor face investitii in securitatea la locul de munca, pana cand vor fi eliminate riscurile de accidente si boli profesionale este nevoie de un fond de asigurari pentru aceste accidente, capabil sa raspunda nevoilor reale alea celor care au de suferit in astfel de evenimente, afirma sindicalistii. Anterior solicitarii adresate presedintelui, cereri ca amendamentele sindicatelor sa fie incluse in textul documentului au fost trimise parlamentarilor, iar premierului Calin Popescu Tariceanu i-a fost remisa o scrisoare a Confederatiei Internationale a Sindicatelor, care atragea atentia in special asupra riscurilor severe ale unei dereglementari a politicii sociale si mai ales la cel al transferarii "in spatele" lucratorilor a costurilor protectiei sociale care in mod normal ar trebui sa fie in grija statului si a angajatorilor. Prima actiune a avut loc la inceputul lunii decembrie, cand sindicalistii celor patru confederatii si cei ai CNS Meridian au pichetat sediile prefecturilor.
T.B.  
 Afisari: 205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Este irelevanta intalnirea dintre reprezentantii Guvernului si Sindicate sub patronajul   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-28
 18:28 
Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)
 18:04 
PSD ar cam desfiinta CNSAS-ul
2 comentarii
 16:19 
Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat
2 comentarii
 16:17 
Legenda teatrului romanesc, Clody Bertola a plecat dintre noi
 15:44 
Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august
1 comentariu
 15:19 
Italia expulzeaza imigrantii pe considerente de securitate nationala
 14:55 
Rusia isi va spune in ianuarie argumentele privind scutul antiracheta la Varsovia
4 comentarii
 14:53 
Se scumpesc medicamentele
1 comentariu
 14:41 
Fiul isi bate tatal: Britanicii il vor pe Printul William rege
3 comentarii
 14:25 
Sean Penn si Robin Wright divorteaza dupa 11 ani de mariaj
 13:39 
Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat
 12:43 
Mai tare decat Michael Jackson
 12:00 
Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida
12 comentarii
 11:19 
Restrictii de trafic in noaptea de Anul Nou
 10:51 
Fara prea multa zapada de Revelion
 Top afisari / comentarii 
 Cazul Orban, un precedent periculos (2604 afisari)
 Asasinatul (2572 afisari)
 Serbia spune adio UE si NATO pentru Kosovo (2047 afisari)
 PSD, cocotat de ATLE pe primul loc (2003 afisari)
 "Si la multi ani". Moldova cui? (1497 afisari)
 Faze tari in 2007: Lindsay Lohan, innebunita dupa sex, pat de aur pentru Chivu si Elisei, un american s-a imbogatit dupa ce a alunecat pe un gainat (3244 afisari)
 Elodia a fost ucisa dupa ora 22:00 in noaptea de 29 spre 30 august (2957 afisari)
 Actorul George Ivascu si sotia sa, Alice Barb, s-au impacat (1772 afisari)
 Benazir Bhutto, ucisa de Al-Qaida (1144 afisari)
 Mai tare decat Michael Jackson (950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.