Presedintele Traian Basescu va media intre Guvern si sindicate in cadrul unei intalniri care va avea loc in 7 ianuarie 2008, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.
Un comunicat al Presedintiei precizeaza ca intalnirea a fost convenita si cu primul-ministru. Anuntul privind intalnirea Guvern-sindicate este facut in comunicatul care informeaza ca seful statului a promulgat Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008. Seful statului nu a promulgat, insa si Legea bugetului de stat pe 2008, desi ambele acte normative au fost adoptate de Parlament in aceeasi zi si au fost trimise la Presedintie pentru promulgare in aceeasi zi, respectiv 22 decembrie. "In timpul discutiilor avute astazi (n.r. - vineri), la Palatul Cotroceni, cu liderii centralelor sindicale, acestia au ridicat o serie de obiectii privind politica economica si sociala a guvernului, solicitand interventia presedintelui Romaniei", se arata in comunicat. Liderii celor patru mari confederatii sindicale s-au intalnit, vineri, cu presedintele Traian Basescu pentru a-i cere sa nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008 in forma aprobata de Parlament si sa o retrimita Legislativului pentru a introduce amendamentele sindicatelor. Presa nu a avut acces la discutii.
La iesirea de la discutiile purtate cu seful statului, la Palatul Cotroceni, de catre liderii celor patru mari confederatii sindicale, Hossu a spus ca presedintelui Traian Basescu i-au fost prezentate revendicarile, iar acesta a promis ca vor fi analizate, iar in ianuarie va avea loc o intalnire Guvern - sindicate, sub patronajul Presedintiei, pentru a fi rediscutate amendamentele. sindicalistilor. Potrivit Newsin, presedintele Basescu a promis sindicatelor ca le va sustine cererile pe marginea legii bugetului. "Presedintele a promis ca va semnala problematica aceasta. Nu s-a pronuntat oficial asupra unei decizii in ceea ce priveste legea, pe care a primit-o abia ieri. Conform Constitutiei, presedintele are la dispozitie 20 de zile pentru a o analiza", a adaugat presedintele CNS Cartel Alfa. Liderii sindicali i-au cerut lui Traian Basescu sa nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008, in forma aprobata de Parlament si sa o retrimita Legislativului pentru a introduce amendamentele sindicatelor.
Amendamentele confederatiilor
Cu o saptamana in urma, confederatiile ii trimiteau sefului statului o scrisoare deschisa, cu solicitarea de a retrimite Legea bugetului de stat in Parlament, pentru ca nu s-a tinut cont de amendamentele lor.
Organizatiile semnatare - Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania - considera ca proiectul legii bugetului de stat pentru 2008, in forma in care a fost adoptat, va fundamenta o politica "profund antisociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung", motiv pentru care cer presedintelui Basescu sa returneze legea Parlamentului pentru a fi modificata.
"In ciuda faptului ca a fost anuntata o reducere a poverii fiscale suportate de forta de munca din Romania, proiectul de buget va genera o accentuare a fiscalitatii pe veniturile salariale. Orice efect benefic ce ar fi putut avea reducerea infima a contributiilor sociale suportate de angajati, a fost anulat din start de modificarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari sociale si somaj", declara Hossu, in timpul pichetarii sediului Parlamentului de catre sindialisti. Hossu spunea ca, daca nici presedintele Basescu nu va tine cont de solicitarea lor, confederatiile urmeaza sa faca o campanie de sase luni, in care sa convinga populatia sa nu mai voteze formatiunile politice care au initiat si sustinut adoptarea bugetului de stat, "partide interesate doar de afacerile proprii". Sindicatele au avut amendamente referitoare la contributiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente si boli profesionale, care de la 0,4 la suta s-au redus la 0,04 procente, ceea ce face ca sistemul sa nu mai poata functiona, cele referitoare la contributiile pentru sanatate, care s-au redus de la 6,5 la 5,5 la suta. Pana cand se vor face investitii in securitatea la locul de munca, pana cand vor fi eliminate riscurile de accidente si boli profesionale este nevoie de un fond de asigurari pentru aceste accidente, capabil sa raspunda nevoilor reale alea celor care au de suferit in astfel de evenimente, afirma sindicalistii. Anterior solicitarii adresate presedintelui, cereri ca amendamentele sindicatelor sa fie incluse in textul documentului au fost trimise parlamentarilor, iar premierului Calin Popescu Tariceanu i-a fost remisa o scrisoare a Confederatiei Internationale a Sindicatelor, care atragea atentia in special asupra riscurilor severe ale unei dereglementari a politicii sociale si mai ales la cel al transferarii "in spatele" lucratorilor a costurilor protectiei sociale care in mod normal ar trebui sa fie in grija statului si a angajatorilor. Prima actiune a avut loc la inceputul lunii decembrie, cand sindicalistii celor patru confederatii si cei ai CNS Meridian au pichetat sediile prefecturilor.