Pe marea tabla de sah numita Rusia, expertii tes scenarii legate de viitorul Federatiei Ruse. Unii dintre analistii politici rusi "proorocesc" ca, dupa alegerile prezidentiale din martie, Vladimir Putin ar putea prelua conducerea Consiliului director al Gazprom, in locul lui Dmitri Medvedev, candidatul "Rusiei Unite" la functia suprema in stat.
Putin neaga scenariul
Anterior, Putin a negat posibilitatea de a trece in fruntea Gazprom. La intalnirea sa traditionala cu presa, in 2006, la intrebarea daca nu ar putea fi noul sef al gigantului rus din domeniul gazelor naturale dupa expirarea mandatului prezidential, Putin a raspuns: "Multumesc ca v-ati gandit la viitorul meu, dar este putin probabil sa preiau conducerea unei companii. Dupa caracter si dupa experienta mea de viata, nu ma simt deloc om de afaceri".
Majoritatea expertilor, chestionati pe aceasta tema de ziarul de afaceri, Vedomosti, considera totusi 100% ca Putin va prelua conducerea Consiliului director al Gazprom, in noua sa calitate de prim-ministru. Candidatul la presedintia rusa din partea puterii, Dmitriv Medvedev, i-a facut lui Putin oferta de a deveni prim-ministru, dupa ce va fi ales presedinte. De aceeasi parere sunt si doi responsabili din anturajul lui Medvedev, precum si doi functionari ai Gazprom. O sursa de la Kremlin a declarat, pentru Vedomosti, ca la inceput Consiliul director va fi condus de un "candidat tehnic", iar, apoi, de Putin. "Rocada dintre Medvedev si Putin este scenariul cel mai plauzibil", a apreciat si politologul Aleksei Makarkin.
Gruparea "siloviki"
Totusi, surse oficiale din cadrul gigantului rus de gaze au afirmat ca, pana dupa alegerile prezidentiale din 2 martie, nu se prevede nicio schimbare in conducerea Gazprom. Expertii considera, de asemenea, plauzibil ca in locul lui Medvedev la Gazprom sa vina o persoana din anturajul prezidential, indicand numele lui Igor Secin, unul din liderii gruparii "siloviki" (denumire data fostilor agenti KGB, din armata sau din Ministerul de Interne, care au urcat pe treptele superioare ale vietii politice si economice a Rusiei sub regimul lui Vladimir Putin) sau Vladislav Surkov, principalul ideolog al Kremlinului.
Medvedev a fost numit in 2000 in fruntea Consiliului director al Gazprom. S-a implicat personal in negocierile dintre compania rusa de gaze si firma germana BASF cu privire la exploatarea zacamantului de gaze Iujno-Rossiiski.
Unii analisti nu exclud nici varianta unui post de conducere in cadrul Bancii de Dezvoltare i s-ar potrivi foarte bine actualului presedinte. Principalele functii ale Bancii de Dezvoltare a Rusiei sunt realizarea de proiecte menite sa dezvolte infrastructura, inovatiile, zonele economice speciale. Aceasta banca ar trebui sa fie condusa de premier: presedintele Putin se pronuntase el insusi pentru o asemenea varianta, in data de 22 mai, in timpul intrevederii sale cu premierul de atunci Mihail Fradkov.
"Tarul" va deveni premier
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca va accepta functia de prim-ministru daca Dmitri Medvedev, candidatul partidului Rusia Unita, va fi ales presedinte in martie 2008.
"Daca alegatorii din Rusia ii vor acorda increderea lui Dmitri Anatolievici Medvedev si daca va fi ales presedinte, voi fi pregatit sa preiau sefia guvernului", a declarat Putin, cu ocazia congresului Rusiei Unite, organizat la Moscova, si la care Medvedev urmeaza sa primeasca investitura oficiala a partidului pentru prezidentiale.
Putin a mai spus ca, daca va deveni premier, nu va incerca sa schimbe balanta puterii intre presedinte si seful guvernului. In Rusia, acesta din urma detine puteri semnificativ mai reduse decat ale presedintelui.
Tot in discursul la congres, Putin a propus majorarea cu 14% a salariilor in sectorul public si cu 18% pentru personalul militar, incepand de la 1 februarie 2008, cu o luna inaintea scrutinului prezidential din 2 martie.
In orice varianta dintre cele prezentate mai sus, un lucru ramane cert, Vladimir Putin nu va renunta sub nicio forma sa conduca Rusia, fie in plan politic, fie in cel economic. Un lucru este cert, Vladimir Putin a reusit prin abilitatile sale de lider sa impuna stabilitatea intr-o tara care rareori a cunoscut aceasta stare. In acelasi timp, el a readus Rusia la masa marilor puteri mondiale. Poate si pentru acest lucru, revista Time l-a ales Omul Anului 2007.