Rusia va face uz de veto in Consiliul de Securitate in cazul recunoasterii unilaterale a independentei provinciei sarbe Kosovo, a subliniat vineri seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, citat de presa rusa.
Intr-un interviu aparut in editia de vineri a cotidianului "Vremia Novosti", Lavrov a declarat: "Daca decizia de a aproba proclamarea unilaterala a independentei provinciei Kosovo va fi mentinuta, este de la sine inteles ca noi vom recurge la veto, dar Rusia se va opune nu pentru a le strica lor jocurile pur si simplu de dragul afirmarii, ci pentru ca recurgerea la veto reprezinta o importanta componenta a dreptului international, care ne-a permis dupa cel de-al doilea razboi mondial sa evitam conflicte globale majore".
Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU in problema Kosovo ce s-a desfasurat la 19 decembrie a constituit, in principiu, "o prima tentativa a Occidentului de a demonstra ca nu-i pasa de Natiunile Unite", considera ministrul rus de externe, adaugand: "Ei (occidentalii, n.r.) au vrut sa arate ca de acum inainte problemele majore le vor rezolva in afara cadrului ONU".
"Suntem acuzati ca intentionam sa recurgem la veto, ca impiedicam legitimarea deciziei Consiliului de Securitate al ONU cu privire la proclamarea unilaterala a independentei provinciei Kosovo, dar veto-ul Rusiei nu inseamna deloc blocarea eforturilor pentru gasirea unei solutii acceptabile la problema Kosovo", a tinut sa sublinieze ministrul Lavrov, explicand ca "recurgerea la veto face parte din uzantele ONU si reprezinta piatra unghiulara a dreptului international din zilele noastre".
"Daca NATO si UE declara ca, in prezent, ignorand mecanismele legitime de drept ale ONU, pot decide singure sa divizeze Serbia, sa rupa Kosovo din teritoriul sarb, fara a le permite sarbilor din provincie sa-si exprime parerea, aceste doua foruri se situeaza in afara dreptului international", a notat, in continuare, Lavrov.
Lavrov: "Se incalca rezolutiile ONU"
Serghei Lavrov a criticat, de asemenea, speculatiile potrivit carora Rezolutia 1244 ar permite proclamarea unilaterala a provinciei Kosovo: "Daca examinam cu atentie textul acestui document, vom vedea ca el exclude din start o asemenea posibilitate. In Rezolutia 1244 este vorba de crearea conditiilor necesare reglementarii politice cu scopul acordarii unei autonomii substantiale provinciei Kosovo in componen?a statului Serbia".
Potrivit sefului diplomatiei ruse, obligatia directa, in situatia data, a secretarului general al ONU si a misiunii ONU in Kosovo este de a crea conditii pentru a se ajunge la o reglementare politica. "Intra in obligatia lor directa sa declare ilegala decizia albanezilor kosovari de a-si proclama independenta in mod unilateral", a afirmat ministrul rus de externe, reiterand ca "pozitia Moscovei se intemeiaza pe normele dreptului international".
"Acestea nu sunt vorbe goale, ci reflecta convingerea noastra profunda ca jocul este extrem de periculos, fiind vorba de incalcarea unei rezolutii ONU, de interpretarea arbitrara a deciziilor adoptate prin consens la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, de ignorarea Cartei ONU care stipuleaza integritatea teritoriala a tarilor si suveranitatea lor si, nu in ultimul rand, de incalcarea principiilor fundamentale ale Actului final de la Helsinki", a explicat ministrul rus.
Prostest in fata ambasadei SUA la Moscova
O miscare de tineret pro-Kremlin a manifestat joi in fata ambasadei Statelor Unite la Moscova, pentru a denunta "calaul Europei" si politica sa fata de Serbia in dosarul Kosovo, relateaza AFP.
Circa 20 de militanti s-au deghizat pentru a simboliza Moartea, purtand o harta a Europei. Un calau imbracat in rosu a lovit ulterior harta cu un topor, pana la aparitia sangelui, simbolizat prin sos de rosii, potrivit unui jurnalist.
"Statele Unite nu asculta pozitia Serbiei" si incurajeaza independenta provinciei Kosovo, sustine miscarea Rusia Tanara, pe site-ul sau Internet.
"Din cauza acestei pozitii a Departamentului american de Stat, focare de proteste sunt posibile, care pot duce la un nou razboi. Insa de aceasta data, razboiul poate fi declansat in centrul Europei", a adaugat el.
Rusia, care se opune fervent independentei provinciei sarbe Kosovo, cu majoritate albaneza, a lansat luni un apel mai dur ca niciodata pentru reluarea negocierilor privind statutul acestui teritoriu, avertizand cu privire la riscul unei "crize ce nu poate fi controlata".