Pe 20 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul, iar crestinii sarbatoresc, dupa traditie, Ignatul. Taierea porcului de Ignat este un obicei pur romanesc, unul dintre putinele care se mai patreaza din strabuni si pana astazi. Conform traditiei, porcii sunt ingrasati cu graunte, faina, tarate, bostani, pentru a avea carnea cat mai buna. Se spune chiar ca, in noaptea dinaintea Ignatului, animalele viseaza daca vor fi taiate sau nu. Din 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, normele sustin ca, de Craciun, porcii nu vor mai putea fi sacrificati dupa traditia romaneasca. Autoritatea Sanitar - Veterinara a decis ca, in conformitate cu normele europene, inainte de taiere, animalele vor fi anesteziate total Incalcarea traditiei nu este pe placul taranului roman, care accepta cu greu normele asa-zis moderne.
Legenda spune ca un barbat, pe nume Ignat, vrand sa taie porcul, si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap. Batranul a murit, a fost ingropat, iar fiul, ravasit de cele intamplate, si-a luat lumea in cap. Dupa altii, Ignat este divinitatea solara care a preluat numele si data de celebrare a Sf. Ignatie Teofanul, pe 20 decembrie. In acesta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul. Traditia spune ca cei saraci, daca nu au porc, trebuie sa taie un alt animal. Batranii cred ca in noaptea de dinaintea Ignatului, porcul isi viseaza cutitul. Cei milosi nu au voie sa participe la taiatul porcului, pentru ca el moare greu si carnea nu mai este buna. In ziua de Ignat, copiii sunt insemnati in frunte cu sangele animalului. De obicei, bunicii fac semnul crucii pe fruntea micutilor pentru ca acestia sa fie sanatosi.
Ziua de Ignat este dedicata prepararii carnii si conservarii ei. Femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii, a caltabosilor, sangeretelui. In unele gospodarii din Valcea, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Acum incep pregatirile pentru masa de Craciun. Gospodinele pun deoparte carne pentru sarmale, cea pentru friptura, osanza pentru prajituri. Totul este aproape gata pentru Craciun.
Exista, insa, si zone ale tarii in care taiatul porcilor se amana pana la Craciun, din pricina postului, ca nu cumva sa se spurce vreun vas sau vreun blid cu carne de porc, cu "de dulce", si astfel sa "se spurce".
Craciun in Alba
Majoritatea porcilor din gospodariile localnicilor din Alba sunt sacrificati dupa metoda traditionala, nu cu asomatorul. Taiatul porcului este considerat de localnicii din comunele judetului Alba o adevarata traditie. De regula, acesta este sacrificat inainte de Ignat, perioada taierii porcilor incepand cel mai devreme de Sf. Nicolae, in functie de starea vremii. Taranii s-au obisnuit sa taie porcul asa cum au invatat de la parinti si bunici. Sacrificarea in sine este un adevarat spectacol, la care copiii se inghesuie sa participe, spectacol la care fiecare taran isi cheama vecinii si, bineinteles, macelarul. De regula, acesta se "tocmeste" cu mult timp inainte, pentru ca in perioada taierii porcilor nu mai gasesti pe nimeni liber. Exista un adevarat ritual, operatiunile si pregatirea produselor din carnea porcului se fac intr-o ordine clara si precisa. Un macelar bun taie si prepara cel putin doi porci pe zi, timpul mediu fiind de 5-6 ore pentru un porc.
Porc sacrificat dupa norme europene
Din 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, normele sustin ca porcii de Craciun nu vor mai putea fi sacrificati dupa traditia romaneasca. Autoritatea Sanitar - Veterinara a decis ca, in conformitate cu normele europene, inainte de taiere, animalele vor fi anesteziate total, cu un dispozitiv special, numit pistol cu glont captiv. Prin aceasta metoda, sistemul nervos central al animalui este distrus complet. Cei care au porc in ograda si vor sa il taie de Ignat, trebuie sa ceara din timp anestezierea animalului. Dupa sacrificare, medicul veterinar va face si analiza pentru trichineloza. Cei care nu vor respecta noile norme de sacrificare, risca amenzi de pana la 600 de lei. Potrivit statisticilor, in gospodariile din Romania se sacrifica, anual, peste un milion si jumatate de porci.
Normele UE sunt clare: porcul nu trebuie sa sufere cand e taiat. In rest, europenii nu ne obliga sa ne schimbam obiceiurile. Porcii vor fi parliti ca si pana acum, curatati si apoi transati. insa gospodarii nici nu vor sa auda de regulile Europei. Pe de alta parte, porcul care ajunge in galantarele magazinelor a intrat deja in UE. In abatoare, regulile europene se aplica de multa vreme. Numai ca, noile reguli de sacrificare a porcilor ar putea dauna turismului. Pentru proprietarii de pensiuni, pomana porcului e una dintre cele mai importante atractii atat pentru turistii romani, cat si pentru cei din strainatate.
Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul
Informatiile despre Sfantul Ignatie al Antiohiei provin din cele sapte scrisori ale sale (certificate de Irineu, Origen, Eusebiu si Ieronim).In toate formulele de adresare din introducerile celor sapte scrisori, el se numeste "Teoforul": "cel care a fost purtat de Dumnezeu" sau "cel care il poarta pe Dumnezeu". Potrivit traditiei, primul sens face referire la o intamplare din copilaria lui Ignatie, el fiind copilul luat in brate de Iisus, pe care l-a dat pilda de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Cel de-al doilea sens, mai plauzibil, porneste chiar de la marturia lui Ignatie, care, in toate epistolele, scrie ca il poarta pe Hristos in inima.