Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit miercuri in problema viitorului statut al provinciei Kosovo si, pentru inceput, cei cinci membri permanenti ai acestui organism international (SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie si China) i-au audiat pe premierul sarb Vojislav Kostunica pe unul din liderii administratiei albanezilor kosovari, pentru a lua inca o data nota de pozitiile ambelor parti, relateaza AFP, Reuters si AP.
Dupa cum a declarat anterior trimisul special al Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, Moscova spera in continuare ca actuala reuniune a Consiliului de Securitate va da un nou impuls ambelor parti (atat Belgradului, cat si Pristinei) pentru continuarea negocierilor, transmite postul de televiziune rusesc Vesti. "Cele doua parti trebuie sa continue negocierile pentru a ajunge la o solutie echitabila" in problema provinciei Kosovo, a declarat Ciurkin, subliniind ca aceasta este principiala viziune a Rusiei si, de pe aceasta pozitie, reprezentantii rusi vor aborda problema la reuniunea Consiliului de Securitate.
Wolfgang Ischinger, reprezentantul UE in Troica pentru Kosovo, este convins ca problema stabilirii statutului provinciei poate fi solutionata pe cale pasnica, subliniind ca violenta nu trebuie tolerata, relateaza site-ul postului de radio B92. "Daca provincia Kosovo va obtine independenta, nu vad de ce Serbia ar recurge la mijloace militare. Cu toate acestea, trebuie sa fim precauti, deoarece posibilitatea unui conflict nu trebuie exclusa niciodata", a declarat reprezentantul UE.
Ischinger este convins ca independenta provinciei Kosovo este inevitabila, explicand ca negocierile au fost sortite esecului de la bun inceput.
Javier Solana: "UE nu va abandona responsabilitatile sale in Kosovo"
Responsabilitate UE
Uniunea Europeana are responsabilitatea de a continua sa caute o solutie pentru statutul viitor al Kosovo si ea nu o va abandona in pofida esecului negocierilor intre sarbii si albanezii din Kosovo, a subliniat marti inaltul reprezentant pentru diplomatie al UE, Javier Solana.
"Uniunea Europeana are o responsabilitate si ea va face tot posibilul pentru a ajunge la o solutie ce va contribui la obiectivul nostru de stabilitate in aceasta regiune", a indicat Solana, jurnalistilor, dupa ce s-a intalnit cu ministrul sloven al afacerilor externe Dimitrij Rupel, la Ljubljana.
Slovenia va asigura presedintia UE incepand de la 1 ianuarie. "Sper ca aceasta reuniune va fi constructiva", s-a multumit sa spuna Solana, ca raspuns la o intrebare asupra asteptarilor sale in legatura cu lucrarile Consiliului de Securitate ce s-a reunit astazi.
Basescu: "Kosovo nu va reprezenta un precent pentru Romania"
"Avem un parteneriat extrem de important cu Statele Unite, dar uitati-va ca Statele Unite, cunoscand pozitia noastra din 2005 legat de Kosovo, nu au facut niciun fel de presiune asupra Romaniei", a spus Basescu. Intrebat daca au existat alte state care au facut presiuni asupra Romaniei pe acest subiect, el a raspuns: "Nu, nimeni". Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la TVR - intrebat daca in pozitia Bucurestiului in legatura cu independenta provinciei Kosovo a contat si problema minoritatii maghiare din Romania - ca nu crede ca aceasta minoritate isi va propune independenta. "Nu cred ca in Romania se pune problema - hai sa fim foarte deschisi - minoritatea maghiara sa-si propuna independenta. Unde? E in mijlocul tarii. Minoritatea maghiara trebuie sa aiba ca obiectiv acelasi obiectiv pe care il am si eu: cresterea nivelului de autonomie a administratiilor locale. Orice altceva e o poveste pe care nici macar nu merita sa o tratam cu seriozitate. Ce sa faci cu Harghita si Covasna in mijlocul tarii? Independent fata de cine?", a spus Basescu. "Nici maghiarii nu vorbesc de independenta. Cred ca, si nu imi pemit eu sa le dau lectii, liderii politici maghiari ar trebui sa se bata in mod egal pentru autonomia oricarei localitati din Romania, si ar fi mai credibili", a mai spus Basescu.
Joi, in cadrul Birourilor Permanente reunite, se asteapta o declaratie pe subiectul Kosovo, avand in vedere ca miercuri Consiliul de securitate al ONU discuta despre situatia provinciei. Declaratia stabilita de cele doua Comisii de politica externa ale Camerei si Senatului, va fi aprobata in cadrul sedintei de joi a Birourilor Permanente comune.
Marko Bela: Cazul Kosovo nu va fi "o analogie"
Presedintele UDMR, Marko Bela, sustine ca orice solutie s-ar gasi in cazul Kosovo, aceasta nu va fi "o analogie", "un precedent" pentru alte situatii.
"Fiecare comunitate etnica traieste intr-o situatie speciala, aparte, si solutiile trebuie sa fie aplicate pentru acea situatie. Solutiile trebuie sa fie speciale", a declarat, miercuri, Marko Bela, intrebat despre declaratia presedintelui Traian Basescu privind modul in care declararea independentei provinciei Kosovo "ar da idei" minoritatii maghiare.