Ziua Logo
  Nr. 4115 de miercuri, 19 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu: Pozitia fata de Republica Moldova ramane neschimbata
Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii
 19 decembrie, 13:34 
Presedintele Traian Basescu a declarat marti, in cursul unei emisiuni la TVR, ca ii este greu sa inteleaga politica agresiva a Moldovei fata de Romania, dar ca acest lucru nu va schimba relatiile dintre cele doua tari. In opinia sa, cetatenii Moldovei sufera in urma unei mari nedreptati istorice infaptuita la inceputul celui de al doilea razboi mondial.
In acelasi timp, presa de peste Prut afirma ca, daca Romania ar plati cu aceeasi moneda atacurile presedintiei de la Chisinau, presedintele Traian Basescu ar trebui sa-l "parasca" la Bruxelles pe omologul sau moldovean.
Voronin si gandirea sa ingusta de colhoznic
Liderul de la Chisinau ii considera pe moldoveni un popor aparte de romani, dar, in acelasi timp, pretinde ca in anul 2008 Republica Moldova implineste 650 de ani de existenta. Nu inseamna asta ca presedintele Voronin pune la indoiala unitatea Romaniei?, se intreaba Jurnal de Chisinau.
In opinia publicatiei citate, faptul ca presedintele Voronin doreste un tratat de frontiera cu Romania, in limba moldoveneasca, este o stratagema pentru a camufla intentiile expansioniste ale regimului de la Chisinau. Ce altceva decat expansionism este declaratia presedintelui Voronin ca "Republica Moldova reprezinta Moldova lui Stefan cel Mare", se intreaba ziarul citat.
Daca Romania ar plati cu aceeasi moneda atacurile presedintiei de la Chisinau, presedintele Traian Basescu ar trebui sa-l "parasca" la Bruxelles pe omologul sau moldovean Vladimir Voronin pentru subminarea statalitatii Romaniei - stat membru al UE, considera in ultima sa editie publicatia Jurnal de Chisinau, care contabilizeaza "probele" pe care Bucurestiul le-ar putea prezenta forurilor europene impotriva Chisinaului.
Voronin acuza Bucurestiul de subminarea statalitatii Republicii Moldova. Romania ar putea sa-l acuze de acelasi lucru, scrie publicatia citata, evocand politica promovata de presedintele Voronin, care ii considera pe moldoveni un popor diferit de cel roman si pretinde ca Republica Moldova reprezinta Moldova medievala.
Evocand o declaratie recenta a presedintelui Voronin, care afirma ca in Romania exista o minoritate moldoveneasca de 10 milioane de oameni si doreste recunoasterea acesteia ca atare, Jurnal de Chisinau aminteste ca autoritatile comuniste nu doar au incurajat, dar au si promis deschis ajutor financiar unor indivizi stabiliti in Romania, care au acceptat sa le faca jocul.
Analizand declaratiile din ultimele luni ale presedintelui moldovean, Jurnal de Chisinau concluzioneaza ca desi Moldova s-a unit in 1859 cu Muntenia, formand statul roman, Voronin nu recunoaste Romania ca succesor de drept al Moldovei, afirmand ca aceasta si-a continuat existenta prin RASSM (Republica Autonoma Socialista Sovietica Moldoveneasca) si RSSM (Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca), carora autoritatile sovietice le rezervau rolul de cap de pod, in intentia de expansiune peste Prut, inclusiv pentru "a elibera poporul moldovenesc".
Romania nu va raspunde cu expulzari
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in cursul unei emisiuni la TVR, ca ii este greu sa inteleaga politica agresiva a Moldovei fata de Romania dar ca acest lucru nu va schimba relatiile dintre cele doua tari. "Este greu pentru mine sa inteleg politica Chisinaului, politica Partidului Comunist din Republica Moldova, dar va pot spune ca nimic din ceea ce face Chisinaul astazi, inclusiv agresivitatea publica a presedintelui Voronin, a premierului Tarlev, a ministrului de Externe Stratan, nu schimba pozitia noastra fata de Republica Moldova", a spus Basescu, intrebat despre deteriorarea relatiilor dintre cele doua tari, care a culminat cu expulzarea a doi diplomati romani de la Chisinau.
Presedintele a declarat ca va ramane un sustinator al relatiilor romano-moldovene considerandu-i pe acestia tot romani. "Voi ramane un sustinator fara rezerve al strangerii relatiilor cu poporul roman in integralitatea lui, pentru ca acolo sunt romani. Poate sa... Cei 4,5 milioane sunt romani toti si... Bun, generic, or mai fi si..."
Cetatenii moldoveni vor putea primi vize
El s-a aratat de acord ca si cetatenii din Republica Moldova care nu sunt de etnie romani sa poata primi cetatenia romana.
"De ce nu? Daca sunt cetateni ai Republicii Moldova intr-o mare de romani - pentru ca asta este Republica Moldova, o mare de cetateni romani - pozitia mea nu poate fi decat aceea de apropiere de poporul roman de dincolo de Prut. Acesta este un punct. In al doilea rand - si vreau sa nu nasca o concurenta, dar trebuie spus - eu insist de mai bine de doi ani la relaxarea sistemului de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni", a spus Basescu.
Presedintele Basescu a declarat ca spera ca in viitor relatiile dintre cele doua tari sa intre pe un fagas al normalitatii, pentru binele studentilor si elevilor moldoveni care studiaza in Romania. "Vreau sa cred ca in zilele urmatoare, in saptamanile urmatoare, Guvernul Romaniei va face ce trebuie pentru ca in primul rand absolventii de liceu - avem 7.000 de tineri moldoveni care studiaza in Romania, unii sunt la liceu, altii sunt la facultate - absolventii de liceu si de facultate la primirea diplomei, daca cer, ar trebui sa poata primi prompt cetatenia romana si foarte multi dintre ei cer, pentru ca Republica Moldova nu le recunoaste nici diplomele din Romania, atat de departe s-a mers cu politica antiromaneasca a Partidului Comunist din Republica Moldova, dar asta nu avem dreptul sa o consideram ca o pozitie a poporului roman de dincolo de Prut"
Moldova, victima a unei nedreptati sociale
In opinia sa, cetatenii Moldovei sufera in urma unei mari nedreptati istorice infaptuita la inceputul celui de al doilea razboi mondial. "Ribbentrop si Molotov s-au inteles sa rupa o bucata din Romania. Noi nu avem dreptul sa consideram ca trebuie sa ii tratam ca pe straini pe romanii din Republica Moldova si din acest punct de vedere am gasit o solutie buna, sa nu raspundem la provocarile puterii comuniste de la Chisinau. Comunismul nu a reusit nicaieri, nu va reusi nici in Republica Moldova".
Intrebat daca Romania va copia gestul Moldovei si va expulza la randul sau doi diplomati, Basescu a declarat: "Acesta este punctul meu de vedere , sa nu intram in jocul Chisinaului".
Bruxelles, de partea Romaniei
Basescu a mai spus ca Bruxelles-ul este gata sa negocieze cu Chisinaul, in urma pozitiei Bucurestiului, un acord privind accesul fortei de munca din Republica Moldova in UE, care sa ofere conditii similare cu cele oferite muncitorilor romani.
"Cei care nu isi mai gasesc de lucru sau nu mai sunt bine platiti in viile Partidului Comunist din Republica Moldova sa poata sa lucreze in Europa, inclusiv in Romania. (...) Bruxelles-ul este gata sa ofere un Tratat pentru romanii din Republica Moldova", a spus Basescu.
Presedintele a adaugat ca Romania a avut, cu ambasadorii UE la Bucuresti dar si cu liderii UE, o pozitie extrem de transanta pentru ca in document sa nu se foloseasca sintagma "limba moldoveneasca".
"In acest tratat nu li se va oferi un tratat cu limba moldoveneasca, ci un tratat care sa vorbeasca strict de limba oficiala a a statului", a spus Basescu.
Intrebat daca crede ca autoritatile de la Chisinau vor fi de acord cu acest lucru, seful statului a raspuns: "Va fi o optiune, iar Partidul Comunist din Republica Moldova isi va asuma responsabilitatea de a da cu piciorul unei sanse pentru fiecare dintre cetatenii Republicii Moldova".
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Nu voi fi partener cu Ribbentrop si Molotov    (Eveniment, 2009-05-16)
  Basarabia ramane rosie    (Externe, 2009-04-07)
  Basarabia comunista    (Eveniment, 2009-04-06)
  Voronin baga criza sub pres    (Externe, 2009-03-19)
  Kosovo incinge estul Europei    (Externe, 2008-01-16)
  SURSE: Mihnea Constantinescu, propus ambasador al Romaniei la Chisinau    (2009-04-08 17:04)
  Confruntari violente intre militia lui Voronin si liberal-democratii din R. Moldova    (2009-04-01 20:03)
  Voronin si Smirnov se vor intalni pentru a discuta diferendul transnistrean    (2008-04-07 13:21)
  Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara    (2008-02-28 15:01)
  Voronin planuieste formarea unui nou stat    (2008-02-06 12:36)
 Afisari: 1781  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-19
 21:43 
ONU incearca o solutie finala in cazul Kosovo
1 comentariu
 20:17 
Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani
1 comentariu
 18:20 
Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti
 16:50 
Voronin nu mai accepta jurnalisti din Romania
2 comentarii
 16:45 
Parintii fetei identificata ca victima in accidentul lui Orban, chemati la Parchet
 16:33 
Fotografiile anului 2007 de la Associated Press
 16:31 
Putin, avere de 40 de miliarde de dolari
7 comentarii
 15:27 
Mos Craciun vine cu jeep-ul
 14:35 
Caini terapeuti pentru soldatii americani din Irak
 14:22 
Regele si Patriarhul, membri de onoare ai Academiei Romane
7 comentarii
 14:04 
Noua Zeelanda: Doi romani, condamnati la inchisoare pentru furt si frauda
1 comentariu
 13:06 
Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD
1 comentariu
 12:39 
Comisia Europeana vrea sa interzica masinile poluante
1 comentariu
 12:21 
Protest fata de "limba moldoveneasca"
 11:58 
Senatul SUA acorda 70 de miliarde de dolari pentru operatiunile din Irak si Afganistan
2 comentarii
 11:28 
Parlamentul a aprobat bugetul pentru Transporturi
 11:26 
Barometru: Romanii sunt optimistii Europei
1 comentariu
 10:27 
Guvernul italian a renuntat la decretul expulzarilor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Majestate, vreti sau nu monarhie? (2740 afisari)
 Bordura de aur (2056 afisari)
 Euro-afaceristii (1886 afisari)
 Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est (1827 afisari)
 ZIUA a stricat jocurile din CSAT (1329 afisari)
 Putin, avere de 40 de miliarde de dolari (2594 afisari)
 Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti (2190 afisari)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii (1781 afisari)
 Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani (1304 afisari)
 Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD  (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02068 sec.