Ziua Logo
  Nr. 4115 de miercuri, 19 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Aberatiile kaghebistului Voronin intriga profesorii de peste Prut
Protest fata de "limba moldoveneasca"
 19 decembrie, 12:21 
ZIUA foto (Victor RONCEA)
Mai multi profesori din cadrul Universitatii de Stat "Alecu Russo", din orasul Balti din nordul Republicii Moldova, protesteaza fata de intentia administratiei comuniste de a da curs somatiei presedintelui moldovean Vladimir Voronin privind introducerea "limbii moldovenesti" in toate scolile din localitate. Scrisoarea de protest, semnata de 26 de profesori de la catedrele "Limba Romana" si "Literatura Romana si Universala" ale Facultatii de Filologie a Universitatii din Balti, este o reactie la recenta propunere a presedintelui Vladimir Voronin, conform careia autoritatile ar trebui sa asigure de la 1 septembrie substituirea disciplinei "limba romana" cu cea de "limba moldoveneasca".
Stapaniuc: "la baza limbii romane sta graiul moldovenesc"
Totodata, profesorii din Balti se declara indignati in legatura cu declaratiile deputatului comunist Victor Stepaniuc privind necesitatea rescrierii manualelor scolare. "Indemnam autoritatile sa reciteasca o serie de materiale semnate de lingvisti cu renume mondial, potrivit carora denumirea corecta a limbii vorbite in Moldova este cea romana", se mai spune in scrisoarea profesorilor de la Universitatea din Balti. Liderul majoritatii comuniste din parlamentul de la Chisinau, Victor Stepaniuc, presedinte al Comisiei de cultura din legislativul moldovean, anunta recent ca, incepand din anul 2008, in scolile din Republica Moldova se va invata in "limba moldoveneasca".
"Limba moldoveneasca este limba poporului nostru, este fixat in Constitutie, art. 13 si de fapt scoala este obligata sa faca acest lucru. Se cere si perfectionarea manulalelor, se cere si reciclarea si pregatirea specialistilor si asa mai departe. Dar, in mare parte, noi nu avem nici o repulsie, cum se spune, asupra limbii romane. Fiindca, imi pare ca Ibraileanu spunea ca la baza limbii romane sta graiul moldovenesc", a explicat Victor Stepaniuc.
Intelectualii moldoveni protesteaza in bloc
Intr-o declaratie de presa, Decanul Facultatii de Filologie, Maria Sleahtitchi, a declarat ca profesorii au fost intristati de "aceasta initiativa separatista, privind introducerea limbii moldovenesti".
"La Balti sunt oameni suficient de instruiti ca sa cunoasca adevarul stiintific si istoric in privinta denumirii limbii romane. Este vorba de o atitudine gresita, o idee gresita, pentru autoritatile care inteleg sa-si motiveze existenta statului prin denumirea limbii, ceea ce este absurd, din punctul nostru de vedere", a precizat ea.
"Atata lume vorbeste limba spaniola, spre exemplu, si nu-si pune problema ca ar fi toti membri ai statului respectiv. Sunt lucruri neserioase din acest punct de vedere", a adaugat Sleahtitchi.
Cei 26 de semnatari ai scrisorii recomanda autoritatilor sa reciteasca un sir de studii semnate de catre lingvisti cu renume mondial, potrivit carora denumirea corecta a limbii vorbite in Republica Moldova este "romana".
Profesorul de literatura romana Anatol Moraru a declarat pentru BBC ca si cadrele didactice de la alte facultati sunt dispuse sa-i sustina pe colegii de la Facultatea de Filologie. Profesorii sunt gata sa declanseze actiuni de protest in cazul in care autoritatile vor da curs initiativei presedintelui Voronin.
"Cu certitudine ca vom lua atitudine si in cazul in care se va incerca sa fie pusa in practica aceasta initiativa nefasta si pripita. Sigur ca vom protesta. Vom gasi si alte modalitati de a ne expune dezacordul", a subliniat Anatol Moraru.
Presedintele Voronin declara recent ca va asigura institutiile de invatamant cu manuale corespunzatoare de "limba moldoveneasca". In acelasi timp, reprezentatii Ministerului Educatiei si Tineretului afirma ca deocamdata nu li s-a comunicat oficial nimic despre intentiile de inlocuire a disciplinei "limba romana"
Primarul "rosu" din Balti vrea sa aplice "litera legii"
Presa din Balti scria recent ca seful statului moldovean Vladimir Voronin i-a dat indicatii primarului acestui oras din nordul Republicii Moldova, Vasile Panciuk, ca, incepand din data de 1 septembrie 2008, limba romana sa fie substituita in toate scolile cu "limba moldoveneasca". Primarul Panciuk, sprijinit in alegerile locale din iunie a.c. de Partidul Comunistilor, a confirmat pentru presa de la Chisinau aceasta informatie, sustinand ca cererea presedintelui moldovean este una fireasca. "Nu este vorba de o indicatie, ci de respectarea Constitutiei, in care este scris clar ce limba avem. In plus, limba moldoveneasca a fost trecuta in registrul Consiliului Europei. Asta ofera un temei de a ne numi limba cum consideram de cuviinta, in Republica Moldova in general si la Balti in particular".
In orasul Balti, numit si capitala de nord a Republicii Moldova, functioneaza in prezent sase scoli cu predare in limba romana si noua in limba rusa.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Portretul lui Voronin, incendiat la Iasi de studenti    (2009-04-07 16:43)
  Zeci de studenti basarabeni din Romania incearca in van sa ajunga la Chisinau    (2009-04-07 14:43)
  Chisinau: Peste 30.000 de oameni au participat la un miting electoral si de protest fata de guvernarea comunista    (2009-03-21 17:32)
 Afisari: 935  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-19
 21:43 
ONU incearca o solutie finala in cazul Kosovo
1 comentariu
 20:17 
Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani
1 comentariu
 18:20 
Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti
 16:50 
Voronin nu mai accepta jurnalisti din Romania
2 comentarii
 16:45 
Parintii fetei identificata ca victima in accidentul lui Orban, chemati la Parchet
 16:33 
Fotografiile anului 2007 de la Associated Press
 16:31 
Putin, avere de 40 de miliarde de dolari
7 comentarii
 15:27 
Mos Craciun vine cu jeep-ul
 14:35 
Caini terapeuti pentru soldatii americani din Irak
 14:22 
Regele si Patriarhul, membri de onoare ai Academiei Romane
7 comentarii
 14:04 
Noua Zeelanda: Doi romani, condamnati la inchisoare pentru furt si frauda
1 comentariu
 13:34 
Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii
 13:06 
Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD
1 comentariu
 12:39 
Comisia Europeana vrea sa interzica masinile poluante
1 comentariu
 11:58 
Senatul SUA acorda 70 de miliarde de dolari pentru operatiunile din Irak si Afganistan
2 comentarii
 11:28 
Parlamentul a aprobat bugetul pentru Transporturi
 11:26 
Barometru: Romanii sunt optimistii Europei
1 comentariu
 10:27 
Guvernul italian a renuntat la decretul expulzarilor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Majestate, vreti sau nu monarhie? (2740 afisari)
 Bordura de aur (2056 afisari)
 Euro-afaceristii (1886 afisari)
 Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est (1827 afisari)
 ZIUA a stricat jocurile din CSAT (1329 afisari)
 Putin, avere de 40 de miliarde de dolari (2594 afisari)
 Talharii din Hunedoara s-au ascuns in munti (2190 afisari)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii (1781 afisari)
 Britney Spears se recasatoreste, iar sora ei este insarcinata la doar 16 ani (1304 afisari)
 Lia Olguta Vasilescu pleaca de la PRM la PSD  (1258 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00980 sec.