De pe submarinul cu propulsie nucleara "Tula", din cadrul Flotei Rusiei din Marea Nordului, a fost lansata in zorii zilei de luni o racheta balistica intercontinentala, in cadrul unui test de rutina, transmite Itar-Tass. Dupa cum a specificat purtatorul de cuvant al Flotei militare a Rusiei, Igor Dagalo, capitan de rangul I, "lansarea rachetei intercontinentale a fost operata de pe submarinul Tula in stare de submersie intr-o zona din Marea Barents din Arctica, spre o tinta de pe poligonul Kura din Kamciatka" (coasta ruseasca a Pacificului).
"Racheta a fost lansata in conformitate cu planul anual de pregatire militara, cu scopul testarii gradului de pregatire a fortelor strategice maritime ruse", a adaugat Igor Dagalo.
Submarinul Tula este o nava purtatoare de rachete strategice, cu incarcatura nucleara, cunoscute sub numele "Sineva", echivalentul rachetelor occidentale "Skif", dupa clasificarea NATO. In ajunul lansarii, centrul de rachete din Moscova care a elaborat si construit sistemul "Sineva" a sarbatorit 60 de ani de la infiintare. Dupa cum a subliniat seful Agentiei Federale Cosmice ruse Anatoli Perminov, "intreaga istorie a acestui centru este legata de elaborarea sistemelor de rachete strategice pentru submarine, care reprezinta si in vremurile noastre baza fortelor strategice nucleare ale Rusiei".
Putin doreste sa refaca vechiul arsenal nuclear
Fortele strategice, terestre si navale ale Rusiei efectueaza in ultimii ani cu regularitate teste cu rachete, incercand sa-si refaca vechiul potential defensiv. La 9 iulie 2007, presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind dotarea flotei militare maritime a Rusiei cu sistemul de rachete ,,Sineva", ceea ce - in opinia autoritatilor ruse - va permite Moscovei sa reactioneze adecvat la eventualele provocari ale inceputului de secol, inclusiv pana in anul 2030.
Versiunea modernizata a rachetei R-29RM (SS-N-23), cunoscuta sub numele de Sineva, a fost oficial acceptata pentru a intra in folosinta in luna iulie 2007. Acest pas, practic a finalizat procesul de dezvoltare a acestei tehnologii militare. Testele de zbor pentru aceasta racheta au fost desavarsite inca de prin 2004 -2005 si au fost incarcate initial la bordul submarinului Project 667BDRM (Delta IV). Se presupune aceasta racheta poate purta noi focoase nucleare.