Intr-un articol, al agentiei Moldpres, agentie de presa aflata in gestiunea Guvernului de la Chisinau, aparut vineri, Romania este acuzata ca doreste distrugerea statalitatii moldovenesti prin sprijinirea politicii Tiraspolului.
Afirmatia ca Tratatul de la Paris din 1947 este unul depasit a aprins spiritele in Moldova, banuindu-se o dorinta de atac asupra statalitatii moldovenesti in care Romania ar beneficia de sprijinul autoritatilor transnistrene: "Astfel, de indata ce ambasadorul Romaniei in Republica Moldova Filip Teodorescu a declarat ca Tratatul de la Paris din 1947, care stabilea hotarul dintre Moldova si Romania, este un document depasit, ziarul administratiei lui Smirnov publica afirmatiile respective fara a le insoti de comentarii critice."
Moldova critica administratia de la Tiraspol ca "se grabeste sa dea publicitatii orice declaratii, care afirma ca aderarea Moldovei la Uniunea Europeana prin intermediul Romaniei este cea mai buna iesire din situatie pentru Moldova si cetatenii acesteia. Ar putea fi un joc periculos pentru Tiraspol."
Statul roman este banuit de autoritatile moldovenesti de dorinta recuperarii unuor teritorii: "Luand in consideratie incercarile Bucurestiului de a restabilit cele trei eparhii istorice, una din care cuprinde malul stang al Nistrului, nu avem nici un motiv sa credem ca Romania se va opri pe Nistru. Revansarzii pretind de fapt si la Transnistria, si la Basarabia de Sud cu Bucovina de Nord, si la insula Serpilor. Iar cei de la Tiraspol, fara sa observe pericolul si mizand prea mult pe steaua lor norocoasa, se grabesc sa-i sara in ajutor Bucurestiului in acest joc antimoldovenesc", sustine Moldpres.
Libertatea presei, un mit
Presa de la Tiraspol, se afirma in articol, este controlata de putere si nimic nu ar putea sa apara impotriva sistemului fara sa fie sanctionat de Smirnov. In aceasta perioada, presa duce o campanie acerba pentru schimbarea titulaturii republicii separatiste: calificativul "moldoveneasca" nu mai convine autoritatilor din stinga Nistrului. Acum s-a ajuns pana la cele mai exotice propuneri: potrivit uneia din ele, pe malul stang al Nistrului ar trebui sa apara un stat numit "Tiraspoliana". Ba nu, exclama un alt ganditor, numai "Sinistria"! Dar poate totusi sa proclamam "Republica Transnistreana a Rusiei"? Nu, raspunde altcineva, mai bine ar fi "Republica Populara"...
Schimbarea titulaturii republicii se banuieste ca ar fi datorata sporii datoriei externe a Transnistriei, aceasta marindu-se cu 300 milioane de dolari, urmand acum sa ii restituie Rusiei 1 miliard 600 milioane de dolari numai pentru gaz .
Critica a relatiilor romano-tiraspolene
Administratia de la Tiraspol este criticata ca nu isi vede de propriile probleme si continua sa faca lobby pentru Romania: "In loc sa caute mijloace pentru restituirea acestor bani, administratia transnitreana continua sa publice in presa controlata de ea articole preluate din mass-media de opozitie de la Chisinau, care critica cursul promovat de echipa lui Vladimir Voronin. Nu pentru ca ar apara ineficient statalitatea tarii. Dimpotriva. A fost suficient ca un ziarist de la Chisinau sa scrie un articol prin care sa declare ca Republica Moldova nu s-a afirmat ca stat si ca populatia tarii se va simti mult mai bine in componenta Romaniei (asta pentru ca Romania este stat civilizat si membru al Uniunii Europene), ca presa de la Tiraspol s-a grabit sa prezinte aceasta creatie cititorului transnistrean. Faptul ca Transnistria nu va reusi niciodata de una singura sa ajunga in Uniunea Europeana a fost trecut sub tacere...".
Se presupune ca aceasta apropiere a liderilor Guvernului Smirnov de administratia bucuresteana ar duce la disparitia adevaratei populatii moldovenesti: "Vesel si zglobiu pasesc liderii transnistreni umar la umar cu Bucurestiul, pe care mai ieri ii blamau. Unii considera ca modificarea titulaturii republicii va fi echivalenta cu lichidarea poporului moldovenesc ca natiune. Cica Transnistria ar fi ultimul loc in intreaga lume, unde a mai ramas adevarata populatie moldoveneasca ... Nu este decat o tentativa de a induiosa opinia publica". Fiti de acord, aceasta argumentare este practic identica cu refuzul autoritatilor romane de a inregistra organizatia moldovenilor in Romania. Nu exista o atare natiune, au declarat cei de la Bucuresti. Respectiv, "nu trebuie sa incercam sa induiosam opinia publica"...", sustine Moldpres.