Ziua Logo
  Nr. 4106 de sambata, 8 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Blocaj asupra statutului Kosovo
Fortele NATO atacate de sarbi


Ciocniri intre sarbi si fortele NATO (Euronews)
 9 decembrie, 12:29 
Militarii KFOR sunt pregatiti (Foto:EPA)
Ofiterii de securitate ai NATO, dintr-un sat din Kosovo, au fost atacati de sarbi in timpul unei reuniuni intre oficialii ONU si comandantii Aliantei Nord-Atlantice, transmite Reuters, care citeaza presa locala. Incidentele au avut loc in enclava sarba Gorajdevat (Goradzevac). Intre timp, negocierile dintre sarbi si albanezi, sub supravegherea troicii SUA-UE-Rusia, se afla in impas. Federatia Rusa acuza Statele Unite ale Americii ca, prin pozitia sa, a impiedicat Pristina si Belgradul sa ajunga la un acord. De asemenea, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia au adresat vineri o scrisoare partenerilor lor din cadrul UE, cerandu-le sa "isi asume responsabilitatea" in privinta Kosovo, dupa esecul ultimelor negocieri.
Administratorul ONU, Joachim Ruecker, a declarat ca va depune o plangere la Natiunile Unite, unde mediatorii internationali au trimis vineri un raport al celor patru luni de negocieri esuate, in scopul luarii unei decizii privind statutul provinciei, dupa opt ani de tergiversari. "Este inacceptabil. Este o amenintare influentata foarte mult de Belgrad", a declarat Ruecker. El a parasit satul Gorajdevat sub escorta politiei.
Franta, Marea Britanie, Germania si Italia cer asumarea responsabilitatii
Franta, Marea Britanie, Germania si Italia au adresat vineri o scrisoare partenerilor lor din cadrul UE, cerandu-le sa "isi asume responsabilitatea" in privinta Kosovo, dupa esecul ultimelor negocieri intre sarbi si albanezii din provincie, au anuntat surse diplomatice europene, citate de presa internationala. In aceasta scrisoare se subliniaza ca o continuare a negocierilor, care se vor incheia oficial luni, ar fi inutila si ar putea conduce la o indarjire a pozitiilor sarbilor si albanezilor.
Cu o saptamana inainte de summitul european, unde cei 27 de membri vor enunta o declaratie in privinta Kosovo, cele patru state cer partenerilor sai din UE sa "joace un rol motor pentru a incheia procesul privind statutul" provinciei sarbe majoritar albaneza.
Ei le cer partenerilor lor "sa fie pregatiti, in cooperarea cu secretarul general al ONU", pentru a trimite o misiune importanta de politiei si jutistie in provincie si sa furnizeze "o contributie majora" Biroului international chemat sa ia fraiele misiunii ONU in Kosovo".
Aceste patru state sunt pregatite deja sa recunoasca o declaratie de independenta a Kosovo, care pare inevitabila in lunile urmatoare. Cerandu-le sa "isi asume responsabilitatea", cei patru spera sa convinga statele reticente sa nu impiedice UE sa trimita aceste misiuni care vor trebui sa supravegheze, alaturi de trupele NATO aflate in teritoriu, tranzitia catre indepedenta a provinciei, pentru ca aceasta sa se desfasoare fara violente.
Independenta Kosovo, iminenta
Albanezii din Kosovo, in procent de 90 la suta in provincie, sustin ca isi vor declara independenta la inceputul lui 2008, cu asteptata sustinere din partea Statelor Unite si aproape a tuturor membrilor UE. Aproximativ 120.000 de sarbi raman in aceasta zona, considerata leaganul natiunii lor. Cele doua comunitati locuiesc in zone separate, supravegheate de 16.000 de militari NATO din forta de mentinere a pacii.
NATO este ingrijorata ca sarbii din nord, unde formeaza majoritatea populatiei, vor incerca sa se separe de un Kosovo independent, generand o potentiala represiune din partea albanezilor asupra enclavelor sarbe izolate, cum ar fi Gorajdevat.
Franta apreciaza ca "declaratia de independenta a Kosovo pare inevitabila", a declarat la Viena, secretarul de stat francez care se ocupa de afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, citat de AFP. Secretarul de stat francez a cerut celor doua parti - albanezii din Kosovo si sarbii - "sa dea dovada de retinere" si "sa evite umilirea reciproca".
Chiar daca recunoaste ca "marja negocierilor este redusa" dupa esecul ultimei runde de discutii, desfasurate la 28 noiembrie la Baden, in prezenta reprezentantilor Statelor Unite, UE si Rusiei, Jean-Pierre Jouyet a subliniat importanta rolului UE in "stabilizarea" statelor si regiunilor din fosta Iugoslavie.
Reamintind ca provincia Kosovo va fi pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Externe ai UE din 10 decembrie, de la Bruxelles, el le cere celor 27 de state membre sa dea dovada de unitate, in timp ce multe dintre ele, in special Grecia, Cipru, Spania, Romania si Slovacia, sunt rezervate in privinta declararii unilaterale a independentei Kosovo.
Albanezii din Kosovo, ca si castigatorul recentelor alegeri legislative din provincie, viitorul sef al Guvernului Hashim Thaci, vor proclamarea unilaterala a independentei, "la scurt timp dupa 10 decembrie". O dezbatere pe aceasta tema este prevazuta la Consiliul de Securitate la ONU de la New York la 19 decembrie, iar premierul sarb Voislav Kostunita vrea sa apere cauza sarba el insusi.
Cioroianu este optimist
Adrian Cioroianu (ZIUA foto: Mircea PAUN)
Ministrii de externe ai statelor membre NATO au sugerat, in cursul reuniunii lor de joi si vineri, de la Bruxelles, ca ar fi bine sa nu se intreprinda nicio masura din partea kosovarilor in directia proclamarii independentei inainte de alegerile prezidentiale din Serbia, din a doua jumatate a lunii ianuarie, a declarat seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, citat de Rompres.
"Semnalele pe care liderii kosovari le-au dat pana in acest moment au fost incurajatoare, in sensul ca au spus ca vor actiona in concordanta cu semnalele primite de la comunitatea internationala. De aici vine speranta noastra ca nu se vor intampla evenimente explozive dupa 10 decembrie. Nu cred ca va fi imediat dupa aceasta data o declaratie unilaterala de independenta, pentru ca aceasta ar pune intr-o reala incurcatura pe majoritatea aliatilor si Uniunea Europeana, iar acest lucru a fost inteles de liderii kosovari", a apreciat Cioroianu.
In plus, in contextul in care Serbia intentioneaza sa organizeze alegeri prezidentiale anticipate pe data de 20 ianuarie, o eventuala declaratie de independenta din partea kosovarilor "ar complica si mai mult lucrurile" in peisajul politic de la Belgrad, iar singurii care vor avea de castigat vor fi radicalii sarbi, a mai spus ministrul roman de externe, adaugand ca "acest lucru il inteleg foarte bine si kosovarii".
Oficialul roman a mai aratat ca in toate luarile de cuvant din cadrul reuniunii ministrilor de externe ai statelor NATO, s-a precizat ca dosarul Kosovo este unui "sui generis", si ca se va sublinia ori de cate ori va fi nevoie "caracterul sau exceptional". "Din punctul de vedere al Romaniei, aceasta subliniere este foarte binevenita, deoarece noi am spus ca, in fond, ceea ce ne preocupa pe noi ar fi caracterul de precedent pe care o eventuala evolutie a dosarului ar putea-o avea", a explicat Adrian Cioroianu.
Troica recunoaste blocajul
Data de 10 decembrie este termenul limita acordat de troica de mediere in dosarul Kosovo formata din reprezentanti ai UE, Rusiei si Statele Unite, pentru negocierea unei solutii acceptate atat de sarbi, cat si de kosovari, in privinta statutului provinciei. Cum cele doua parti nu au reusit sa ajunga la niciun acord, europenii si americanii considera ca este timpul sa se mearga mai departe, in timp ce Rusia insista in continuare pentru gasirea unei solutii acceptabile si pentru Belgrad.
Raportul asupra negocierilor cu privire la statutul Kosovo remis de mediatorii internationali Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, confirma blocajul la care s-a ajuns in negocierile dintre sarbi si etnicii albanezi, scrie AP. "Cand va veni momentul sa examinam raportul troicii in Consiliul de Securitate, Rusia va pleda pentru continuarea negocierilor", a anuntat vineri ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin, subliniind ca "o solutie este posibila". Pozitia Moscovei este total opusa de cea a Washingtonului, Secretarul de stat Condoleezza Rice replicand ca "vremea negocierilor s-a incheiat" iar un esec in ceea ce priveste statutul Kosovo ar insemna "ignorarea realitatii" din provincia sarba populata in proportie de 90% de etnici albanezi ai caror lideri au amenintat in repetate randuri cu proclamarea independentei cu sau fara un acord international in aceasta privinta.
Mediatorii internationali din partea Rusiei, a SUA si a Uniunii Europene au precizat in documentul mentionat ca negocierile au dus la "cel mai sustinut si mai intens dialog la nivel inalt de la incetarea ostilitatilor din Kosovo, in anul 1999".
Moscova acuza Washingtonul
Serghei Lavrov (Foto: EPA)
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat sambata, la revenirea de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, ca raportul pe care troica de mediatori in problema Kosovo l-a remis vineri Consiliului de Securitate al ONU este "obiectiv" si nu impun recomandari, dar, in acelasi timp, a criticat sprijinul pe care SUA l-au acordat independentei provinciei din sudul Serbiei.
"Cred ca raportul expune un cadru de baza obiectiv si sper ca in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite sa se ajunga la unele concluzii pertinente", a declarat presei Lavrov, citat de Rompres.
Pe de alta parte, seful diplomatiei ruse a tinut sa precizeze ca raportul troicai SUA-Rusia-Uniunea Europeana "nu determina nimic dinainte si contine doar o atenta descriere" a negocierilor cu privire la viitorul statut al Kosovo, pe care delegatiile sarbilor si etnicilor albanezi din provincie le-au avut pe parcursul a 120 de zile.
"In mod lamentabil, sprijinul pe care unele capitale occidentale si, inainte de toate, Washigntonul, il acorda independentei Kosovo, si absenta altor alternative reprezinta pana acum principalul obstacol in cautarea unei solutii negociate", a continuat ministrul de externe rus.
M. BATCA  
Alte articole
  Condoleezza Rice este nemultumita de situatia din Balcani    (2007-11-12 18:46)
 Afisari: 1033  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Stat criminal   de AdrianK
GATA !!   de flery99
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-08
 16:28 
Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  2007-12-09
5 comentarii
 15:54 
Se poate muri de ''inima franta''  2007-12-09
 15:47 
Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood  2007-12-09
 15:28 
Ministrul Justitiei isi da demisia  2007-12-09
2 comentarii
 15:04 
Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  2007-12-09
1 comentariu
 14:40 
Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab  2007-12-09
2 comentarii
 13:32 
Presupus terorist arestat la Bucuresti  2007-12-09
 12:43 
Summit-ul NATO de la Bucuresti ar putea aduce extinderea Aliantei  2007-12-09
 12:24 
Americanii nu-l predau pe Munaf autoritatilor irakiene  2007-12-09
 12:07 
Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda  2007-12-09
5 comentarii
 12:05 
Israelienii ar dori sa-i vada plecati pe arabi  2007-12-09
2 comentarii
 09:30 
A murit domnul Lazarescu  2007-12-09
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Focarul Kosovo (5976 afisari)
 Bucurestiul lui Videanu (3356 afisari)
 Cazul Serbia - ghinionul natiunilor mici (3059 afisari)
 Trupe rock maghiare cer Ardealul inapoi (2614 afisari)
 SUA impun in mod nazist solutii pentru Kosovo (2523 afisari)
 Leonardo da Vinci e posibil sa fi fost arab (2342 afisari)
 Fotografii cu profetul Mahomed in postura de homosexual, expuse in Olanda (1514 afisari)
 Angelina Jolie, cel mai sexy star de la Hollywood (1404 afisari)
 Miliardarii rusi Abramovici si Deripaska incearca sa preia Google  (1268 afisari)
 Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a incetat din viata  (1262 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.