Ziua Logo
  Nr. 4105 de vineri, 7 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Africa, America Latina si Asia de Sud vor fi puternic destabilizate de incalzirea gobala
Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob
 7 decembrie, 17:03 
Cele mai grave efecte ale incalzirii climei ar putea destabiliza regiuni care sunt deja nesigure, un exemplu in acest sens fiind Bangladeshul, noteaza publicatia "The Christian Science Monitor". Specialistii sunt de parere ca modificarea climei da nastere multor probleme, dar le si agraveaza pe cele existente. Astfel, daca Europa si America de Nord par la adapost de haosul pe care l-ar putea genera incalzirea climatica, deoarece aici exista stabilitate politica si economica, precum si capacitatea de a face fata situatiei, zonele care nu au aceasta capacitate, precum Africa sub-sahariana, America Latina si Asia de Sud, risca sa fie puternic destabilizate de incalzirea globala. In contextul in care negociatorii s-au intalnit in aceasta saptamana la Bali, in Indonezia, pentru a incepe discutiile in vederea semnarii unui acord privitor la combaterea schimbarii climatului din intreaga lume, ingrijorarea sporeste, considerandu-se ca aceste schimbari ale climei ar putea declansa diverse conflicte pe glob. Asadar, intrat deja in atentia tarilor puternic industrializate, dupa ce expertii au cerut masuri pentru stoparea lui, fenomenul incalzirii globale, s-ar putea transforma intr-un pericol pentru securitatea mondiala. Experti germani, citati de AFP, au avertizat recent ca "schimbarile climatice reprezinta cel mai important risc de securitate cu care se confrunta omenirea", intrucat incalzirea la nivel global ar putea crea valuri de refugiati, legate de alimentatie si ar implica si riscuri greu de calculat pentru securitate. Scenariul expertilor germani avertiza ca, in cazul unui esec in combaterea fenomenului, lumea va trebui sa se astepte la conflicte majore pe glob.
"Modificarea climei prezinta mai multe amenintari", a aratat Geoff Dabelko, directorul Programului pentru Schimbarea si Siguranta Mediului din cadrul Institutului Woodrow din Washington. "Nu numai ca ea creeaza multe probleme noi, dar le si agraveaza pe cele deja existente", a subliniat el. Europa si America de Nord par la adapost de haosul pe care l-ar putea genera incazirea climatica, deoarece aici exista stabilitate politica si economica, precum si capacitatea de a face fata situatiei. In schimb, zonele care nu au aceasta capacitate, precum Africa sub-sahariana, America Latina si Asia de Sud, risca sa fie puternic destabilizate de incalzirea globala.
Locuitorii din nord-estul Indiei simt deja o adevarata teama fata de imigratie, cultura, politica si securitatea lor fiind amenintate de un val de imigranti care sosesc ilegal din Bangladesh. Analistii din domeniul securitatii sunt ingrijorati in legatura cu faptul ca nelinistea aceasta ar putea deveni mult mai accentuata din cauza unei noi amenintari: incalzirea globala. Bangladesh nu numai ca este una dintre tarile cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climei, dar este si instabila, aflandu-se in mijlocul unei crize politice si dand semne ale aparitiei unui islamism fundamentalist. Iar expertii considera ca efectele incalzirii globale ar putea amplifica forta instabilitatii din aceasta zona. Starnirea unui conflict in nord-estul Indiei ar putea fi provocata de iminenta unui val de imigratie in masa - in conditiile in care in Bangladesh exista deja acte de insurgenta iar sentimentul de mandrie fata de propria mostenire culturala este extrem de puternic. "Aceasta este principala zona de conflict din cauza schimbarii climei", explica Peter Schwartz, presedinte al Monitor Group, o firma de cercetare din San Francisco, ce a realizat recent un studiu privitor la riscurile vizavi de securitate pe care le prezinta schimbarea climei.
Privitor la imigratie, potrivit datelor luate in cosiderare, curentul migratiei se indreapta, in principal, spre capitala, Dhaka, insa locuitorii din zonele apropiate de granita se duc in India pentru a-si gasi locuri de munca. Astfel, modificarile aparute la nivelul populatiei ar putea crea probleme in domeniul securitatii si dincolo de granitele Bangladeshului. Deasemenea, noteaza "The Christian Science Monitor", orice crestere la nivelul migratiei va spori competitia pentru pamant, apa si locuri de munca. In India, districtul de granita Dhubri este deja pus intr-o situatie dificila. Multe dintre schimbarile climaterice care tulbura Bangladeshul sunt prezente si aici; spre exemplu, Dhubri pierde portiuni imense de teren in fiecare an, acestea fiind inghitite de cursul raului Brahmaputra.
Anumite personalitati privesc, insa, cu ochi diferiti fenomenul migrational din zona. Dezbaterea privitoare la migratia dinspre Bangladesh este de multe ori bazata nu pe fapte concrete sau pe analize rationale, ci pe "presupozitii si impresii", considera R.N. Mathur, director-general al politiei din Assam, stat aflat in inima nord-estului Indiei si totodata in centrul dezbaterilor privitoare la migratie. "Problema este in principal politica". Iar politicienii s-au folosit de ea, provocand teama in randul locuitorilor si sporind tensiunea.
Migratia "este o stratagema", afirma la randul sau Prafulla Mahanta, membru al adunarii de stat din Assam si unul dintre liderii protestelor antiimigratie care au avut loc in Assam in anii 1980. 'Scopul lor este cel de a transforma Assam-ul intr-un stat islamic'. Militantii nu au gasit un adapost in comunitatile imigrantilor. 'Ei nu folosesc zone din Assam ca baze pentru activitati teroriste', mai adauga Mahanta.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 1029  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-07
 19:26 
Vacaroiu: PD va pierde functiile din Parlament odata cu crearea PDL
5 comentarii
 18:55 
Schita a lui Michelangelo, descoperita la Vatican
 18:40 
Bradul toxic
2 comentarii
 18:29 
Compania de export de armament a Rusiei in lupta cu Societe Generale
 17:47 
Romania, sub amenintarea nucleara
2 comentarii
 17:40 
Domnul Google se insoara
 17:02 
Iadul din Obor
1 comentariu
 16:58 
Craciunul pe banii patronilor
 16:52 
Arme si reactor nuclear in schimbul eliberarii asistentelor bulgare din Libia
 16:37 
Sexy Beckham, un cuplu plin de personalitati
 16:00 
In premiera, filmul de prezentare al 'Sex and the City'
 15:39 
Berlusconi in calduri
 15:36 
Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin
1 comentariu
 15:32 
Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul
 15:03 
Congresul american "aboleste" tortura
1 comentariu
 13:48 
Voronin acuza Romania de "agresiune permanenta" fata de Republica Moldova
2 comentarii
 12:39 
Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala
 11:56 
Politia franceza a retinut un suspect in cazul exploziei de la Paris
 11:39 
Italia: Decretul de expulzare a imigrantilor a obtinut votul de incredere al Senatului
 Top afisari / comentarii 
 Cioara vopsita (3216 afisari)
 Mos Nicolae i-a adus lui Basescu o limuzina de 100.000 euro (2622 afisari)
 Nicolae Labis, poetul ucis de "pasarea cu clont de rubin" (2603 afisari)
 Clinciul ruso-american incinge Marea Neagra (2394 afisari)
 Unguri, veniti-va in fire! (2286 afisari)
 Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin (1866 afisari)
 Berlusconi in calduri (1459 afisari)
 Romania, sub amenintarea nucleara (1431 afisari)
 Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul (1178 afisari)
 Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob (1029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00785 sec.