Ziua Logo
  Nr. 4105 de vineri, 7 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Congresul american "aboleste" tortura


Metoda "inecului", verificata de jurnalistii de la ABC News
-- Prizonierii islamisti sunt "inecati" de catre "anchetatori"
 7 decembrie, 15:03 
Congresmenii au hotarat joi ca toate autoritatile americane, inclusiv agentiile de informatii, trebuie sa se supuna acelorasi reguli ca si militarii, si sa renunte la orice forma de tortura, relateaza AFP. "Acest subiect a fost multa vreme o tema de dezbatere in cadrul comisiei noastre, iar in final majoritatea a ajuns la concluzia ca nu trebuie sa avem doua sisteme, unul pentru interogatoriile CIA si altul pentru militari", a precizat presedintele comisiei de informatii din Senatul american, John Rockfeller, intr-un comunicat. "Interogatoriile pot si trebuie sa se desfasoare prin tehnici utilizate cu succes de militari si politie de zeci de ani. Existenta unui sistem separat si secret, fie el si bine intentionat, face jocul inamicilor nostri", a adaugt el. Intrarea in vigoare a acestei hotarari nu este totusi o certitudine intrucat presedintele american George W. Bush are posibilitatea de a-si folosi dreptul de veto.
Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Statele Unite au lansat un program de detentie si interogare ce permite serviciilor de inormatii sa recurga la tehnici dure de interogare impotriva presupusilor teroristi, dar ale carui detalii sunt confidentiale, in timp ce practicile militare sunt codificate foarte clar. Votul comisiei survine in contextul izbuncirii unei noi polemici pe tema practicilor CIA, care, potrivit publicatiei New York Times, a distrus inregistrarile video ale interogatoriilor unor teroristi condamnati in 2002.
Rockfeller a aratat ca membrii comisiei sale au fost informati abia in noiembrie 2006 cu privire la distrugerea in anul precedent a anumitor inregistrari, exprimandu-si in acelasi timp regretul ca nu a fost consultat in prealabil cu privire la aceasta decizie. El si-a luat angajamentul ca membrii comisiei sale vor efectua "o analiza atenta a programului de detentie, a interogatoriilor si a tehnicilor CIA", si se va pronunta asupra legalitatii actiunilor administratiei.Senatorul John Rockefeller de West Virginia, presedintele Comisiei senatoriale pentru Serviciile de informatii, a mai declarat ca nu s-a aflat despre distrugerea acestor inregistrari decat in noiembrie 2006, la doua luni dupa ce toti membrii comisiei au fost informati asupra acestui program."In timp ce noi primeam informatii foarte fragmentate cu privire la existenta casetelor, nu am fost consultati referitor la utilitatea acetora si nici la decizia de a le distruge", a precizat Rockfeller.
CIA isi recunoaste pacatele
CIA a recunoscut joi ca a inregistrat pe casete video interogatoriile suspectilor de terorism in care s-au folosit tehnici pe care criticii le-au denuntat ca fiind tortura, precizand ca acestea au fost distruse, relateaza Reuters. Directorul CIA Michael Hayden a comunicat angajatilor intr-o scrisoare ca videocasetele care au fost inregistrate in 2002 in cadrul programului secret de arestare si interogare, inceput cu Abu Zubaydah, suspectat ca ar fi membru al-Qaeda.
Practica inregistrarii interogatoriilor a fost intrerupta ulterior in acelasi an, iar casetele au fost distruse in 2005, a precizat Hayden.
"Daca ar fi ajuns vreodata pe maini straine, ele ar fi permis identificarea colegilor nostri care au participat la acest program, expunandu-i pe acestia si familiile lor la acte de razbunare din partea al-Qaida si a membrilor acesteia", continua oficialul in aceeasi scrisoare. El a argumentat aducera in discutie a programului din cauza aparitiei in presa a unor noi relatari pe aceasta tema. Dezvaluirea urmeaza unui alt episod care a avut loc luna trecuta, cand CIA a recunoscut ca detine inregistrarile video ale interogatoriilor necesare in procesul unuia dintre suspectii acuzati in atentatele de la 11 septembrie.
Democratii din Senat si din Camera Reprezentantilor au cerut demararea unei anchete in acest caz. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Patrick Leahy, un democrat din Vermont, a declarat ca distrugerea casetelor este un alt aspect suparator la programul de interogare. "Prejudiciul este total atunci cand asemenea actiuni evita asumarea responsabilitatii", a precizat el.Programul de detentie si interogare a fost aprobat de presedintele George W. Bush in 2006. Conform acestuia suspectii de terorism au fost supusi unor practici dure de interogare, inclusiv unor simulari de innecare.
Purtatorul de cuvant al CIA, George Little a refuzat sa ofere detalii cu privire la interogatoriile inregistrate.
Hayden mentioneaza insa in scrisoarea sa ca este nevoie de tehnici noi pentru a obtine informatii de la Zubaydah si ceilalti.
El a declarat ca tehnicile sunt "legale, sigure si eficiente" si aprobate de Departamentul de Justitie si comitetul executiv, motiv pentru care a si inceput sa inregistreze aceste interogatorii. Ulterior, superiorii din cadrul CIA au ajuns la concluzia ca nu este nevoie de o asemenea proba pentru a dovedi legalitatea interogatoriilor si le-a distrus dupa ce s-a asigurat ca acestea nu mai puteau furniza informatii utile in diferite anchete si investigatii.
Procurorii federali au dezvaluit saptamana trecuta ca CIA a declarat in mod eronat, in procesul lui Moussaoui (membru Al Qaeda), ca nu detine nici un fel de inregistrari a interogatoriilor unor combatanti, avand in final doua inregistrari video si una audio.
Moussaoui si-a recunoscut vinovatia a fost condamnat la inchisoar pe viata. Vestea a atras de asemenea critici din partea Uniunii Americane pentru Libertatile Civile (ACLU), care a depus eforturi uriase pentru a primi unele documente de la Departamentul de Justitie despre care considera ca a autorizat utilizarea unor practici dure in desfasurarea interogatoriilor. "Distrugerea acestor inregistrari arata o mare lipsa de consideratie fata de respectarea legii. A fost o incercare deliberata de a distruge dovezile care ar fi putut fi folosite pentru a-i trage la raspundere le agentii CIA pentru torturarea prizonierilor", a declarat Jameel Jaffer, director al proiectului de securitate nationala ACLU.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Obama pregateste declasificarea metodelor de tortura aprobate de administratia Bush    (2009-03-23 12:36)
  Un fost detinut descrie tortura la care a fost suspus in inchisorile CIA    (2008-03-14 11:45)
  Bush permite CIA sa foloseasca in continuare tortura    (2008-03-08 11:29)
  Tortura, acceptata de Casa Alba    (2008-02-06 19:28)
  Inchisoare secreta a CIA la sediul serviciilor secrete de la Amman    (2007-12-03 12:50)
 Afisari: 286  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
america...tara tuturor posibilitatilor   de sty
A r h i v a
Stirile zilei 2007-12-07
 19:26 
Vacaroiu: PD va pierde functiile din Parlament odata cu crearea PDL
5 comentarii
 18:55 
Schita a lui Michelangelo, descoperita la Vatican
 18:40 
Bradul toxic
2 comentarii
 18:29 
Compania de export de armament a Rusiei in lupta cu Societe Generale
 17:47 
Romania, sub amenintarea nucleara
2 comentarii
 17:40 
Domnul Google se insoara
 17:03 
Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob
 17:02 
Iadul din Obor
1 comentariu
 16:58 
Craciunul pe banii patronilor
 16:52 
Arme si reactor nuclear in schimbul eliberarii asistentelor bulgare din Libia
 16:37 
Sexy Beckham, un cuplu plin de personalitati
 16:00 
In premiera, filmul de prezentare al 'Sex and the City'
 15:39 
Berlusconi in calduri
 15:36 
Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin
1 comentariu
 15:32 
Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul
 13:48 
Voronin acuza Romania de "agresiune permanenta" fata de Republica Moldova
2 comentarii
 12:39 
Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala
 11:56 
Politia franceza a retinut un suspect in cazul exploziei de la Paris
 11:39 
Italia: Decretul de expulzare a imigrantilor a obtinut votul de incredere al Senatului
 Top afisari / comentarii 
 Cioara vopsita (3216 afisari)
 Mos Nicolae i-a adus lui Basescu o limuzina de 100.000 euro (2622 afisari)
 Nicolae Labis, poetul ucis de "pasarea cu clont de rubin" (2603 afisari)
 Clinciul ruso-american incinge Marea Neagra (2394 afisari)
 Unguri, veniti-va in fire! (2286 afisari)
 Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin (1866 afisari)
 Berlusconi in calduri (1459 afisari)
 Romania, sub amenintarea nucleara (1431 afisari)
 Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul (1178 afisari)
 Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob (1029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00860 sec.