"Sa traiti bine", suna un slogan electoral de mai ani. Romanii vor avea slujbe mai bine remunerate, insa cu bani de la Uniunea Europeana. Prin intermediul Fondului Social European, UE va acorda 3,68 miliarde de euro pentru ca romanii sa aiba nu doar slujbe mai bine platite, ci si mai multe. Masura face parte din programul european de promovare a angajarilor, co-finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei si are drept scop investitia in oameni si abilitatile lor. Totodata, programul isi propune sa imbunatateasca serviciile publice si sa eficientizeze administratia publica.
Fondul Social European ofera zece miliarde de dolari pe an, in intreaga Uniune Europeana. Pana la finele perioadei de finantare 2007-2013, UE va contribui cu circa 75 de miliarde de euro pentru cele 27 de state membre.
De altfel, Romania se confrunta la ora actuala cu un deficit de forta de munca ce afecteaza majoritatea firmelor din Romania, dar mai ales sectoarele constructii, industria textila si HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele). Un studiu al Fundatiei Soros asupra solutiilor preferate de angajatorii din aceste trei sectoare arata ca importul de forta de munca nu este o idee populara. Astfel, doar 7% dintre angajatori se gandesc sa aduca forta de munca din alte tari, 13% spera sa readuca romanii care au plecat sa lucreze in afara granitelor tarii si 23% se gandesc sa aduca muncitori din zone mai sarace ale Romaniei. In concluzie, cautarea de muncitori pentru a acoperi deficitul este ultima solutie in topul preferintelor angajatorilor, 83% dintre ei preferand "cresterea productiviitatii muncii".