"Veniti singuri si repede... exista serioase probleme legate de traficul de materiale radioactive care necesita o atentie urgenta" - in acest mod a fost solicitata de catre o agentie pentru energie nucleara rusa o echipa de experti suedezi in domeniu de la Inspectoratul pentru Energie Nucleara din Suedia (SKI).
Rezultatele investigatiilor au fost complete la inceputul acestui an, dar Rusia inca nu doreste ca acestea sa fie facute publice. Totusi, un raport secret intocmit de experti suedezi si rusi observa "lacune serioase" in masurile luate de Rusia pentru a impiedica furtul de plutoniu si uraniu imbogatit - ambele imbogatite semnificativ pe santierele nucleare din nord-vestul tarii, scrie saptamanalul britanic "New Scientist", preluat de AFP.
Specialistii suedezi in inspectarea energiei nucleare si cei rusi ai Atombezopasnost, o ramura a agentiei ruse pentru energia atomica Rosatom, au descoperit ca masurile de securitate erau "insuficiente" pe multe din santierele din peninsula Kola (nord-vestul Rusiei), mai noteaza publicatia citata, precizand ca in raport se mai arata ca "problema traficului ilegal (de material radioactiv) este reala". Unul dintre specialistii suedezi a confirmat ca acest raport exista, fara sa mai faca insa alte precizari.
Rezultatele anchetei realizate anul acesta au fost prezentate cu ocazia unei conferinte a Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), pe tema contrabandei cu materiale fisibile - conferinta care a avut loc la Edinburgh saptamana trecuta, mai relateaza agentia franceza. Peninsula Kola, invecinata cu Norvegia si Finlanda, este considerata a fi regiunea unde se gaseste cea mai mare cantitate de deseuri nucleare din lume.
Material radioactiv confiscat
Dovada a faptului ca pericolul este real in Rusia sta si faptul ca politia slovaca impreuna cu cea ungara au confiscat, miercuri, un kilogram de material radioactiv si au arestat trei persoane in cadrul unei operatiuni comune. Purtatorul de cuvant al autoritatilor slovace, Martin Korch, a declarat ca materialul este analizat, dar nu a confirmat informatiile difuzate de agentia SITA, ca ar fi vorba de uraniu imbogatit.
"Aceasta cantitate de un kilogram urma sa fie vanduta pentru suma de un milion de dolari", a precizat acesta. Purtatorul de cuvant a declarat ca raidul politiei s-a desfasurat in apropierea frontierei cu Ucraina. "Au fost retinuti trei barbati, doi in Slovacia si unul din Ungaria", a adaugat el. "Mai multe detalii vor fi disponibile maine", a conchis acesta.
Uraniul imbogatit poate fi folosit fie drept combustibil pentru centralele electrice, fie la producerea de focoase nucleare.
Reprezentanti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, care supravegheaza intreaga industria nucleara mondiala, au declarat ca incepand cu 1990 au fost inregistrate aproximativ 1.250 de cazuri de contrabanda cu substante radioactive sau folosire a acestora in diverse scopuri. Tot acestia sustin ideea ca aceste materiale radioactive ar proveni in special de pe teritoriile fostelor state ale Uniunii Sovietice.
Si politia din Cehia a descoperit, in 1994, o cantitate de 2.73 kilograme de uraniu imbogatit, ce urma probabil sa fie vandut pe piata neagra in capitala acestei tari, Praga. Incidentul a fost catalogat drept al doilea ca marime, dupa captura efectuata tot in cursul anului 1994 la Sankt-Peterburg, conform AIEA.