ULTIMA ORA
Dupa terminarea consultarilor de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a tinut sa insiste ca PSD, PD si PLD sa negocieze pentru ca au majoritatea pentru a adopta varianta de uninominal propusa de el la referendum si invalidata in urma plebiscitului. Daca ''sunt sincere cu electoratul si romanii'', cele trei formatiuni politice pot crea majoritatea pentru adoptarea unei legi in acest sens in Parlament. Seful statului doreste, probabil, mai mult decat atat de la partidul lui Geoana. Moratoriul instituit in PSD s-a sfarsit o data cu anuntul facut de presedintele de onoare, Ion Iliescu, care a anuntat ca rezultatele slabe inregistrate de partid la referendum trebuie analizate, eventual, la un Congres extraordinar. Miercuri, a venit randul fostului prim-ministru Adrian Nastase sa iasa la rampa, in emisiunea lui Robert Turcescu, si sa spuna raspicat ca PSD are nevoie de un nou mesaj pentru ca este in impas. Sunt din ce in ce mai clare intentiile celor doua aripi ale social-democratilor. Aripa Geoana cocheteaza cu ideea apropierii de PD si, implicit, de presedintele Basescu, in timp ce aripa Iliecu-Nastase-Oprescu-Mitrea militeaza pentru ramanerea PSD in Opozitie si sprijinirea liberalilor pe proiecte punctuale.
Presedintele Basescu a precizat ca in discutiile cu partidele politice a incercat sa afle daca mesajul transmis clasei politice de cei aproape 4 milioane de romani care au votat "Da" la referendum a fost "perceput si luat in considerare". El a mentionat ca votantii de duminica ai tuturor partidelor care au intrat in Parlamentul European s-au pronuntat in proportii cuprinse intre 75% si 95% in favoarea votului uninominal majoritar, in cadrul referendumului.
Seful statului a apreciat ca, daca cele trei partide, PSD, PD si PLD, sunt "sincere fata de electorat si fata de romani", se poate realiza majoritatea necesara in Parlament pentru adoptarea acestui sistem de vot. In opinia presedintelui, concluzia este ca, "initiativei PSD adaugandu-i-se PD si PLD, exista o majoritate care sa faca sa treaca prin Parlament aceasta initiativa".
Cu aceeasi ocazie, Basescu a sugerat ca nu va mai consulta PNL, PC, PRM si PSD cand va desemna premierul.
---
Seful statului a inceput joi dimineata consultarile pe marginea rezultatelor de la scrutinul de duminica doar cu reprezentantii PD, PLD, UDMR si ai minoritatilor nationale.
Primii la "vorbitor" au fost democratii, care au fost imediat taxati de presedinte pentru scorul "fruntas" obtinut la europarlamentare: "Ce faceti, fratilor, v-ati hotarat sa castigati alegerile? Felicitari, chiar daca ati obtinut un scor mai mic, am inteles ca au fost validati doar 13 candidati (europarlamentari PD -n.r.)".
Democratii au ignorat ironia presedintelui si au plusat aratand ca, dupa esecul scrutinului, au depus la Senat un proiect de lege pentru introducerea uninominalului majoritar, semn ca "respecta dorinta poporului". Asta chiar daca poporul nu s-a urnit la vot si, in acest fel, a aratat cat de "interesat" este de o astfel de initiativa.
Si, tocmai cand Basescu incepea sa se gandesca serios ca subiectul privitor la educatie nu prea atrage interesul interlocutorilor, la consultari au venit delegatii UDMR. Acestia au abordat imediat problema care, pentru ei, "ardea": educatia. Din aceasta perspectiva, au aratat ca nu vor sustine documentul de baza al "pactului pentru educatie" prezentat de presedinte, pe motiv ca nu face nici un fel de referire la invatamantul in limba minoritatilor. In ton cu udemeristii, parlamentarii celorlalte minoritati nationale, s-au axat si ei in timpul discutiilor pe situatia din sistemului de invatamant. Ei au propus inclusiv plata corespunzatoare a profesorilor."Este dupa ceasul al doisprezecelea ce am facut acum. Noi daca reparam acum efectele se vor vedea prea tarziu", a spus Varujan Pambuccian.
UDMR da cu flit uninominalului majoritar
Udemeristii au abordat la intalnirea cu Basescu si subiectul numarul doi de pe ordinea lor de zi si i-au spus verde-n fata presedintelui ca ei nu sustin uninominalul majoritar. "Este o solutie sinucigasa pentru minoritati. O comunitate de 1.600.000 de oameni nu poate sa nu fie reprezentata corespunzator ", a spus deputatul Kelemen Hunor. In opinia sa, "echitabil" este proiectul asumat de Guvern pentru ca are ca principiu transformarea voturilor exprimate de electorat in mandate parlamentare.
PD vrea colaborare cu PSD
Ramas fara sprijinul UDMR, PD cere ajutorul PSD in Parlament pentru promovarea proiectului privind votul uninominal majoritar. "Invitam toate partidele, in special PSD, care are un proiect asemanator cu al nostru, sa sustina proiectul de introducere a votului uninominal majoritar", a spus Boc, dupa ce a iesit de la consultarile de la Cotroceni.
PSD nu a reactionat deocamdata la propunerea liderului PD, dar, anterior, Mircea Geoana a declarat ca democratii sunt "ipocriti". Asta pentru ca au depus la Parlament un proiect de lege pe votul uninominal similar celui avansat de PSD, desi la Comisie au votat impotriva variantei social-democratilor.
Dar Boc a subliniat ca exista doar cateva diferente intre proiectul PD si cel al PSD. "Proiectul nostru prevede mai putini parlamentari. Proiectul PSD prevede ca parlamentarii sunt alesi cu majoritatea celor prezenti la vot, iar proiectul nostru se refera la majoritatea celor inscrisi pe listele electorale", a spus Boc, precizand ca, din punctul de vedere al democratilor, aceste diferente pot fi surmontate. Pana acum doar reprezentantii PLD au salutat initiativa democratilor. La randul lor, liberal-democratii l-au anuntat pe seful statului ca vor prezenta in Parlament, luni, un proiect de modificare a legii referendumului, care sa reglementeze conditiile de validare in functie de prezenta.