In jocul de sah din jurul programului nuclear al Iranului, exista un pion neasteptat. Potrivit mai multor surse bine plasate de la Roma, oficialii iranieni fac cu discretie primii pasi spre a-l convinge pe Papa Benedict al XVI-lea si alti oficiali ai Vaticanului sa joace rolul de mediatori, in cazul in care conflictul dintre SUA si Iran s-ar putea solda cu o interventie militara, dezvaluie revista americana Time.
Suveranul Pontif, in varsta de 80 de ani, nu a facut pana acum nici un comentariu public la adresa esecului Iranului in a respecta cerintele ONU privind dezarmarea nucleara si asupra zvonurilor care circula la Washinton asupra unei intreventii militare asupra tarii din Orientul Mijlociu. Insa Iranul, care are relatii diplomatice cu Vaticanul de 53 de ani, ar putea incerca sa il convinga pe Papa sa stopeze un posibil atac asupra iranienilor in urmatoarele luni. "Vaticanul pare sa faca parte din strategia" iranienilor, a declarat un inalt diplomat occidental de la Roma. "Ei sunt constienti de faptul ca o interventie a Vaticanului este cea mai deschisa si mai eficienta cale spre opinia publica occidentala. Ea le-ar putea castiga timp".
Daca situatia va deveni mai grava in decursul urmatoarelor cateva luni, rolul jucat de Vatican ar putea deveni esential. Un oficial al Sfantului Scaun afirma: "Iranienii acorda o atentie sporita Vaticanului; aceasta atentie are la baza o structura comuna celor doua religii. Aceasta ar putea fi folosita pentru a ne oferi ca intermediari in cazul in care criza va deveni mai grava". Printre posibilele gesturi de interventie ale Vaticanului se numara apelurile publice pe care le-ar putea lansa Papa, trimiterea unui emisar la Washington si la Teheran, sau o vizita la Vatican a insusi presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad.
" Relatiile dintre Iran si Sfantul Scaun sunt foarte bune"
Adjunctul ambasadorului iranian la Vatican, Ahmad Fahima, a afirmat ca in ciuda unor ingrijorari de anul trecut privitoare la discursul Papei referitor de Islam, tinut la Regensburg, in Germania, "relatiile dintre Iran si Sfantul Scaun sunt foarte bune".
Eliberarea in luna aprilie a celor 15 marinari britanici retinuti de catre Iran - decizie pe care Ahmadinejad a numit-o "cadou de Paste" - a sosit la doar o zi dupa ce Papa a trimis o scrisoare particulara, cerand eliberarea ostaticilor lor. "Cererea Papei a fost respectata", adauga Fahima, care a mentionat si o intalnire la Roma, din luna mai, intre Papa si fostul presedinte iranian Mohammad Khatami, ca reprezentand un semn de buna-credinta reciproca. "Politica adoptata de Sfantul Scaun este importanta in intreaga lume", a explicat diplomatul.
Iranul are un corp diplomatic suprinzator de numeros la Vatican (doar Republica Dominicana are mai multi diplomati acreditati pe langa Sfantul Scaun), care au lunar intrevederi cu consilierii papali. Insa alte discutii, neoficiale, constituie si ele o parte constanta a activitatii diplomatice din Roma. In decursul ultimelor luni, conversatiile s-au concentrat asupra conflictului amenintator legat de programul nuclear al Iranului. Un reprezentant de vaza al Bisericii Catolice, care a participat la discutii, explica: "Suveranul Potif va vorbi explicit doar atunci cand situatia o va cere. O diferenta fata de situatia din Irak este ca de data aceasta speram ca episcopii americani sa pledeze vehement impotriva unor planuri de atact. Acest lucru ar fi de mare ajutor".
Declaratiile Papei se lasa asteptate
Pentru moment, Papa isi mentine atitudinea rezervata. In timpul vizitei facute in septembrie in Austria, el nu a deschis subiectul programului nuclear in fata diplomatilor din intreaga lume prezenti la Viena, unde se afla sediul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. In pofida faptului ca oficialii de la Vatican afirma ca sunt ingrijorati in legatura cu crearea de arme nucleare de catre Iran, Suveranul Pontif este obligat atat din punct de vedere al doctrinei, cat si determinat de propriile inclinatii, sa pledeze in favoarea negocierii unui acord cu aproape orice pret.