Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de Institutul de Politici Publice din Chisinau, mai mult de trei sferturi din populatia Republica Moldova sustine aderarea tarii la Uniunea Europeana. Barometrul mai arata ca Partidul Comunistilor si presedintele Vladimir Voronin continua sa fie pe primul loc in preferintele electoratului, desi popularitatea lor este in scadere. Dintre liderii straini insa, 65,8% dintre cei intervievati au incredere in Vladimir Putin. La polul opus, cu cele mai putine voturi se afla presedintele SUA, George W Bush, in care au declarat ca au incredere doar 29% dintre persoanele intervievate.
Potrivit rezultatelor unui barometru de opinie publica, realizat la comanda Institutului de Politici Publice, daca duminica viitoare ar fi organizat un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, 76,2 % dintre alegatori ar vota pentru aderare, iar 8,2 % s-ar pronunta impotriva. Sondajul mai arata ca 72% dintre persoanele intervievate considera ca odata cu aderarea Republicii Moldova la UE, viata lor se va imbunatati si numai 7% considera ca nivelul de trai ar putea inregistra o scadere calitativa. Intrebati despre cea mai buna solutie pentru asigurarea securitatii Republicii Moldova, aproape 62% dintre respondenti au afirmat ca aceasta poate fi neutralitatea si numai 20% din populatie considera ca solutia ar fi aderarea la NATO.
Popularitatea comunistilor, la cel mai mic prag dupa 2001
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) ar obtine o majoritate de 45,4% din voturi. Acest procent arata, insa, ca popularitatea comunistilor este in continua scadere, atingand cel mai mic prag, din februarie 2001. Un sondaj realizat in 2002, arata ca, 73% dintre alegatori ar fi votat pentru acest partid. Cetatenii moldoveni considera ca performantele Partidului Comunistilor, obtinute de la venirea la putere, sunt majorarea si achitarea la timp a pensiilor si salariilor, reparatia drumurilor sau dezvoltarea infrastructurii.
Alianta "Moldova Noastra" ar obtine de trei ori mai putine voturi decat comunistii, adica aproape 15%, fata de 12% in luna mai. Alte formatiuni, care ar depasi pragul electoral de 4%, ar fi Partidul Social-Liberal, cotat cu 7% din intentiile de vot, Partidul Popular Crestin Democrat, cu 6,7%, Partidul Liberal, cu 6,4%, Partidul Democrat, cu 6,3% si Partidul Social Democrat, cu 4,8%.
In ceea ce priveste personalitatile politice autohtone, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care este si presedinte al PCRM, continua sa se bucure de cea mai mare incredere a cetatenilor - 43,6%. El este urmat de premierul Vasile Tarlev - cu aproape 40% din voturi. Popularitatea primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, creste vertiginos, castigand nu mai putin de 12 procente de la ultimul sondaj realizat in primavara, si ajungand astfel la 29%, in timp ce presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a scazut cu trei procente ajungand pe locul al patrulea in clasamentul politicienilor preferati de moldoveni, cu 28,7% din simpatiile electoratului.
Putin ramane preferatul moldovenilor
Rezultatele sondajului mai arata ca, dintre liderii straini, 65,8% dintre cei intervievati au incredere in Vladimir Putin. De fapt, liderul de la Kremlin, aflat in plina campanie electorala, a cerut joi rusilor, intr-o alocutiune televizata, sa voteze partidul sau, Rusia Unita, la alegerile parlamentare ce vor avea loc duminica, 2 decembrie. In pofida tensiunilor dintre Republica Moldova si Transnistria, iscate de deschiderea unor sectii de votare in republica nerecunoscuta, Putin il depaseste cu mult la capitolul popularitate pe Vladimir Voronin, in care au incredere doar 46% din cei chestionati. De cea mai putina incredere pare sa se bucure presedintele SUA, George W. Bush, pentru care au votat doar 29% din cei chestionati.
Barometrul de opinie publica a fost realizat in perioada 29 octombrie - 5 noiembrie pe un esantion de 1.415 persoane din 86 de localitati si are o eroare de 2,6%.