Mii de pelerini din intreaga tara sunt asteptati inca din seara de joi la manastirea ce poarta hramul Sfantului Andrei, ridicata in vecinatatea pesterii din judetul Constanta, in care a trait intaiul ucenic al Mantuitorului Hristos. In ziua de 30 noiembrie este praznuit Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul si protectorul romanilor. Aproximativ 600.000 de romani poarta acest nume. Intreaga tara, dar in special Dobrogea, este in sarbatoare, deoarece in aceasta zona se afla pestera in care a vietuit intaiul ucenic al Mantuitorului Hristos. Praznuit in fiecare an in ziua de 30 noiembrie, crestinatorul romanilor se bucura de o evlavie deosebita in randul credinciosilor. Istoriografia, bazata pe izvoare literare, arata ca, dupa tragerea la sorti, Sfantul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mantuitorului Hristos si in vechea provincie a Dobrogei.
Potrivit cercetatorilor, locul in care a salasluit si s-a rugat a fost pestera unde, actualmente, exista o manastire. Locasul de cult este unicat in spatiul monastic, incluzand primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii se afla un izvor, care, asemeni celui de la manastirea Dervent, este facut de Sfantul Apostol Andrei, lovind cu toiagul in piatra.
Anual, pelerini din intreaga tara poposesc la aceasta manastire pentru a sta pret de cateva minute in Pestera Sfantului si pentru a se inchina in fata relicvariului ce contine o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei, din Grecia.
Si in acest an, Arhiepiscopia Tomisului a organizat o serie de manifestari religios-culturale menite sa sublinieze importanta praznuirii Intaiului chemat la Apostolie. Astfel, in zilele de 28 si 29 noiembrie, la Hotelul Malibu, din Mamaia, s-au desfasurat lucrarile celei de-a doua editii a simpozionului national "Inceputurile crestinismului romanesc", organizat in parteneriat cu Primaria municipiului Constanta. Actuala editie a fost prilejuita si de implinirea a 1.600 de ani de la savarsirea Sfantului Teotim I, Arhiepiscop al Tomisului, la sfarsitul secolului al III-lea. De asemenea, incepand de joi, pelerinii vor avea ocazia sa se inchine moastelor sfintilor mucenici de la Adamclisi, Epictet si Astion, redate cultului dupa aproape 35 de ani. Descoperite in plina perioada comunista, sfintele moaste au fost tainuite din ordinul comunistilor. Astfel, la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, raclele cu sfintele moaste ale Sfintilor Epictet si Astion vor fi asezate spre inchinare alaturi de relicvariul cu moaste ale Sfantului Apostol Andrei. In 30 noiembrie, de la ora 09.00, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de arhierei, preoti si diaconi la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, iar de la ora 18.00 la Casa de Cultura din Constanta se va desfasura traditionalul concert de Sfantul Apostol Andrei.