Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, a oficiat joi slujba punerii pietrei de temelie a noii Catedrale Patriarhale ce se va ridica pe terenul aflat intre Ministerul Apararii Nationale si Palatul Parlamentului. La slujba religioasa au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, primarul Capitalei, Adriean Videanu, fostul presedinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, si fostul prim-ministru Petre Roman. In discursul de deschidere a ceremoniei, PF Daniel a vorbit despre importanta acesteia, amintind totusi ca, in seara precedenta, Sf. Sinod a aprobat Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ordodoxe Romane, care urmeaza sa fie inaintat Guvernului, dar si despre importanta zilei de vineri, cand toti romanii il cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul romanilor.
Patriarhul a adaugat ca evenimentul de joi, sfintirea pietrei de temelie a Catedralei se inscrie intr-un sir de evenimente care se va incheia cu Ziua Nationala a Romaniei. Intaistatatorul a mai spus ca biserica va avea doua hramuri, unul al Inaltarii Domnului, care se serbeaza in vara si care este, de fapt, ziua in care sunt cinstiti toti eroii neamului si a doua la inceputul iernii, respectiv Sf. Andrei, Ocrotitorul romanilor. "Cu ajutorul Domnului, noua catedrala ar putea fi terminata in sase-sapte ani", a continuat patriarhul.
Premierul Tariceanu a amintit, la finalul ceremoniei, ca Executivul s-a implicat deja in finantarea constructiei. "Este un gest care sa stimuleze si alte persoane si institutii sa faca donatii pentru ca aceasta constructie sa fie realizata", a spus Tariceanu. Pe terenul de unsprezece hectare vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc de protectie. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, intrarea se va face dinspre cladirea Ministerului Apararii Nationale, iar constructia va fi vizibila si de pe Dealul Mitropoliei. Construirea Catedralei pe acest amplasament alatura cele mai importante institutii ale statului, ce formeaza un fel de acropola: Parlamentul, Biserica si Armata, iar rezonanta istorica a locului este marcata si de existenta, pana in anii 1982-1984, a unor biserici ce au fost distruse de regimul comunist.
Mai inalta decat "Casa Poporului"
La inceputul lui 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea constructiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului. Pe baza unui proces-verbal, cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut in proprietatea Patriarhiei Romane. Catedrala va fi construita pe amplasamentul din spatele Palatului Parlamentului, potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat in unanimitate in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cladirea urmand sa fie mai inalta decat Casa Poporului. Dupa zece ani de negocieri si dupa schimbarea a trei amplasamente, Catedrala patriarhala si-a gasit locul, pe o portiune de teren de pe fostul Deal al Arsenalului Armate. Potrivit PUZ-ului (studiul care prevede detaliile tehnice pentru zona Palatul Parlamentului -13 Septembrie), catedrala va avea o inaltime de 114 metri (fata de Parcul Izvor, considerat cota zero), 80 de metri latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Palatul Parlamentului si constructii anexe la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii Nationale (aflat in imediata apropiere). Catedrala va fi vizibila din orice punct al orasului, modelul viitorului edificiu urmand a fi selectat in urma unui concurs national pe aceasta tema.
Cererile de retrocedare in curtea Patrierhiei
Purtator de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, declara, saptamana trecuta, ca lucrarile de constructie a noului lacas de cult vor incepe imediat ce vremea va permite. "Am inteles ca domnul Videanu a gasit o solutie de rezolvare a problemei cererilor de retrocedare pentru terenul pe care se va inalta Catedrala Mantuirii Neamului. Deocamdata nu stim care este acesta solutie, dar ne bucuram ca ea s-a gasit. Pana la inceperea lucrarilor vom avea grija ca toate documentele necesare constructiei sa fie in regula", a adaugat Constantin Stoica. La inceputul lunii iunie, directorul executiv al Directiei Integrare Europeana din cadrul Primariei Capitalei, Calin-Radu Ancuta, declara ca la Primaria Bucuresti erau depuse 48 de cereri de retrocedare a unei suprafete de peste 15 la suta din cele 11 hectare ale terenului situat in spatele Palatului Parlamentului, pe care ar trebui sa se construiasca ansamblul Catedrala Mantuirii Neamului. "Exista un grup de lucru la nivelul Primariei Generale si a Guvernului Romaniei, care cauta o solutie pentru rezolvarea acestei probleme juridice, pentru a putea debloca procesul de contruire a Catedralei Mantuirii Neamului. Ar exista doua posibilitati: fie sa fie despagubiti, fie sa li se dea teren la schimb (...) Suprafata respectiva este mica, vorbim de loturi mici, 100-200 de metri patrati, 10-15 % din terenul Catedralei. Nu putem sa le dam dreptul de proprietate in curtea Patriarhiei", declara Calin-Radu Ancuta.
In acest timp, Patriarhia Romana asteapta "deblocarea situatiei", pentru a realiza documentatia in vederea obtinerii autorizatiei de constructie a ansamblului. "Problema este legata de retrocedarea a aproximativ 3,8 hectare din suprafata totala de 11 hectare. Noi asteptam sa se deblocheze situatia pentru a incepe procedurile de obtinere a autorizatiei de constructie, realizarea proiectului si demararea lucrarilor", sustinea Constantin Stoica. La jumatatea lunii iulie, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, declara ca muncipalitatea vrea sa preia de la Administratia Domeniilor Statului (ADS) suprafete de teren de la marginea Capitalei pentru a rezolva problema retrocedarilor. "In momentul de fata, pentru darea in compensare celor care revendica dreptul de proprietate asupra terenurilor, daca ar fi sa utilizam terenurile detinute de municipalitate nu am putea rezolva decat maxim 1-2 la suta din aceste cereri, pentru ca municipalitatea nu are terenuri pentru a da in compensare", preciza Videanu. Primarul afirma ca, pentru a veni in sprijinul celor care revendica suprafate de teren sau imobile neretrocedabile, in baza Legii 10/2001, municipalitatea solicita Guvernului - printr-un proiect de hotarare - sa aloce mai multe suprafete de teren de la marginea Capitalei, care sunt administrate in prezent de ADS. "Municipalitatea se angajeaza sa viabilizeze aceste terenuri si sa poata restitui - prin compensare, fostilor proprietari - bucati de teren pe care sa poata sa-si construiasca o casa, in mod civilizat. Chestia asta se poate face in mod organizat, pentru ca daca municipalitatea face un proiect si il si viabilizeaza, avem garantia ca se poate construi intr-un anume regim de urbanism si de arhitectura", a mai spus Videanu.
Directorul Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta acuza Politia de abuz
Contestatarii, dusi la sectia de politie
Remus Cernea, directorul executiv al Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, acuza Politia ca, joi, cand asista la punerea pietrei de temelie a Catedralei Neamului, actiune pe care o contesta, a fost dus abuziv la Sectia 17 Politie dar nu i-a fost facut proces-verbal in acest sens.
"Directorul executiv avea un banner pe care scria "Construirea Catedralei Neamului e ilegala in acest loc", un banner pe care oricum nu a apucat sa il desfaca. El a fost abordat de cativa ofiteri de politie care i-au cerut documentele si i-au spus ca nu figureaza in baza de date. Remus Cernea a fost dus la Sectia de Politie nr.17, unde i-au fost verificate din nou actele si l-au anuntat ca, de fapt, a fost gasit in baza de date. Ofietrii au refuzat in acel moment sa ii faca proces-verbal", a explicat presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, Emil Cernea, care considera intreaga actiune o "smecherie" din partea Politiei. Reprezentantii Asociatiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" considera ca intregul demers de construire a Catedralei Mantuirii Neamului in acel loc este ilegal si din acest motiv si-au chemat sustinatorii la o pichetare a ceremoniei.
"Intregul demers al construirii Catedralei Mantuirii Neamului este unul profund ilegal si indreptat impotriva statului de drept. Acordarea gratuita catre Patriarhia BOR a terenului de 11 de hectare in valoare de peste 200 milioane de euro si finantarea cu fonduri publice in valoare de 30 milioane de lei (circa 8 milioane de euro) a constructiei sunt demersuri ilegale, ceea ce asociatia noastra va demonstra in instanta", mentioneaza reprezentatii asociatiei intr-un comunicat. "Este ilegal sa se inceapa constructia in acel loc, locul este in litigiu, o parte din el fiind revendicat de 40 de proprietari. Vom astepta pana cand Primaria va elibera un act care sa autorizeze constructia, act care se bazeaza pe o lege care incalca Constitutia Romaniei, care improprietareste Patriarhia romana si il vom ataca in instanta", a declarat Emil Moise. Sublocotententul Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, a declarat pentru Mediafax ca Cernea a fost ridicat pentru ca prin actiunile sale perturba o manifestatie publica, iar din cauza iritarii enoriasilor prezenti la eveniment, situatia risca sa degenereze. El a adaugat ca Cernea a fost dus la sediul 17 Politie. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a confirmat ca Cernea a fost dus la sediul Sectiei 17 Politie, dar a declarat ca impotriva sa nu a fost luata inca nici-o masura. Remus Cernea a protestat si fata de ridicarea aceleiasi catedrale pe un amplasament la care s-a renuntat ulterior, cel din Parcul Carol. Tot el a cerut retragerea icoanelor din scoli, interzicerea rostirii rugaciunii "Tatal nostru" la radio, iar in timpul funeraliilor fostului Patriarh a protestat fata de declararea doliului national si a acordarii unor fonduri de la Guvern pentru desfasurarea evenimentelor.