Aproximativ 18.200.000 de romani sunt asteptati duminica la vot pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, cat si pentru a-si exprima optiunea privind varianta de vot uninominal la referendumul convocat de presedintele Traian Basescu. Chiar daca romanii merg in aceleasi sec�ii de vot, vor fi, conform legii, doua comisii de numarare a voturilor, doua buletine de vot si doua urne. Sectiile de votare sunt deschise intre ora 7:00 si 21:00, accesul fiind posibil numai pe baza buletinului sau cartii de identitate. In toata tara vor fi organizate pentru ambele evenimente 34.678 de sectii de votare. La nivelul Capitalei, cele mai multe sectii de votare vor fi in sectorul 3, in numar de 258. La misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate au fost organizate 190 de sectii de votare. Peste 50.000 de jandarmi si politisti asigura desfasurarea in conditii normale a procesului electoral.
Europarlamentarele
Europarlamentarele nu sunt foarte diferite de alegerile cu care ne-am obisnuit deja. Alegatorii trebuie sa puna stampila ''VOTAT'' pe buletinul de vot in dreptul listei partidului pe care vor sa il voteze. Partidele ai caror candidati se regasesc pe buletinele de vot sunt: cinci parlamentare - PSD, PNL, PRM, PD si PC - sase neparlamentare - PNTCD, PIN, PNG-CD, Partidul Verde, Partidul Alianta Socialista si PLD -, doua organizatii ale minoritatilor nationale, UDMR, respectiv Partida Romilor "Pro Europa" si candidatul independent Ladislau Tokes.
Referendumul
In privinta referendumului, alegatorii vor putea raspunde cu "DA" sau "NU" la intrebarea: "Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?". Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesar ca aproximativ 9.150.000 de cetateni cu drept de vot sa se prezinte la urne, reprezentand jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale.
Alegatorii care doresc sa voteze in ambele cazuri, pot face acest lucru in aceeasi cladire, insa trebuie sa treaca pe la doua comisii, sa primeasca doua buletine de vot si sa introduca buletinele in doua urne distincte.
Procedura de vot
Romanii cu drept de vot aflati in tara pot vota pe baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii, a buletinului, a pasaportului diplomatic sau a celui de serviciu, iar cei aflati in strainatate pot folosi si pasaportul turistic. Cei care vor sa voteze si nu au acte de identitate sau valabilitatea acestora a expirat trebuie sa stie ca birourile pentru Evidenta Persoanelor sunt deschise, in toata tara, intre orele 7.00 si 21.00.
Persoanele care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota pe listele electorale suplimentare, dupa ce vor completa o declaratie pe proprie raspundere prin care precizeaza ca nu au votat si in alte circumscriptii.
Persoanele care se afla, din motive medicale, in imposibilitatea de a se prezenta la vot pot solicita sa voteze cu ajutorul unei urne mobile.
Potrivit Ministerului Internelor (MI), numarul persoanelor cu drept de vot la europarlamentare este de 18.267.639, iar la referendum este de 18.267.634. „Diferenta este data de cei cinci cetateni ai unor state membre UE care au optat sa voteze, pe liste speciale, la europarlamentare”, au explicat oficialii MI.
Inchisoare pentru fraudarea alegerilor
In ziua votului, persoanele care ofera bunuri sau bani alegatorilor risca sa primeasca pana la cinci ani de inchisoare. Pedeapsa se aplica si in cazul celor care voteaza de mai multe ori sau merg la scrutin fara a avea drept de vot. Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani.