Guvernul a aprobat, luni, a treia rectificare bugetara din acest an, prin care sunt reduse bugetele la mai multe ministere si alocate fonduri suplimentare pentru diferite masuri sociale, precum pensii majorate in agricultura si ajutoare de incalzire, potrivit Mediafax.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca prin a treia rectificare bugetara a fost suplimentat bugetul la Ministerul Muncii (cu 814 milioane lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizatiilor veteranilor de razboi, ajutoare de incalzire a locuintei, alocatii de copii), la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (200 milioane lei) si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului (un minus de 150 milioane lei), Ministerul Agriculturii (100 milioane lei), Ministerul Apararii (382 milioane lei), Ministerul Educatiei (435 milioane lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (314 milioane lei).
Au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltarii (cu 285 milioane lei), la Ministerul Internelor (80 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei) si Ministerul Economiei si Finantelor (23 milioane lei).
Vosganian a declarat, sambata seara, ca obiectivul acestei noi rectificari bugetare este de a adapta constructia bugetara la celelalte tinte macroeconomice, cu o reducere a deficitului bugetar de la 2,7 la 2,4% din produsul intern brut.
La rectificarile bugetare din lunile iunie si septembrie, Guvernul a mentinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevazut pentru intregul an. Comisia Europeana a avertizat, insa, ca deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfarsitul anului, conform metodologiei europene, daca nu vor fi luate masuri pentru controlul strict al cheltuielilor.
Peste 90 de milioane pentru Summit-ul NATO
In sedinta de luni s-a aprobat o Hotarare prin care asigura indeplinirea conditiilor financiar-bugetare pentru organizarea Summitului NATO din 2-4 aprilie 2008. Astfel, autoritatile romane vor cheltui de la bugetul de stat suma de 90,852 milioane lei pentru organizarea Summitului NATO care va avea loc anul viitor la Bucuresti. Actul normativ stabileste categoriile de achizitii necesare organizarii evenimentului, inclusiv achizitii pentru actiuni de diplomatie publica, evenimente media si de promovare, cheltuieli de catering, atat pentru delegatiile oficiale cat si ziaristi. De asemenea, actul normativ prevede si achizitii de materiale personalizate si inchirieri de mijloace de transport. Hotararea de Guvern stabileste ordonatorii principali de credite care sunt autorizati sa incheie contracte pentru achizitia de bunuri, servicii sau lucrari necesare desfasurarii in conditii optime a Summitului NATO, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Ordonatorii principali de credite sunt urmatorii: Administratia prezidentiala, Senatul, Camera Deputatilor, Cancelaria Primului-Ministru pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radio, Secretariatul General al Guvernului, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Otopeni. Hotararea de Guvern stabileste limitele in care fiecare ordonator principal de credite poate angaja cheltuieli in 2007, cu termene de plata in 2008, pentru achizitii de bunuri, servicii sau lucrari necesare organizarii Summitului.
670.000 pentru Ziua nationala
Manifestarile organizate in acest an in 1 decembrie, la Alba Iulia, pentru aniversarea Zilei nationale a Romaniei, vor fi finantate cu suma de 670.000 lei de la bugetul de stat, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern in sedinta de astazi. Executivul a suplimentat in acest sens bugetul Ministerului Administratiei si Internelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia sa.
Actiunile care vor fi realizate pentru aniversare se stabilesc de catre Institutia Prefectului-judetul Alba. Aceasta va controla si modul de utilizare a sumei alocate, conform prevederilor legale.
Orar comun pentru electorale
Cetatenii isi vor putea exprima votul in cadrul referendumului national din data de 25 noiembrie intre orele 7.00 si 21.00, a decis luni Guvernul, printr-o Ordonanta de Urgenta. In acest fel, cele doua procese electorale care se desfasoara in data de 25 noiembrie, respectiv alegerile pentru Parlamentul European si referendumul national privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei, se vor desfasura in acelasi interval orar. Masura se va aplica doar in cazul referendumului national din 25 noiembrie. Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevedea ca scrutinul se desfasoara intre orele 8.00 - 20.00, in timp ce votul pentru Parlamentul European urma sa se desfasoare intre orele 7.00 - 21.00.