Ziua Logo
  Nr. 4090 de luni, 19 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Condamnatii politic vor fi repusi in drepturi
 19 noiembrie, 15:15 
Pentru multi, legea repunerii in drepturi vine prea tarziu
Persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, precum si consecinte administrative asimilate acestora, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si repunerea in drepturi, in cazul in care a fost dispusa decaderea din aceste drepturi sau degradarea militara, potrivit unui proiect de lege aprobat luni de Guvern. Proiectul de Lege prevede stergerea consecintelor penale ale tuturor condamnarilor pentru infractiuni care au fost folosite pentru a reprima opozantii regimului comunist.
De asemenea, pe langa aceste masuri, va fi reglementata si situatia persoanelor ale caror condamnari de natura politica isi produc in continuare efectele. Totodata, au fost create posibilitati explicite pentru ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca se apreciaza, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a OUG nr. 214/1999 nu este suficienta. Ministerul Economiei si Finantelor este reprezentantul statului in aceste procese si acesta va executa hotararile judecatoresti in ceea ce priveste despagubirile acordate. Sunt exceptate de la prevederile acestei legi persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel sau persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti si au obtinut anularea hotararilor de condamnare pana la data intrarii in vigoare a acestei legi. Persoanele condamnate politic pot sa solicite instantei de judecata constatarea caracterului politic al condamnarii lor. Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei in cauza de catre rudele acesteia pana la gradul al patrulea, inclusiv, sau de catre orice organizatie care justifica un interes de natura morala. Instanta de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea, sau, dupa caz, reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.
Termen de trei ani pentru solicitari
Cererea poate fi formulata in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si este scutita de taxa de timbru, iar competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, in circumscriptia unde se afla domiciliul persoanei interesate. Potrivit proiectului de Lege, orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie-22 decembrie 1989, sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, sau sotul supravietuitor, dupa decesul acesteia, poate solicita instantei de judecata, in termen de cinci ani de la intrarea in vigoare a aceste legi, acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare. De asemenea, persoanele indreptatite pot solicita instantei acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri in echivalent, potrivit legislatiei. Aceste cereri adresate instantei sunt scutite de taxa de timbru.
Tudor BORCEA  
 Afisari: 153  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-19
 21:17 
Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica"
 18:32 
Comisia Europeana a aprobat preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGas
 17:55 
Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic
3 comentarii
 17:45 
Dumitru Tinu a fost exhumat
1 comentariu
 17:29 
Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele
 16:41 
Venitul Prea Fericitului Daniel: 7997 lei pe luna
1 comentariu
 16:11 
Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetara din acest an
 15:31 
Frig si vant puternic in toata tara
 13:33 
Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala
1 comentariu
 12:40 
Viitorul premier, Hashim Thaci, vorbeste despre un Kosovo independent
 11:43 
177 de romani au primit decizii de expulzare din Italia
 11:14 
Septimiu Stoica vrea sa renunte la conducerea Bursei de Valori
 Top afisari / comentarii 
 Aliati si licurici (3211 afisari)
 Fiica secreta a lui Evita (3072 afisari)
 Asasinarea lui JFK- teoria Pacepa (3068 afisari)
 Taxi mafia (2434 afisari)
 Olteanu si americanii. Standardele duble si anti-americanismul (2077 afisari)
 Presa rusa acuza Georgia ca foloseste "arma sonica" (3304 afisari)
 Regina Elisabeta a II-a si printul consort Philip si-au reinnoit juramintele (1173 afisari)
 Batut cu bestialitate, un cal a fost abandonat intr-un cartier din Capitala (1049 afisari)
 Dumitru Tinu a fost exhumat (594 afisari)
 Ungaria va gazdui baza NATO pentru transport aerian strategic (547 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00801 sec.