Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a discutat cu ambasadorul iranian la Bucuresti despre scutul antiracheta american si despre summitul NATO din 2008 si a apreciat ca Iranul are dreptul de a produce energie nucleara in scopuri pasnice, dar numai sub atenta supraveghere a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
Potrivit televiziunii iraniene Press TV, ambasadorul Hamid Reza Arshadi, care i-a prezentat lui Melescanu aspecte legate de programul nuclear al Teheranului, a anuntat disponibilitatea tarii sale de a consolida legaturile dintre cele doua tari, in special cele militare si de securitate. Press TV mai sustine ca, in cursul intrevederii, cei doi oficiali au discutat in principal despre evolutiile recente din Orientul Mijlociu, scutul american antiracheta si viitorul summit NATO de la Bucuresti, din aprilie 2008.
Contactat de reporterii ZIUA, ministrul Melescanu a precizat ca Romania este de acord cu dezvoltarea programelor nucleare civile, dar, pentru a se evita transformarea acestora in programe militare, este nevoie de o colaborare totala cu AIEA. "Pozitia Romaniei este aceea de a recunoaste dreptul tuturor statelor de a avea acces la aplicatiile pasnice ale energiei nucleare, in conditiile in care activitatile lor vor fi supuse sistemului de garantie al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", ne-a declarat Teodor Melescanu. De asemenea, potrivit ministrului Apararii, ambasadorul Hamid Reza Arshadi a dat asigurari ca Iranul nu reprezinta un pericol pentru Romania.
Bush: Romania este o posibila tinta a Iranului
La sfarsitul lunii octombrie, presedintele SUA a avertizat ca Europa are nevoie urgenta de un scut american antiracheta pentru a apara aliatii sai, inclusiv Bulgaria si Romania, impotriva unor posibile atacuri ale Iranului. Intr-un discurs sustinut la Universitatea de Aparare Nationala din Statele Unite, Bush a declarat ca Teheranul ar putea dezvolta pana in 2015 o racheta balistica intercontinentala, capabila sa atinga Statele Unite si Europa. In aceeasi perioada, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, declara ca exista discutii la nivel de experti cu privire la crearea unui sistem antiracheta al NATO care sa protejeze si partea de sud-est a Aliantei, o decizie putand fi adoptata la summitul de la Bucuresti din 2008. Ministrul Apararii preciza atunci ca una dintre temele importante ale NATO, care va fi cu siguranta dezbatuta la summitul Aliantei de la Bucuresti, va fi rolul apararii antiracheta in cadrul organizatiei.
Problema iraniana dezbatuta de Bush si Merkel
Iranul se va afla in centrul convorbirilor dintre presedintele SUA, George W. Bush, si cancelarul german, Angela Merkel, care se afla zilele acestea la Crawford, Texas. Este prima vizita la ranch-ul presedintelui american efectuata de un lider german. Potrivit Rompres, prezenta lui Merkel la Crawford vine la scurt timp dupa vizita la Washington efectuata de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care a sustinut eforturile europene de a aplica mai multe sanctiuni impotriva Iranului, in timp ce cancelarul german a manifestat prudenta in legatura cu sanctiunile si s-a pronuntat in favoarea solutionarii pe cale diplomatica a problemei nucleare iraniene.
Intre timp, The Guardian scrie ca SUA exercita presiuni asupra unor companii multinationale de a-si retrage afacerile din Iran. Operatori europeni se confrunta cu amenintari din partea Washingtonului potrivit carora interesele americane ale acestor firme ar putea fi afectate daca ele continua afacerile cu Teheranul, existand dovezi evidente ca guverne europene, in special din Franta, Germania si Marea Britanie, sustin campania SUA.