Ziua Logo
  Nr. 4082 de vineri, 9 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Amnesty International critica decretul italian pentru expulzarea cetatenilor comunitari
Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania
 9 noiembrie, 12:10 
Nicolae Romulus Mailat (Foto:EPA)
Romanul Nicolae Romulus Mailat, aflat in detentie la Penitenciarul Regina Coeli, unde este anchetat pentru crima si furt, i-a spus consulului roman la Roma ca nu a fost agresat, ca doreste sa-si execute pedeapsa in Romania, el recunoscand doar furtul posetei victimei, in care se aflau 13 euro.
Seful sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma s-a intalnit, joi, la Penitenciarul Regina Coeli, cu Mailat care, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), "s-a prezentat intr-o buna forma fizica, linistit si lucid". La solicitarea consulului, el a informat asupra faptului ca nici la arestare si nici ulterior nu a fost agresat in nici un fel, a semnat numai fisele fotodactiloscopice inainte de a fi asistat direct de avocat si a fost prezent la declaratiile date de cetateana romana, martora a acuzarii.
Mailat a declarat ca are pasaport care in prezent se afla in posesia conducerii penitenciarului si ca se afla in celula de izolare pentru primele treizeci de zile de arest, in conformitate cu regulamentul penitenciarului.
"Cetateanul roman a confirmat reprezentantului Ambasadei informatiile furnizate de avocat privitoare la faptul ca isi recunoaste vinovatia numai pentru furtul posetei in care se aflau 13 euro", relateaza MAE.
Singura cerere a lui Romulus Mailat catre autoritatile romane a fost aceea de a-l ajuta sa fie transferat la un penitenciar din Romania pentru a-si executa pedeapsa.
"Motivatia sa pentru aceasta cerere este constituita din teama pe care o simte fata de contactul cu detinutii italieni in urma celor intamplate si dorinta de a fi mai aproape de familie", precizeaza MAE.
In timpul discutiilor, Mailat a declarat ca nu s-a adresat Sectiei consulare pentru emiterea unui titlu de calatorie, asa cum a relatat presa in ziua de 5 noiembrie. "Avand in vedere prevederile acordului bilateral in materie de transfer de detinuti, reprezentantul ambasadei l-a asigurat pe cetateanul roman de sprijinul autoritatii diplomatice in acest demers, urmand sa-i transmita in scris informatii in acest sens atat cetateanului roman, cat si avocatului acestuia. De asemenea, cetateanul Mailat Romulus Nicolae a declarat ca a beneficiat de asistenta avocatului in dimineata zilei urmatoare celei in care a fost retinut. A mai informat ca retinerea s-a efectuat seara si ca este tratat bine de personalul penitenciarului", se arata in comunicatul MAE. In urma discutiilor s-a stabilit ca Mailat sa informeze Sectia consulara imediat ce vor interveni schimbari in situatia sa sau daca va avea nevoie de sprijinul acesteia. Ministerul de Externe subliniaza ca "vizita consulului a fost aprobata in urma staruintei ambasadei pe langa conducerea penitenciarului pentru a-i fi notificata retinutului dorinta autoritatii diplomatice romane de a avea o intalnire cu acesta, aprobarea vizitei nefiind posibila fara acordul sau".
Recunoaste doar furtul
Inainte de a avea intalnirea cu consulul, Nicolae Romulus Mailat a fost supus celui de-al doilea interogatoriu de catre magistratul insarcinat cu acest caz. La interogatoriu a participat si avocatul detinutului, Piero Picinini, cu care reprezentantul Ambasadei a avut o intrevedere inainte de inceperea interogatoriului. Avocatul a informat asupra demersurilor sale efectuate in apararea lui Romulus Mailat, "mentionand initiativa acestuia de a fi desemnat un medic legist expert al apararii, care a participat la prelevarea probelor biologice de la cadavrul victimei pentru analizele genetice", iar rezultatul acestor analize ale probelor de laborator obtinute este disponibil in termen de 60 de zile de la momentul prelevarii.
"Avocatul a mai mentionat faptul ca inculpatul sustine ca a savarsit numai infractiunea de talharie (a smuls poseta de pe bratul victimei) , dar ca nu a violat victima si nu i-a aplicat nici o lovitura. Alte aspecte ale apararii nu au fost dezvaluite, avocatul invocand obligatia sa de a pastra confidentialitatea relatiei cu clientul sau", relateaza MAE.
Consulului nu i s-a permis sa participe la interogatoriu, cetateanul roman fiind asistat de avocat si doi translatori, unul din partea acuzarii si unul din partea apararii.
Pe de alta parte, dupa Human Rights Watch, o alta organizatie pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International, a criticat decretul italian pentru expulzarea cetatenilor comunitari care au comis infractiuni. Potrivit lui Antonio Marchesi, expert juridic al Amnesty International Italia, decretul s-ar afla la limita incalcarii drepturilor omului. Marchesi argumenteaza aceasta prin faptul ca decizia expulzarii, atribut al prefectilor, poate deveni abuziva cata vreme cei care o iau nu au cunostinte juridice temeinice. Mai mult, ea se face pe baza informatiilor de la comunitatea locala si de la politie, motive considerate suficiente, existand deci temeri ca persoane care nu au comis in fapt nici o infractiune sa fie expulzate abuziv.
T.B.  
Alte articole
  Rus, colegul lui Mailat    (Anchete, 2008-04-22)
  Un nou caz "Mailat" in Italia    (Anchete, 2008-04-21)
  Inscenarea Mailat    (Eveniment, 2007-12-05)
  A ucis Mailat?    (Eveniment, 2007-11-09)
  Un nou caz "Mailat" inflameaza opinia publica din Italia    (2008-04-19 13:01)
  Ministrii David si Amato au cazut la pace in "cazul Mailat"    (2008-01-23 19:59)
  Crima odioasa a lui Mailat si armele biologice ale lui Saddam    (2007-11-08 17:20)
  Giovanna Reggiani nu a fost violata    (2007-11-05 21:25)
  Bomba la magazinul unei romance din Italia    (2007-11-05 16:34)
 Afisari: 329  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Servicile secrete KKB incearca sa faca Romania de ris   de Printul Tiganilor
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-09
 19:35 
Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare
1 comentariu
 19:33 
Seful Departamentului Schengen, chestorul Vasile Gabriel Nita
 18:13 
Barroso: Comisia va analiza daca decretul italian incalca legile comunitare
 17:56 
Complicele lui Hayssam, lasat sa plece din Romania
 17:54 
Egiptul reia programul nuclear, Israelul vorbeste de un scenariu apocaliptic
 17:50 
Medicament impotriva rahitismului, retras de pe piata
 17:48 
Documente ale Securitatii pe tema revoltei de la Brasov
 17:27 
Imigrantii romani din Italia infiinteaza o noua formatiune politica
1 comentariu
 17:22 
Benazir Bhutto este arestata la domiciliu
 17:00 
Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti
1 comentariu
 16:36 
Eutanasie la domiciliul clientului
 15:37 
Centrul Simon Wiesenthal cere demisia lui Cioroianu
2 comentarii
 15:36 
Sorin Miscoci, noul cameraman al presedintelui Basescu
 15:23 
Vin doua zile cu vant si ninsori in toata tara
 15:18 
Romani arestati la Roma pentru detinere de materiale explozive
1 comentariu
 15:16 
De anul viitor, romanii vor cumpara bilete de tren on-line
 13:35 
Al Qaeda pregateste atacuri in centrele comerciale americane de Craciun
 12:55 
Rusia pregateste "actiuni de riposta"
1 comentariu
 12:50 
BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor
 Top afisari / comentarii 
 A ucis Mailat? (5641 afisari)
 Mana KGB (4498 afisari)
 Sinistra stanga (3860 afisari)
 "A sosit clipa!" (2786 afisari)
 Decalogul Mafiei (2111 afisari)
 Protest al Noii Drepte in fata Ambasadei Italiei la Bucuresti (1167 afisari)
 Rusia pregateste "actiuni de riposta" (457 afisari)
 Teheranul asigura Romania ca nu reprezinta o amenintare (359 afisari)
 BERD: Romania, tara est-europeana cu cel mai rapid ritm de crestere a pretului locuintelor (330 afisari)
 Mailat cere sa-si execute pedeapsa in Romania (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01420 sec.