Ziua Logo
  Nr. 4076 de vineri, 2 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iuscenko polemizeaza cu ziarul ZIUA
 2 noiembrie, 17:06 
Victor Iuscenko, Traian Basescu (foto: EPA)
Vizita in Romania a presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, a lasat loc multor comentarii in presa internationala. Agentia ucrainiana "UNIAN" scrie astazi "Iuscenko a castigat in fata lui Basescu cu 3:0", facand trimitere la articolul publicat de cotidianul ZIUA, pe 31 octombrie, in care se arata ca, desi cei doi presedinti s-au intalnit pana acum de trei ori pentru a rezolva problemele bilaterale, de fiecare data, Romania a ramas cu ochii in soare in fata Ucrainei. Articolul ZIUA i-a atras atentia si presedintelui ucrainian care a tinut sa precizeze, in fata jurnalistilor acreditati la Bucuresti, ca este foarte multumit de rezultatul vizitei sale in Romania si ca nu este de acord cu cele scrise de cotidianul romanesc ZIUA, precum ca el a castigat cu 3:0 in fata omologului sau roman, Traian Basescu. "Eu nu am venit aici cu asemenea ganduri, insa sunt convins ca noi vrem sa avem aici prieteni si parteneri stabili. Scopul vizitei mele l-a constituit, in primul rand, sa solutionam problemele acumulate in timp, care ne impiedicau sa mergem inainte, iar in al doilea rand, sa stabilim calea dezvoltarii relatiilor bilaterale" - a spus liderul ucrainean. Agentia de presa "UNIAN", comentand vizita presedintelui Iuscenko la Bucuresti, subliniaza ca o parte din presa romaneasca a scris ca Viktor Iuscenko a umilit Romania.
In articolul publicat astazi de "UNIAN" se arata ca, referindu-se la principalele teme supuse discutiilor oficiale, indeosebi cea privind canalul Dunarea - Marea Neagra, Bastroe, Iuscenko a spus ca, pe de o parte, aceasta chestiune a fost prea mult politizata, iar pe de alta parte, se simte lipsa unui dialog intre partile interesate. Totodata, el a reiterat pozitia Ucrainei, precum ca acest canal se construieste pe teritoriul Ucrainei suverane si ca tara sa respecta toate normele internationale in domeniu, inclusiv cele ecologice.
"Am convenit sa dinamizam dialogul bilateral, iar scopul meu este sa aducem Ucraina si Romania la promovarea unei politici comune in ceea ce priveste bazinul dunarean" - a adaugat el. In privinta combinatului de la Krivoi Rog, inaltul oaspete a afirmat ca tema in cauza prezinta un interes sporit, mai ales in ultimii doi ani, cand partenerii interesati au manifestat dorinta de a se implica in finalizarea lucrarilor la acest obiectiv. "Exista patru, cinci companii internationale de profil care sunt interesate de terminarea lucrarilor la combinatul de la Krivoi Rog si de a duce la capat obligatiile asumate in cadrul proiectului final, inclusiv fata de Romania" - a precizat Iuscenko. In continuare, liderul ucrainean a spus ca o atentie aparte in cadrul discutiilor oficiale au fost consacrate problemei referitoare la viata minoritatii ucrainene din Romania si a celei romane din Ucraina, context in care s-a convenit ca organele abilitate sa faca - in termen de 30 de zile - schimb de scrisori, in care sa fie prezentate propuneri concrete in aceasta directie. "In final, ne-am inteles ca presedintii celor doua state sa se implice direct in rezolvarea acestei chestiuni" - a mai spus Iuscenko. "Nu a fost lipsita de interes nici problema referitoare la delimitarea frontierei de stat si a platoului continental la Marea Neagra. Eu cred ca, impreuna cu Basescu, am dat un suflu nou acestei chestiuni, mostenite de trecutul istoric" - concluzioneaza Iuscenko. La randul sau, ministrul de Externe, Arseni Iateniuk, a tinut sa sublinieze ca discutiile purtate cu oficialitatile romane au fost foarte rodnice, ca a fost semnat protocolul privind crearea Comisiei prezidentiale, in care sunt incluse o sumedenie de probleme, inclusiv cea privind canalul Bastroe. "In aceasta chestiune, mostenita de zeci de ani, noi am pus prima piatra de temelie, adica am facut primul pas in vederea demararii convorbirilor pentru a ajunge la un punct comun" - spune seful diplomatiei ucrainene.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Iuscenko il provoaca pe Basescu sa vina pe Insula Serpilor    (Externe, 2007-11-09)
  Iuscenko - Basescu: 3-0    (Eveniment, 2007-10-31)
  Insula Serpilor, pregatita pentru o eventuala vizita a presedintelui Basescu    (2008-01-26 11:03)
 Afisari: 281  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-11-02
 19:05 
Seful Politiei Capitalei a dat in judecata institutia pe care o conduce ca sa-si recupereze salariile restante
1 comentariu
 18:25 
Romani Criss acuza presa din Romania de anti-tiganism
1 comentariu
 18:15 
"Magnetul Uman" a tinut cinci secunde 61 de agrafe lipite de fata
 17:33 
Teatrul independent contraataca
 17:32 
Cronologia crimelor comise de romani in Peninsula
 17:28 
Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti
 16:47 
CNS ne pregateste judetul Tinutul Secuiesc si Garda Secuiasca
 15:33 
SUA avertizeaza Turcia sa nu initieze operatiuni care "ar destabiliza" Irakul
 15:05 
Manifestatie de proportii la Tbilsi
 14:57 
Sef de la Antidrog, cercetat pentru coruptie si infractiuni economice
1 comentariu
 14:21 
Presa britanica despre dezmatul parlamentarului: "Esti o rusine, Lembit!"
 14:07 
Consilierul lui Vacaroiu a primit verdict de politie politica
 13:24 
Avril Lavigne i-a furat trofeele lui Justin Timberlake
 12:14 
Razboiul din Irak, "declansat" de Rafid Ahmed Alwan
 11:50 
Zbor suspendat pe aeroportul Baneasa
1 comentariu
 10:35 
Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala
 Top afisari / comentarii 
 Lasul de la Cotroceni (4589 afisari)
 Romulus a aprins Italia (3881 afisari)
 Scandal la Atac (2461 afisari)
 Falimentul discriminarii pozitive (2438 afisari)
 "Basescu nu poate lupta impotriva Securitatii. El este Securitatea" (2222 afisari)
 Un posibil complice in cazul Reggiani este cautat de politisti (619 afisari)
 Presa britanica despre dezmatul parlamentarului: "Esti o rusine, Lembit!" (503 afisari)
 Razboiul din Irak, "declansat" de Rafid Ahmed Alwan (364 afisari)
 Trei barbati au atacat sediul unei banci din Capitala (344 afisari)
 Seful Politiei Capitalei a dat in judecata institutia pe care o conduce ca sa-si recupereze salariile restante (320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01522 sec.