Turcia se afla astazi in centrul unor intense eforturi diplomatice, care urmaresc sa convinga Ankara sa renunte la o interventie militara in nordul Irakului. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a sosit astazi in Turcia pentru a incerca sa convinga aceasta tara sa renunte la interventia militara impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. Avionul secretarului american a aterizat la ora 08.30 (10.30 ora Romaniei) pe aeroportul din Ankara. Oficialul american urmeaza sa se intalneasca in aceasta dupa - amiaza cu presedintele Adbullah Gul, cu premierul Recep Tayyip Erdogan si cu ministrul turc de Externe, Ali Babacan.
In avion, Rice le-a declarat jurnalistilor care o insoteau ca intentioneaza sa convinga Turcia sa renunte la o operatiune militara "destabilizatoare" in Irak, pentru ca, in opinia sa, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este atat "inamicul" Statelor Unite si al Irakului, cat si al Turciei. "Tot ceea ce ar putea destabiliza nordul Irakului nu este nici in interesul Turciei, nici in al Statelor Unite si nici in al Irakului", a declarat sefa diplomatiei americane. In fata acestei amenintari, Rice considera ca trebuie gasita o strategie eficienta, insa acest lucru nu poate fi facut fara o coordonare directa intre cele trei parti. Ea a subliniat, totodata, ca o actiune eficienta impotriva PKK, considerata de SUA organizatie terorista, "este o actiune ce va permite un raspuns la aceasta amenintare, fara a agrava situatia". La randul sau, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, urmeaza sa se intalneasca la Ankara cu omologul sau turc, Ali Babacan, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va discuta cu responsabili turci. Toti acesti lideri se vor deplasa apoi la Istanbul unde a inceput Conferinta internationala pentru Irak. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, va participa si el la aceasta reuniune.
Conferinta internationala pentru Irak, dominata de tensiunile dintre Bagdad si Ankara
Conferinta internationala pentru Irak a inceput la Istanbul in prezenta reprezentantilor statelor vecine acestei tari, a membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate ONU si reprezentantilor G8, anunta NewsIn. Aceasta reuniune, la inceput la nivelul functionarilor de rang inalt, apoi, incepand din aceasta seara, la nivelul ministrilor de Externe, este a doua de acest gen, dupa cea organizata in perioada 3 - 4 mai la Sharm el-Sheick, in Egipt. Conceputa pentru evaluarea progreselor realizate din acel moment, Conferinta de la Istanbul risca sa fie dominata de tensiunile dintre Bagdad si Ankara. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, se va intalni cu aceasta ocazie cu omologul sau sirian, Walid Mouallem, prima intalnire la acest nivel de la decizia fostului presedinte Jacques Chirac de a suspenda contactele la nivel inalt cu Siria, dupa asasinarea, in februarie 2005, a prietenului sau, fostul premier libanez, Rafic Hariri.