Aradeanul Victor Faur, acuzat ca a spart codurile si a intrat ilegal in sistemele informatice ale unor agentii americane, printre care NASA, a aparut in fata instantei de judecata. El a recunoscut accesarea unor servere, dar nu cu intentia de a provoca prejudicii, ci "din intamplare".
La a treia infatisare de la Judecatoria Arad, care a durat trei ore, instanta i-a adus la cunostinta aradeanului acuzatiile, fiindu-i citit intreg rechizitoriul, format din trei capitole, potrivit Mediafax. Victor Faur a recunoscut, astfel, accesarea serverelor unor agentii americane, dar a spus ca a facut-o din intamplare, fara sa stie cui apartin. Tanarul de 23 de ani a sustinut in fata instantei ca a primit datele de acces de la un utilizator de internet pe care l-a cunoscut in spatiul virtual si care ar fi din Constanta. El a spus ca barbatul respectiv i-ar fi cerut ajutor la configurarea unor servere si a primit datele de acces ale acestora. "Sustinea ca e serverul sau si am vrut sa-l ajut, iar abia ulterior mi-am dat seama ca ar putea fi vorba de un server NASA", a spus Victor Faur in fata instantei de judecata.
Aradeanul a mai povestit ca, pe baza informatiilor primite, a accesat de prima data serverul NASA, fara incercari de a sparge parole si fara a folosi programe pentru a forta accesul.
La solicitatea procurorului, aradeanul nu a stiut sa ofere informatii despre barbatul care i-ar fi pus la dispozitie datele de acces ale serverelor agentiilor americane. El a spus ca avea corespondenta cu acesta si ca se ajutau reciproc in chestiuni informatice si ca a dedus ca e din Constanta pe baza adresei IP pe care o utiliza.
Nu e de acord sa plateasca despagubiri
"A fost un joc virtual, o provocare si dorinta de a-l ajuta pe acest individ sa-si configureze serverul. Nu am avut beneficii materiale in urma acestor fapte si nu am stiut ca fac ceva ilegal", a sustinut tanarul de 23 de ani.
Victor Faur a spus ca nu e de acord sa plateasca niciun fel de despagubiri agentiilor americane, pe care considera ca nu le-a prejudiciat cu nimic.
La solicitarea procurorului, instanta a decis amanarea cauzei pentru 22 noiembrie, pentru a putea fi citate partile vatamate din afara tarii, fiind asteptate si dovezi pentru acuzatiile formulate. Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Victor Faur (23 de ani), din Arad, pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.
Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea. Ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale, potrivit anchetatorilor.