Directorul pentru ONU si organizatii internationale din cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Adriana Gabriela Constantinescu, a primit verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, in sedinta de astazi a CNSAS, au declarat, pentru Rompres, surse din cadrul institutiei. MAE sustine ca nu a primit o instiintare oficiala din partea Colegiului insa asteapta ca, in cazul in care informatiile se adeveresc, Adriana Constantinescu sa isi prezinte demisia. Acesta nu este primul caz de colaborare cu securitatea in randul diplomatilor romani. La sfarsitului lunii aprilie, ambasadorul roman la Viena, Andrei Hoisie, a primit verdict de politie politica din partea CNSAS.
''MAE nu a fost instiintat oficial despre verdictul CNSAS privind colaborarea cu Securitatea ca politie politica a directorului pentru ONU si organizatii internationale, Adriana Gabriela Constantinescu, insa statutul de diplomat nu este compatibil cu o astfel de decizie a CNSAS'', a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica. Oficialul a precizat ca verdictul Colegiului privind colaborarea cu Securitatea este inmanat direct, in plic sigilat, persoanei cu dosar.
Banica a afirmat ca Gabriela Constantinescu are, conform legii, dreptul de a contesta verdictul CNSAS la Curtea de Apel, Ministerul de Externe neputand lua masuri administrative impotriva acesteia pana la clarificarea procedurii legale. ''Trebuie sa asteptam momentul acesta inainte de a face alte declaratii'', a spus purtatorul de cuvant, potrivit caruia, in zilele urmatoare, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, va avea o intrevedere cu directorul Adriana Constantinescu.
La sfarsitul lunii aprilie, CNSAS a decis ca ambasadorul Romaniei la Viena, Andrei Corbea-Hoisie, a fost colaborator al politiei politice comuniste, verdictul nefiind definitiv cata vreme nu a fost contestat de cel incriminat. Membrii Colegiului au considerat ca probele adunate in dosar impotriva lui Corbea-Hoisie pot fi considerate acte de politie politica, insa verdictul devine definitiv abia in cazul in care ambasadorul contesta decizia si dupa ce instanta se pronunta definitiv.
Verificarea dosarelor ambasadorilor, sefilor de misiuni ale Romaniei in strainatate si ale secretarilor de stat, directorilor de servicii din centrala MAE de catre CNSAS a inceput in 2006 la solicitarea fostului ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta a motivat solicitarea sa prin dorinta ca MAE sa capete o imagine de institutie fara pata, el declarand ca diplomatii care primesc verdict de colaborare cu Securitatea pot fi acuzati de fals in declaratie, in condiiile in care au semnat un formular in care declara ca nu au facut politie politica.
Ilie Banica a declarat ca, dupa ce ambasadorul Hoisie si-a dat demisia si au fost incheiate raporturile de munca cu MAE, ministerul nu a facut sesizare la autoritatile judiciare in vederea cercetarii acestuia pentru fals in declaratii.