Judecatorii Curtii Supreme au decis astazi restituirea la Directia Nationala Anticorutie (DNA) a dosarului Zambaccian, in care este judecat fostul premier Adrian Nastase, informeaza NewsIn. Cererea in acest sens a fost facuta la 11 octombrie de catre avocatii lui Nastase, care au cerut restituirea dosarului Zambaccian la DNA pentru refacerea intregii urmari penale in aceasta cauza. Ei au invocat ''dubla exceptie a nulitatii actului de sesizare, mai precis a nulitatii urmaririi penale". Gheorghe Diaconescu, avocatul fostului premier, a aratat astazi ca procurorii trebuiau s� constate ca legea mai favorabila fostului premier era "legea in vigoare in 2002 - 2004, cand se pretinde ca a savarsit actiunea". "Pe Legea 215, a raspunderii ministeriale, trebuia sa fie sesizata comisia speciala de la administratia prezidentiala in vederea intocmirii unui raport pe care sa-l prezinte presedintelui cu propunere de trimitere in judecata sau clasare. Pentru ca domnul Adrian Nastase era si membru al Parlamentului, era necesara si o cerere din partea Camerei Deputatilor, ori in felul acesta, neprocedandu-se potrivit Legii 215, i s-au incalcat in mod grav drepturile procesuale". Avocatul lui Nastase a mai declarat ca hotararea luata astazi de magistrati "este o hotarare care mai mult ca sigur ca va fi atacata cu recurs de catre procurori la plenul de noua judecatori. Concluziile noastre au fost retinute, atat pe situatia de fapt, cat si pe situatia de drept".
Intr-adevar, informeaza Rompres, la scurt timp dupa ce instanta a decis restituirea dosarului Zambaccian la DNA, procurorul sef al Directiei, Daniel Morar, a anuntat ca a declarat recurs impotriva deciziei Inaltei Curti de Casatie si de Justitie. ''Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale si prevederile constitutionale potrivit carora orice decizie a Curtii Constitutionale are putere doar pe viitor, nefiind retroactiva, am declarat recurs impotriva deciziei Instantei Supreme (...) Ramane ca judecatorii din completul de noua sa decida daca decizia de astazi ramane definitiva'', a explicat el. Daca decizia va ramane intr-adevar defintiva, a precizat Morar, ''este clar ca va trebui sa mergem la unul dintre cei trei subiecti - Camera Deputatilor, Senat sau Presedintie - sa cerem avizul. O sa vedem in motivare in ce masura actele efectuate in dosar raman valabile sau nu, sa vedem daca ramane definitiva decizia de restituire. (...) Pentru ca la restituire judecatorul trebuie sa spuna ce urmeaza sa facem, asa spune Codul de procedura penala''.
Fostul presedinte al PSD si premier al Romaniei, aminteste NewsIn, este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, a savarsit mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78 /2000, antrenand si alte persoane. Este vorba de luare de mit� si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora Adrian Nastase ar fi obtinut, in total, suma de 48 miliarde de lei vechi, adica 1,3 milioane de euro.