Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca"
 15 octombrie, 17:28 
(Foto Victor Roncea)
Acordul privind facilitarea emiterii vizelor, incheiat intre Republica Moldova si Comisia Europeana, si semnat de ministrul roman de Externe ridica mari semne de intrebare cu privire la recunoasterea de catre tara noastra a limbii moldovenesti. In timp ce oficialii romani sustin ca participarea noastra la aceste acorduri nu implica acceptarea numelui limbii desemnata drept "moldoveneasca", exista voci care spun ca acest gest da nastere unui precedent. In documentul pe care si-au pus semnaturile si ministrul de Externe al Romaniei, dar si ambasadorul tarii noastre la Bruxelles, se precizeaza ca acesta a fost redactat in limbile statelor Uniunii Europene, dar si in limba moldoveneasca.
Intr-un comunicat remis astazi mai multor agentii de presa, Ministerul Afacerilor Externe arata ca problema referirii la "limba moldoveneasca" in Acordul privind facilitarea emiterii vizelor si Acordul de readmisie incheiate saptamana trecuta intre CE si Republica Moldova se afla in atentia sa de mai multa vreme, partea romana desfasurand demersuri sustinute la nivelul Uniunii Europene (UE) pentru eliminarea folosirii in documentele comunitare a respectivei sintagme. Aceasta, precizeaza Ministerul, a mai fost folosita insa si in trecut, in Acordul de parteneriat si cooperare incheiat intre UE si Republica Moldova, in noiembrie 1994. Potrivit comunicatului MAE, in procesul decizional privind recenta incheiere a celor doua acorduri, Romania a prezentat pozitia sa, care, in esenta, subliniaza ca participarea la aceste acorduri nu implica in nici un fel recunoasterea sau acceptarea numelui limbii desemnate drept "moldoveneasca". MAE mentioneaza ca, prin aceasta declaratie, obiectivul juridic atins consta in evitarea posibilitatii invocarii sintagmei respective fata de partea romana, atat in context bilateral, cat si european, precum si asigurarea ca, pe viitor, conduita UE va corespunde pozitiei romane. Romania reitereaza ca, "in conformitate cu argumentele si dovezile stiintifice (inclusiv interpretarea din 1994 a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova), denumirea corecta a acestei limbi este limba romana", se mai arata in comunicat.
Doris Mircea, purtatorul de cuvant al reprezentantului permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a afirmat, la randul sau, ca folosirea sintagmei "limba moldoveneasca" in acordul oficial dintre UE si Republica Moldova nu implica faptul ca Romania a agreat semnarea acordului de facilitare a vizelor doar pentru a nu pune in pericol aplicarea sa, dar a cerut in mod expres ca aceasta acceptare sa nu constituie un precedent in privinta viitoarei utilizari a denumirii de limba moldoveneasca in documente ale institutiilor comunitare.
Fostul ministru de Externe al Romaniei, europarlamentarul Adrian Severin, considera, insa, ca, odata semnat de Romania, acordul are valoare juridica si implica acceptarea intregului continut. "Este un izvor de drept international acum si in viitor. Ideea ca el nu va constitui un precedent este doar un fel de a ne minti singuri, pentru ca el va constitui un precedent, el exista", a sustinut Adrian Severin.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 313  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
ei nu o recunoaste   de dan toader
Cutia Pandorei...   de Rhodos
Si totusi!   de zagura
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-15
 17:00 
Sassu: Am aflat de difuzarea filmului cu Remes de pe site-ul Hotnews
 16:54 
Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum
 15:51 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric
 15:07 
Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala
1 comentariu
 14:54 
Colegiul pentru Combaterea Discriminarii: Basescu nu a discriminat armenii
 14:36 
Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania
 13:34 
Paul McCartney: Lennon nu a fost homosexual
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01265 sec.