Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Anul viitor nu vor exista cresteri de taxe si impozite
Bugetul pe 2008 a fost aprobat de Guvern
 10 octombrie, 17:45 
Calin Popescu Tariceanu (Ioana Carlig, ZIUA foto)
Guvernul a aprobat in sedinta de astazi Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2008. "Acesta este bugetul dezvoltarii Romaniei, deoarece resursele sunt orientate catre domeniile prioritare, care pot asigura recuperarea decalajelor fata de celelalte tari europene", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Printre cele mai importante schimbari prevazute de buget sunt cresterea fondurilor alocate invatamantului, cercetarii si sanatatii. Premierul a tinut sa precizeze ca Guvernul a aprobat majorarea pensiilor de la 1 noiembrie si ca anul viitor nu vor exista cresteri de taxe si impozite.
Potrivit cifrelor prezentate astazi de premier, bugetul pe 2008 se bazeaza pe un nivel al Produsului Intern Brut de 138 de miliarde de euro, ceea ce inseamna aproximativ 7 mii de euro pe cap de locuitor. Ponderea veniturilor din PIB va ajunge la 39%. Premierul Tariceanu a declarat ca bugetul de stat pentru 2008 reprezinta bugetul dezvoltarii Romaniei deoarece resursele sunt orientate catre domeniile prioritare, care pot asigura recuperarea decalajelor fata de celelalte tari europene. El a precizat ca bugetul vizeaza mentinerea unei politici fiscale stimulative, in conditiile in care nu este prevazuta nici o majorare de taxe sau impozite si nu vor fi introduse unele noi. Tariceanu spune ca bugetul corespunde intereselor tuturor categoriilor sociale si subliniaza ca, pentru prima data in perioada post-decembrista, invatamantul va primi, anul viitor, 6 la suta din PIB. Cresteri importante sunt consemnate si la sanatate, asistenta sociala si asigurari. Tariceanu a confirmat ca Guvernul a aprobat astazi rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe acest an, pentru a materializa angajamentul de majorare a pensiilor de la 1 noiembrie cu 30,05 %. El a tinut sa precizeze ca aceasta masura nu va afecta in nici un fel bugetul de stat si ca nu va fi luat nici un ban alocat pentru investitii.
Mircea Geoana: Este un buget bazat pe vise, nu pe realitati
Mircea Geoana, presedinte PSD
La scurt timp dupa ce premierul a facut precizari legate de proiectul bugetului pe 2008, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca bugetul prezentat de Guvern este bazat pe vise, nu pe realitati. "Guvernul nu stie ceea ce va culege si, din aceasta perspectiva, fundamentul de lucru al bugetului este complet nerealist". "Nu suntem capabili sa avem un buget european", a sustinut Geoana. "Tariceanu vinde pielea ursului din padure", spune liderul social-democrat facand referire la ponderea de 39% din PIB a veniturilor, cifra pe care o califica "mincinoasa". Geoana spune ca partidul sau va propune amendamente, inclusiv pentru reducerea fondurilor aflate la dispozitia premierului. Si tot astazi, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat,dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca social-democratii nu ar trebui sa voteze bugetul de stat pentru 2008 daca propunerile avansate de PSD nu vor fi acceptate. Diaconescu a spus ca, in opinia lui, in conditiile in care variantele social-democratilor la proiectul de buget de stat pentru anul 2008 avansat de Guvern nu vor fi acceptate in Parlament, senatorii si deputatii PSD nu vor trebui sa voteze bugetul. Intrebat de jurnalisti daca PSD va negocia cu PNL pentru acceptarea unor amendamente social-democrate la bugetul de stat, Diaconescu a raspuns: "Nu cred ca se pune problema vreunei intelegeri. Nu vad ce elemente de negociat ar fi. Afirmatii de genul santaj, constrangere din partea PSD, mi se par usor dezonorante din partea celor care le-au facut, pentru ca nu au avut o disponibilitate mare de a negocia". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a declarat ca ii este greu ca creada ca bugetul va fi respins de Parlament, dar afirma ca proiectul va contine o serie de modificari fata de forma prezentata de Guvern. Vacaroiu a explicat ca dezbaterile vor fi dificile pentru ca toti parlamentarii care "au angajamente in teritoriu" isi vor amenda proiectul in functie de interesele financiare ale judetelor din care provin. In privinta pozitiei PSD fata de proiectul de buget, el a aratat ca "vom actiona cu mare responsabilitate". "Sunt 3-4 probleme mari pe care le punem, insa mi-e greu sa cred ca vom respinge bugetul", a declarat presedintele Senatului. Potrivit lui Vacaroiu, ar putea sa apara divergente si in privinta modului in care Guvernul doreste sa modifice legislatia fiscala. In acest context, presedintele Senatului a precizat ca bugetul de stat nu poate fi construit decat pe legi care sunt in vigoare in momentul de fata. Daca, totusi, bugetul va fi respins de Parlament, Executivul va trebui sa demisioneze, a opinat Vacaroiu. "Bugetul de stat este principalul instrument al unui Guvern", a aratat el, " si daca nu are un astfel de instrument, isi da singur demisia". "Este o cutuma universala", a precizat Nicolae Vacaroiu.
Vosganian: Deficitul bugetar pentru 2008 nu este negociabil
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor (ZIUA, foto)
Deficitul bugetului consolidat de 2,7% din PIB in 2008, stabilit astazi de Guvern, nu va fi un element de negociere cu partidele politice, intrucat politica fiscala trebuie sa sustina si anul viitor procesul de dezinflatie, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Putem discuta unele destinatii ale cheltuielilor bugetare. Ce nu se poate negocia este deficitul bugetar. Romania trebuie sa aiba ca prioritate in 2008 procesul de dezinflatie", a afirmat Vosganian, dupa sedinta de Guvern in care a fost aprobat proiectul de buget pentru 2008.
Atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul Vosganian au anuntat in mai multe randuri ca invita partidele parlamentare la negocieri pentru a ajunge la un acord privind bugetul de anul viitor.
Vosganian apreciaza ca bugetul de anul viitor este foarte generos atat la nivelul investitiilor, cat si al cheltuielilor de protectie sociala. In acest context, Vosganian se asteapta ca in timpul negocierilor cu partidele politice orice solicitare sa fie insotita si de solutii de ajustare a altor cheltuieli.
"Am inteles ca partidele fac bugete alternative. Asta inseamna ca daca vor veni cu solicitari la negocieri, vor avea pregatite si propuneri de unde sa diminuam cheltuielile", a mai spus Vosganian.
Proiectul legii bugetului urmeaza sa ajunga in Parlament pana in data de 15 octombrie.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Tariceanu: Patinatorul Boc da vina pe starea ghetii cand vine vorba sa isi demonstreze profesionalismul    (2009-02-13 12:13)
  Tariceanu: Basescu nu vrea acord cu FMI pentru ca Guvernul nu va mai putea face jonglerii    (2009-01-29 19:36)
  Tariceanu: Adio autoturisme sau alte dotari de acest gen    (2008-10-22 18:47)
  Tariceanu critica ministerul condus de liberalul Adomnitei pentru cea mai proasta executie bugetara    (2008-05-09 14:28)
  Parlamentul a votat trei capitole din Legea Bugetului    (2007-12-18 15:01)
 Afisari: 167  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-10
 19:56 
TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan
2 comentarii
 18:34 
Fostul consilier al lui Iliescu, Adrian Costea, judecat de un tribunal francez
 17:12 
Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor
 16:43 
Viteze mai mari pe drumurile patriei
 16:30 
Iliescu: Altii vor fi obligati sa paraseasca partidul
 16:12 
Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale
1 comentariu
 14:19 
Autoritatile romane cred ca pot remedia deficientele semnalate de CE
1 comentariu
 14:18 
Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01501 sec.