Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Institutia propune statelor UE modificarea acordului de donare
Biserica Anglicana: Donarea de organe, o "datorie crestineasca"
 9 octombrie, 17:05 
In timp ce in Romania procedura de donare de organe, ce are acceptul Bisericii Ortodoxe Romane, este abia la inceput de drum, Biserica Anglicana o considera chiar "o datorie crestineasca" a individului. Mai mult, reprezentantii Bisericii engleze vor sa modifice acordul de donare, relateaza BBC. Astfel, persoanele care nu au refuzat explicit in timpul vietii sa-si doneze organele sunt implicit de acord sa o faca dupa moarte. Interventia bisericii are loc in vreme ce Marea Britanie se confrunta cu o criza in acest domeniu.
"Partile corpului uman nu ar trebui confundate cu persoana in sine" si anumite organe pot fi cu atat mai folositoare cu cat ajung la acele persoane care isi pot afla astfel vindecarea, sustin reprezentantii Bisericii Anglicane, care considera potrivita crearea unui bazin european de donatii, axat pe acceptul scris al viitorilor donatori, conform BBC.
"Crearea unui astfel de sistem bazat pe acceptul persoanei care isi va ceda organele in scop medical reflecta preocuparea noastra in a lauda si sustine gratia darurilor divine, asupra caruia omul este liber sa decida ce va face cu ele", a declarat pastorul Tom Butler.
In baza unui "acord prezumat", o persoan� care, in timpul vie�ii, nu �i-a exprimat refuzul de a-�i dona organele este implicit de acord s� le doneze dup� deces. In prezent, Marea Britanie are in vedere schimbarea sistemului de optare, in scris, pentru o asemenea interventie dinspre "opozitie" catre "sustinerea" donarii de organe, in speranta ca va scadea criza de pe piata de organe. Se spera ca o astfel de schimbare va duce la cresterea numarului organelor disponibile pentru transplant in majoritatea, daca nu in toate statele care vor sa initieze un demers similar.
Oficialii Bisericii Anglicane sunt de parere ca, daca s-ar extinde un astfel de program pe tot spatiul UE, statele membre s-ar vedea nevoite sa adopte o metoda de consimtamant similara. ''Statele membre (ale Uniunii Europene-nr.) vor trebui sa se asigure ca exista un echilibru intre organele de care au nevoie pentru transplant si cele pe care le pot oferi in acest sens, in asa fel incat niciun stat sa nu fie prejudiciat", sustin reprezentantii Bisericii Anglicane.
De altfel, principiul donarii de organe este sustinut si de alte Biserici, dintre care cea Catolica. Cu toate acestea, titreaza BBC, este putin probabil ca reprezentantii acesteia din urma sa sustina ideea unei "indatoriri" crestinesti.
Biserica Ortodoxa Romana sustine donarea
"Transplantul de tesuturi si de organe este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane, care transforma suferinta in nadejde pentru mai multa viata. Este o performanta a stiintei si a practicii medicale pe care Biserica o binecuvinteaza atata vreme cat, prin transplant, se rezolva criza determinata de lipsa altor solutii de vindecare si se reda viata normala unei persoane, fara insa a i-o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis pentru ca sa traiasca altcineva", suna pozitia oficiala a BOR. Invatatura ortodoxa acorda mare importanta cinstirii trupului, atat in timpul vietuirii lui, cat si dupa moarte, si aceasta pentru ca trupul reprezinta o materie structurata de Dumnezeu in taina persoanei, Trupul "este templul Duhului Sfant" ( I Corinteni 6, 9) si, sub o forma spiritualizata, urmeaza sa participe si la viata de dincolo de mormant. Moartea, ca despartire a sufletului de trup, nu justifica ideea considerarii trupului ca un obiect, care sa poata fi folosit dupa bunul plac al unor terte persoane".
In prezent, in ciuda schimbarii pozitiei Bisericii Ortodoxe inspre sustinerea unui astfel de demers, in Romania acordul prezumat este abia in faza de proiect. Mai mult, medicii sunt de parere ca romanii inc� nu sunt pregatiti pentru un asemenea acord, care functioneaza deja in noua tari din Uniunea European�. Iar in SUA, o data cu permisul de conducere sau schimbarea acestuia, cetateanul este chestionat direct daca este sau nu de acord sa fie donator de organe.
Un copil a salvat alte trei vieti la Cluj
Cel mai recent caz de donare in Romania este cel in care trei vie�i au fost salvate, in urma cu doua saptamani, dup� ce medicii au prelevat organe de la un copil-donator aflat in moarte cerebrala la la Spitalul Clinic Jude�ean Cluj. Medicii au prelevat ficatul �i cei doi rinichi ai unui copil in varsta de zece ani, victim� a unui accident de circulatie. Operatiile ulterioare de transplant au fost programate la Cluj si la Institutul Fundeni din Capitala, iar beneficiarii acestei au fost tot copii.
Cristina STEFAN  
Alte articole
  Biserica se opune transplantului de organe fara acordul expres al donatorului    (2008-03-06 18:06)
 Afisari: 171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-10
 18:15 
Valentin Ceausescu primeste si tablourile de la Muzeul de Arta  2007-10-09
1 comentariu
 17:46 
Ioan Avram Muresan va fi cercetat in libertate  2007-10-09
1 comentariu
 17:28 
SUA gaseste modalitati de a colabora cu cea mai corupta natiune din UE  2007-10-09
 16:03 
Annemie Neyts: Politicienii nu ar trebui sa interfereze in lupta anticoruptie  2007-10-09
 15:28 
Legea prin care se amana alegerile daca Basescu face referendum a fost adoptata  2007-10-09
 15:07 
Turcia acuza: Romania, pe lista finantatorilor PKK  2007-10-09
 13:20 
Norica Nicolai le propune jurnalistelor un embargo fata de Basescu  2007-10-09
5 comentarii
 12:18 
Pimen, arhiepiscopul de Suceava, a primit verdict de politie politica de la CNSAS  2007-10-09
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01333 sec.